Διακοπές!

Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015

Μέσα σε ζοφερούς καιρούς: Φωτεινό τριήμερο στη ΣύροΚείμενό μου που δημοσιεύεται σήμερα στον "Δρόμο της Αριστεράς". Μια μικρή, σύντομη αποτίμηση της εμπειρίας από ένα τριήμερο στη Σύρο.
Μέσα στους ζοφερούς καιρούς μαι ανάσα. Λίγο φως....


Μια βόλτα στη Σύρο

Είχα την τύχη να βρεθώ πριν λίγες μέρες στη Σύρο, όπου παρακολούθησα ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής. Διοργανωτής η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων -μέλος του Δικτύου «ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ» που αποτελείται από 11 Αναπτυξιακές Εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στις νησιωτικές περιφέρειες της Ελλάδας.
Συνολικά τα εργαστήρια ήταν τρία και περιελάμβαναν παραμύθι, διήγημα, ποίηση στο πλαίσιο του έργου «Ο Πολιτισμός ως εργαλείο ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας».
Με αφορμή αυτή την πραγματικά δημιουργική δράση μαζεύτηκαν άνθρωποι από πολλά νησιά της χώρας. Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο… Παντού υπάρχουν πυρήνες ανθρώπων που δεν βολεύονται στα καθιερωμένα. Που θέλουν και έιναι έτοιμοι να προσφέρουν το κάτι παραπάνω.
Εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί που πνίγονται από τις συνθήκες της δουλειάς τους. Που λειτουργούν στην ουσία αβοήθητοι με το μεράκι και το ένστικτό τους. Νέοι άνθρωποι γεμάτοι ιδέες και δημιουργικότητα που συχνά είναι έτοιμοι να φύγουν για «έξω». Η μητριά πατρίδα τους διώχνει με κάθε τρόπο.
Η συνάντηση της Σύρου μας έδειξε πως υπάρχουν παράθυρα, χαραμάδες, απ’ όπου μπορεί σιγά- σιγά να μπει το φως. Οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν αυτές τα ηνία.
Στη Σύρο λειτουργούν πάνω από δέκα θεατρικές ομάδες. Άλλοι άνθρωποι προσφέρουν τις ιδέες τους στη Δημοτική βιβλιοθήκη  (για τη σημαντική αυτή βιβλιοθήκη θα βρεθούν ποτέ κονδύλια για ψηφιοποίηση του εκπληκτικού υλικού της;)
Άλλοι δίνουν τις συλλογές και τα έργα τους για την αισθητική απόλαυση του κόσμου. Δεν είναι όλα θέμα χρημάτων. Όμως όλοι κάπως πρέπει να ζήσουμε.
Να ενωθούμε. Να ανοίξουμε δρόμους… Δεν ξέρετε πόσο μαγικό είναι να μιλάς με όλα τα νησιά της χώρας γύρω από ένα τραπέζι και αν νιώθεις ότι σε φιλοξενούν με την καρδιά τους.
Ένιωσα πλούσιος κι ας μην έχω να πληρώσω τον …ΕΝΦΙΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: