Διακοπές!

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Προβολή ταινίας στο χώρο «Αβέρωφ 7α» Παρασκευή 21/3

"Στα σύνορα του κόσμου" (In This World) του Μάικλ Γουϊντερμπότομ (2002).
Θα παρευρεθεί και εκπρόσωπος της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα

Η υπόθεση
Ο Αφγανός Τζαμάλ και ο ξάδελφός του, Εναγιατουλάχ, που ζουν σε ένα στρατόπεδο προσφύγων του Πακιστάν , παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να φθάσουν στο Λονδίνο! Ένα μακρύ ταξίδι, με χιλιάδες κινδύνους, αρχίζει από το Ιράν, την ορεινή περιοχή των Κούρδων και συνεχίζεται στα βάθη της Τουρκίας, στα ίχνη του παλιού, θρυλικού δρόμου του μεταξιού. Από την Κωνσταντινούπολη, στοιβαγμένοι μαζί με άλλους απελπισμένους πρόσφυγες σε μια νταλίκα, επί 40 ώρες, φτάνουν στην Ιταλία, μετά στη κατασκήνωση μεταναστών στην Γαλλία και τελικά, στον πολυπόθητο προορισμό τους, την Αγγλία. Ένα βασανιστικό οδοιπορικό, ένα συνοθύλευμα ανθρώπων, τραυματικών εμπειριών και προσωπικών τραγωδιών, από το οποίο όμως, ο ένας μόνον από τους δύο θα επιβιώσει.

Μια αληθινή ιστορία δυο Αφγανών πιτσιρικάδων που ξεκινούν από ένα άθλιο στρατόπεδο προσφύγων στην Πεσαβάρ του Πακιστάν με τελικό προορισμό το Λονδίνο. Με ντοκιμαντερίστικο ρυθμό και χωρίς μελοδραματισμό παρακολουθούμε το παράνομο και επικίνδυνο ταξίδι τους μέσω Ιράν, Τουρκίας, Ιταλίας, Γαλλίας προς την καλύτερη ζωή. Πίσω από την απαξιωτική ταμπέλα του "λαθρομετανάστη" υπάρχει πάντα μια ηρωική ιστορία πραγματικών ανθρώπων, ίδιων με μας.

1 σχόλιο:

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Απέραντος πόνος κρύβεται πίσω από τέτοιες ιστορίες. Τουλάχιστον η Ευρώπη θα πρόσφερε μεγάλη υπηρεσία σ' αυτούς τους ανθρώπους αν πίεζε αποτελεσματικά τις χώρες τους να εκδημοκρατιστούν με δέλεαρ τις καλές οικονομικές σχέσεις. Έτσι θα λειτουργούσε και η ανθρώπινη αλληλεγγύη και το αμοιβαίο οικονομικό όφελος. Αλλά...