Διακοπές!

Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

Εντάξει, δεν μισώ την Πρωτοχρονιά, αλλά...
...αλλά βρίσκω εξαιρετικό το κείμενο του Αντόνιο Γκράμσι και σκέφτομαι πόσο εύστοχος είναι -ακόμη μια φορά. Και αντλώ δύναμη. Ο χρόνος που περνά με προβληματίζει συνεχώς, κι αυτό το δεκατέσσερα στο τέλος της χρονολογίας μου πέφτει βαρύ. Γιατί όμως να είμαστε δέσμιοι των ορόσημων του χρόνου; 
Αυτά που κατά βάθος σκέφτομαι τα λέει πολύ πιο όμορφα ο Γκράμσι, οπότε προτιμώ να τα μοιραστώ μαζί σας:

"….Κάθε πρωί, καθώς ξυπνώ άλλη μια φορά κάτω από το πέπλο του ουρανού, νιώθω πως για μένα είναι πρωτοχρονιά. Γι’ αυτό μισώ τις πρωτοχρονιές  με καθορισμένη ημερομηνία, που μετατρέπουν τη ζωή και το ανθρώπινο πνεύμα σε μια εμπορική επιχείρηση, με τον ωραίο τους απολογισμό, με τον ισολογισμό τους και την πρόβλεψη για το νέο διαχειριστικό έτος.

Ακυρώνουν την αίσθηση της συνέχειας της ζωής και του πνεύματος. Καταλήγει κανείς να πιστεύει πραγματικά ότι μεταξύ των ετών υπάρχει συνέχεια, κι ότι ξεκινά μια νέα ιστορία, και βάζει κανείς στόχους, και μετανιώνει για τις αστοχίες κτλ κτλ. Αυτό είναι ένα γενικότερο σφάλμα των ημερομηνιών….

…Γι’ αυτό, μισώ την πρωτοχρονιά. Θέλω κάθε πρωινό να είναι για μένα και μια πρωτοχρονιά. Κάθε μέρα θέλω να κάνω κι έναν προσωπικό απολογισμό, και να ανανεώνομαι κάθε μέρα. Καμιά μέρα καθορισμένη εκ των προτέρων για ανάπαυση. Τις παύσεις μου εγώ τις επιλέγω, όταν αισθάνομαι μεθυσμένος από έντονη ζωή και θέλω να κάνω μια βουτιά στη ζωικότητα για να αντλήσω από κει καινούρια δύναμη.   

Καμιά πνευματική αγκίστρωση. Κάθε ώρα της ζωής μου θα ήθελα να είναι νέα, παρότι συνδεδεμένη με τις περασμένες. Καμία μέρα ξεφαντώματος με συλλογικές  στιχοπλοκές, που τις ανταλλάσσω με ξένους που δεν με ενδιαφέρουν… "

Δημοσιεύθηκε την 1η Ιανουαρίου 1916, στην τορινέζικη έκδοση της εφημερίδας Avanti! (όργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιταλίας),  στην στήλη που διατηρούσε ο Γκράμσι με τίτλο «Sotto la Mole» («Κάτω από το Mole», το ψηλότερο κτίριο του Τορίνο, αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία)- Η δική μου πηγή ήταν το left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: