Διακοπές!

Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Οταν τα παιδιά γίνονται βίαια

Διάβασα σήμερα στην "Ελευθεροτυπία" για το βιβλίο "Μίλα μη φοβάσαι" που αναφέρεται στη βία μεταξύ των παιδιών. Ένα θέμα που παίρναι εκρηκτικές διαστάσεις και -κάποτε- θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά...
"Η βία που ασκούν μαθητές σε συμμαθητές ή σε πιτσιρίκους μικρότερων τάξεων στα σχολεία θίγονται στις τρεις ιστορίες του παιδαγωγικού βιβλίου «Μίλα, μη φοβάσαι», που κυκλοφόρησε από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΨΥΠΕ).Στην πρώτη ιστορία της Ελένης Δικαίου «Η σημαία της Φροξυλάνθης», ένα κακομαθημένο κορίτσι ταλαιπωρεί συνεχώς με πειράγματα και τρικλοποδιές την καινούργια ντροπαλή συμμαθήτριά της. Τα μαρτύρια θα σταματήσουν όταν μια άλλη συμμαθήτρια αποκαλύψει την αλήθεια, παίρνοντας θέση στο πρόβλημα αυτό.Στη «Φωλιά του Νίκου», του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, ένα ζευγάρι γυαλιών διηγείται πώς τα βούτηξε από έναν μύωπα μαθητή Τρίτης Δημοτικού ένα ατίθασο Πεμπτάκι, με απωθημένα, επειδή είχε δυσκολία προσαρμογής σ' άλλο σχολείο και ήταν καταπιεσμένο από τον πατέρα του. Στο τέλος με τη βοήθεια ενός καλού δασκάλου θα γίνουν και φίλοι.Στην τρίτη ιστορία, «Το ημερολόγιο ενός κακού», της Τζέμης Τασάκου, ένα αγοράκι, που εισπράττει απόρριψη από τους γονείς του, επειδή εκείνοι έχουν αδυναμία στην αριστούχα μεγαλύτερη αδελφή του, καταγράφει στο ημερολόγιό του τις άγαρμπες αντιδράσεις του προκειμένου να του δώσουν σημασία.Ενα χρήσιμο βιβλίο που θίγει θέματα ειλικρίνειας, υπευθυνότητας και ευγενικής συμπεριφοράς όχι μόνο για παιδιά αλλά και γονείς, με εικονογράφηση των ιστοριών από τη Λήδα Βαρβαρούση, τον Χρήστο Ζωίδη και τη Βάσω Ψαράκη (συμμετέχουν με σκίτσα και μαθητές). Οσοι χρειάζονται συμβουλές σ' ανάλογα προβλήματα υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή της ΕΨΥΠΕ (801-801-1177) με έμπειρους κι εχέμυθους παιδοψυχολόγους που μπορούν να βοηθήσουν."

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/04/2008

1 σχόλιο:

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Tελικά όσοι ασχολούνται σοβαρά με οποιονδήποτε τρόπο με τα προβλήματα των παιδιών, αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής και τιμής από την...παχύδερμη πολιτεία. Προσωπικά, τους σέβομαι και τους τιμώ απεριόριστα.