Αν σήμερα αποφασιζόταν ο χωρισμός εκκλησίας και κράτους, το άμεσο όφελος θα ήταν 323 εκατομμύρια ευρώ! Όσα δηλαδή δίνονται για μισθούς κληρικών και άλλες επιχορηγήσεις. Δεν μπορούμε καν αν φανταστούμε ποιό θα ήταν το όφελος από τη φορολόγηση της αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας, με μετοχές εκατομμυρίων, με ατέλειωτες εκτάσεις, με κτίρια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας...
Είναι πραγματικά να απορείς με το θράσος κυβέρνησης και εκκλησίας, που κλέβουν τα τελευταία ευρώ από τις τσέπες των εργαζομένων.
Προσυπέγραψα ήδη και σας καλώ να υπογράψετε κι εσείς για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας εδώ!
"...Ποια είναι ακριβώς η εκκλησιαστική περιουσία κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει, ούτε και η Ελλαδική Εκκλησία. Οι πληροφορίες χάνονται μέσα σε ένα πολυδαίδαλο πλαίσιο, αφού τόσο οι μονές όσο και τα περίπου 10.000 νομικά πρόσωπα, που απαρτίζουν διοικητικά την Ελλαδική Εκκλησία, έχουν το προνόμιο της αυτοδιαχείρισης και της μη λογοδοσίας, ούτε καν στην κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Καταγραφή
Από παλαιότερες προσπάθειες καταγραφής έχει δημιουργηθεί η εικόνα ότι η εκκλησιαστική περιουσία ξεπερνάει τα 1,3 εκατ. στρέμματα. Από αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα», αφού γι’ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.
Ορισμένες εκτιμήσεις θέλουν την αξία της εκκλησιαστικής περιουσίας, μαζί με αυτήν των μονών, μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και άλλες την ανεβάζουν ακόμα και στα 15 δισ. ευρώ. Αξίζει να προστεθεί ότι 1.300 είναι τα ακίνητα που διαχειρίζεται η Εκκλησία της Ελλάδος, από τα οποία το 2008 είχε έσοδα 20 εκατ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα κάθε προσπάθεια φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας έπεσε στο κενό, ενώ την ίδια ώρα ο κρατικός προϋπολογισμός καλείται να καταβάλει κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη μισθοδοσία και τις συντάξεις των κληρικών. Για το 2010 ο λογαριασμός θα φτάσει τα 315 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, από τα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτουν και άλλες επιχορηγήσεις προς την Εκκλησία ύψους 8 εκατ. ευρώ.
Η μισθοδοσία των κληρικών από το ελληνικό Δημόσιο προκύπτει από νόμο του 1945, ο οποίος, όμως, προέβλεπε ως αντιστάθμισμα την υποχρέωση της Εκκλησίας να καταβάλει ως φόρο το 35% επί των ακαθάριστων εισπράξεων των ναών. Αυτός ο φόρος καταργήθηκε το 2003, αφού ουσιαστικά δεν αποδιδόταν. Μέχρι τότε αποτελούσε κοινό μυστικό ότι ποσοστό μέχρι και 90% των εσόδων δηλωνόταν ως χορηγίες και απαλλασσόταν από την επιβολή φόρου.
Σταδιακά, όμως, η Εκκλησία απαλλάχθηκε από κάθε υποχρέωση φόρου. Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που πήρε η ΝΔ, αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2004, ήταν η κατάργηση του φόρου 10% που επιβάρυνε τα μισθώματα από την εκμίσθωση γαιών και οικοδομών. Ο φόρος κάλυπτε ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα. Η Εκκλησία έχει απαλλαγεί από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ υπήρξαν διαμαρτυρίες από μονές για την υποχρέωσή τους να πληρώσουν το ενιαίο τέλος ακινήτων.
Τελικά το ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας δεν πλήρωσε κανένας άλλος παρά μόνο η κεντρική οικονομική υπηρεσία της Εκκλησίας και ανήλθε σε 800.000 ευρώ.
Επίσης με τον νόμο 3427/05 αποφασίστηκε η απαλλαγή της Εκκλησίας από τον φόρο υπερτιμήματος και από το τέλος συναλλαγών επί ακινήτων, ενώ πλήθος φοροαπαλλαγών ισχύει για τις μονές του Αγίου Ορους..."
(Πηγή: Έθνος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου