Ένας πατέρας τριών παιδιών περιγράφει τις οικογενειακές εμπειρίες και όχι μόνον.
Διακοπές!
Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011
Ο Πέτρος Κωστόπουλος και η ΠΑΣΟΚΙΑΔΑ
Είναι από τους ανθρώπους που εκφράζουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την ΠΑΣΟΚΙΑΔΑ που ακόμη αναμένει τον ... Όμηρό της. Από τους πρωτεργάτες του ιλουστρασιόν τύπου που από την εποχή του Nitro, πουλά τους άνθρακες για θησαυρούς... Με γερούς οικονομικούς πόρους,διαπλοκή με πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πολύ θράσος κατάφερε να συγκεντρώσει μια σειρά από Μέσα Ενημέρωσης στα χέρια του...
Παντρεύτηκε το γνωστό μοντέλο Τζένη Μπαλατσινού και γενικώς έγινε το ίνδαλμα βλαχογκλαμουριάς και κοινωνικής ανόδου, το όνειρο του κάθε "αγνού" μυστακοφόρου ΠΑΣΟΚΤΖΗ, που ξύρισε το μουστάκι ή το μούσι, έπνιξε την "ταπεινή"
του καταγωγή και έμαθε στο καλό φαγητό, στα πούρα και στο Σεν Μόριτς...
Όταν έρχονται τα δύσκολα, όλη αυτή η βιτρίνα χάνεται και μένει ο καθαρός τραμπούκος, ο "βλάχος" με την κακή έννοια της λέξης...
Διαβάστε την ανακοίνωση και θα καταλάβετε πολλά:
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
"Τα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΠΗΤ, της ΕΠΠΗΤ και της ΠΕΛ καταγγέλλουν την ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου για τις εκδικητικές απολύσεις όπως και τον τρομοκρατικό και τραμπούκικο τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκαν.
Την Τετάρτη 30 Μαρτίου το πρωί ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά οι απολύσεις της συνδικαλιστικής εκπροσώπου Αγγελικής Κάππου, της αναπληρώτριας εκπροσώπου Μαρίας Κοντογεώργου και της Σοφίας Αλεξίου, μέλους της ΕΣΠΗΤ που ανέπτυσσε επίσης συνδικαλιστική δράση και ανακοινώθηκαν απολύσεις σε ακόμη έξι εργαζόμενους της επιχείρησης.
Οι απολύσεις που αφορούσαν στα μέλη της ΕΣΠΗΤ έγιναν με τρόπο που είχε στόχο να τρομοκρατήσει τόσο τις απολυμένες συναδέλφισσες όσο και τους υπόλοιπους εργαζόμενους της ΙΜΑΚΟ, αφού δεν τους επιτράπηκε καν να ανέβουν μέχρι τα γραφεία τους και να μαζέψουν τα πράγματά τους. Αντίθετα, τους ζητήθηκε στην είσοδο να φύγουν και όταν οι απολυμένες συναδέλφισσες ανέβηκαν στα γραφεία τους η διοίκηση της εταιρείας κάλεσε την αστυνομία και στο αίτημά τους να τους δοθεί λίγη ώρα να συγκεντρώσουν τα πράγματά τους, η εργοδοσία απάντησε με απειλές για μηνύσεις για «καταπάτηση ξένης ιδιοκτησίας»!
Αυτές οι μεθοδεύσεις που επιχειρούν συστηματικά να υπονομεύσουν τη συνδικαλιστική παρουσία των Ενώσεων και να στραγγαλίσουν κάθε διεκδίκηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δεν θα περάσουν.
Καλούμε τα μέλη μας σε στάση εργασίας την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011 από τις 16:00 μέχρι 19:00 για να πραγματοποιηθεί συνέλευση των εργαζομένων."
Τρίτη 29 Μαρτίου 2011
Ανεμώνες εναντίον οικονομίας
Έφυγα για λίγες μέρες στο χωριό... Καθώς το τρένο απομακρυνόταν από την Αθήνα, έσβηνε όλη αυτή η θλίψη που κουβαλάνε οι μέρες. Μετατρεπόμαστε σε γκρι, θυμωμένους ανθρώπους και δεν ξέρω αν φτάνει όλο το χρώμα των παραμυθιών για να μας σκεπάσει... Ποιοί το έλεγαν; Να μην αφήσουμε το γκρι να εξαφανίσει όλα τα άλλα χρώματα
Το αγαπημενο μου τρένο... Μαζί με την κόρη μου. Δοκιμάζει με τα χεράκια της να βγάλει φωτογραφίες:
Τα τοπία να ξετυλίγονται. Γεμάτος χιόνια ο Παρνασσός. Μετά η Γκιώνα.
Στο σταθμό του Μπράλου η χαρά της άφιξης και μερικές σταγόνες θλίψης για τα όμορφα κτίρια που ρημάζουν. Τα τρένα στην εποχή του ΔΝΤ. Στην εποχή που όλα μετατρέπονται σε οικονομικούς δείκτες, αποδόσεις και ανταγωνιστικότητα. Θα με πιάσω κι εμένα να ρητορεύω κάποιες στιγμές. Τα ρημάδια τα οικονομικά που έχω σπουδάσει και νόμιζα πως άφησα πίσω μου.
Δυο μέρες νωρίτερα οι άνθρωποι με τα γκρι σκύλευαν τον Ελύτη στην ημέρα της ποίησης.
Εγώ θυμόμουνα από μνήμης:
...έτοιμος να ιδρύσεις
μια δική σου λευκή παραλία
χωρίς λεφτά
γδύνεσαι όπως γδύνονται όσοι νογούν τ' αστέρια
και μ' οργιές μεγάλες ανοίγεσαι να κλάψεις ελεύθερα...
Είναι διγαμία ν' αγαπάς και να ονειρεύεσαι.
Που είναι η Μαρία Νεφέλη; Την αναζητώ στον ανοιξιάτικο αέρα και στην Καλύβα της Ποκαχόντας που φτιάξαμε πριν από κάτι μήνες στο ποτάμι και άντεξε στο χιόνι. Γλίτωσε από τα ορμητικά νερά... Υπάρχει τελικά μια σπίθα; Ό,τι φτιάχνουμε με όνειρο, φαντασία και αγάπη μπορεί να αντέξει;
Οι πρώτες ανεμώνες που βρίσκουμε, μας απογειώνουν. Τα αγαπημένα μου λουλούδια με το παράξενο -κάπως πικρό- άρωμα τους... Φτιάχνουμε ο καθένας το μπουκέτο του και το απλώνουμε στα βράχια.
Μια άλλη μέρα, όλοι μαζί πια θα φτιάξουμε μια μικρή σχεδία και θα τη ρίξουμε στο ποτάμι. Την έκρυψα στην κουφάλα ενός δέντρου για να τη βρω το Πάσχα...
Έτσι επέστρεψα στο χωριό και φυσικά δεν ήθελα να φύγω! Πάλι καλά που είχα το μικρό βιβλιαράκι που βγάλαμε με το Σύλλογο Καστελλιωτών και την Α/Συνέχεια
Σε δυο βδομάδες, σκέφτηκα, πάλι θα πάρω το τρένο. Για τη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά. Την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 7μμ στην «Αντίπερα Όχθη» (Βενιζέλου και Ιουστινιανού 11, 2ος όροφος) θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Επιστροφή στο χωριό -10 ιστορίες που ξεχώρισαν»... Λέτε να έχει και ανεμώνες;
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
Τηλεόραση και υπολογιστής στο παιδικό δωμάτιο;
Μερικά από τα θέματα που θα μοιραστούμε το Σάββατο 2 Απριλίου στο Σεμινάριο για γονείς με θέμα "Ποιός μεγαλώνει το παιδί" που θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Φλωράς στο Μαρούσι (τηλ. 210 8066377 -Μιλτιάδου 16 & Ρόδου, 3 λεπτά από τον σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου)
Θα είμαστε μαζί με τη σχολική ψυχολόγο Μαρία Σιμπερά...
Τηλεόραση και υπολογιστής στο παιδικό δωμάτιο;
«Υπάρχει ένας μπαμπούλας που έχει θρονιαστεί για τα καλά στα δωμάτια των παιδιών όλου του κόσμου, δυστυχώς με τη συγκατάθεση των γονιών», γράφει στο βιβλίο της «Τοξική παιδική ηλικία» η παιδαγωγός και σύμβουλος του Βρετανικού Υπουργείου Παιδείας Sue Palmer. Η τηλεόραση μπορεί να είναι κατάλληλη για την ψυχαγωγία της οικογένειας, δεν έχει όμως καμία θέση στην παιδική κρεβατοκάμαρα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το ίδιο και τα διάφορα βιντεοπαιχνίδια Playstation κλπ, για πολύ ευνόητους λόγους, όπως απόσπαση συγκέντρωσης, απομόνωση, ο ανεξέλεγκτος χρόνος τηλεθέασης και η επιλογή πιθανώς ακατάλληλων εκπομπών… Αντί να χαλαρώνουν πριν κοιμηθούν, τα παιδιά ξαπλώνουν στο κρεβάτι με συντροφιά δυνατά φώτα που αναβοσβήνουν και τον εκνευριστικό ήχο της τηλεόρασης.
Οι αρνητικές συνέπειες από την τοποθέτηση τηλεοράσεων στα παιδικά υπνοδωμάτια είναι γνωστές από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν διαπιστώθηκε ότι οι διαταραχές ύπνου στις ηλικίες πέντε ως εννέα χρόνων είναι συχνότερες στα παιδιά που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση πριν κοιμηθούν.
Οι αμερικανοί επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι το δυνατό φως της τηλεόρασης και των υπολογιστών μπορεί να απορρυθμίσει το βιολογικό ρολόι των παιδιών, αλλάζοντας τον κύκλο ύπνου- αφύπνισης.
Όμως και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Βέλγος ερευνητής ανακάλυψε ότι ο ύπνος των μαθητών διαταράσσεται από τα μηνύματα που έρχονται στα κινητά τους, ενώ δεν κοιμούνται βαθιά επειδή έχουν διαρκώς το νου τους στο κινητό και στην επικοινωνία με τους φίλους τους (περισσότερα από τα μισά παιδιά προεφηβικής ηλικίας στη Βρετανία έχουν δικό τους κινητό)
Σε, ό,τι αφορά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το καλύτερο είναι να μη βρίσκεται στο παιδικό δωμάτιο. Ειδικά σε μικρές -προσχολικές- ηλικίες πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο... Αν ο υπολογιστής τοποθετηθεί τελικά στο δωμάτιο του παιδιού, είναι σημαντικό να υπάρχει επίβλεψη από τους γονείς. Τίθεται και πάλι το ζήτημα της υπερβολικής χρήσης, με κίνδυνο την απομόνωση του παιδιού. Ακόμα, οι γονείς είναι σημαντικό να ελέγχουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο (π.χ. με τη χρήση συγκεκριμένων κωδικών). Σημαντικό είναι επίσης να εξηγηθούν στο παιδί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από υπηρεσίες αμφιβόλου προέλευσης στο διαδίκτυο, καθώς και οι τρόποι προστασίας.
Ένα απλό "τρικ" είναι να είναι η οθόνη του υπολογιστή γυρισμένη προς την πόρτα, ώστε να υπάρχει έλεγχος...
Τέλος, αναφορικά με την τοποθέτηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή στο παιδικό δωμάτιο, τίθεται το θέμα της από κοινού χρήσης του και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όταν δεν υπάρχει άλλος Η/Υ στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν ίσως προτιμότερο να βρίσκεται σε μέρος, όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και τα άλλα μέλη της οικογένειας..."
Μερικές σκέψεις ακόμη... (από το βιβλίο Μπαμπά τι είναι το σεξ;)
Η τηλεόραση συχνά συντελεί...
-Στη δημιουργία λανθασμένων προτύπων μέσα από ήρωες με τους οποίους ταυτίζονται τα παιδιά.
-Στη διάπλαση του χαρακτήρα
-Σε μια ψευδή εντύπωση για τις συνέπειες της βίας στη πραγματική ζωή.
-Σε μειωμένη μελέτη στο σπίτι.
-Στη γένεση του συνδρόμου υπερκινητικότητας και ελλειματικής προσοχής.
"Η παραμονή μπροστά στη τηλεόραση, εκτός από παχυσαρκία, βίαιη συμπεριφορά και επιθετικότητα προκαλεί στα παιδιά και άλλα προβλήματα. Όσο περισσότερο χρόνο σπαταλούν τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών παρακολουθώντας τηλεόραση, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσουν αργότερα, γύρω στα 7, προβλήματα προσοχής και συγκέντρωσης" (Δρ. Νίκος Ιωσηφίδης)
"Το περιεχόμενο των τηλεοπτικών προγραμμάτων είναι το κλειδί για το πώς αυτά θα επηρεάσουν τα παιδιά. Συνεπώς, οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των προγραμμάτων που επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν"
(Δρ. Δημήτρης Χριστάκης)
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011
Για πιο αποδοτική μελέτη: Η άποψη της σχολικής ψυχολόγου
Συνεχίζω με τη δημοσίευση των εισηγήσεων από το σεμινάριο του Σαββάτου που έγινε στο βιβλιοπωλείο Φλωράς στο Μαρούσι, με την περίληψη της εισήγησης της σχολικής ψυχολόγου Θεοδοσίας Καραγιάννη
Για μια πιο αποδοτική μελέτη
"Για να μελετά ένα παιδί αποδοτικά, θα πρέπει να υπάρχει ένα καλό κλίμα στο σπίτι. Αν το παιδί βιώνει μεγάλες αλλαγές (π.χ. νεογέννητο αδερφάκι, μετακόμιση, ανεργία κάποιου γονιού, διαζύγιο κτλ.) ή έντοενς οικογενειακές συγκρούσεις προέχει να το βοηθήσουμε ψυχολογικά.
Ένας άλλος τρόπος για αποδοτική μελέτη είναι να βοηθήσουμε το παιδί να γίνει περισσότερο υπεύθυνο ως προς τα αντικείμενα που έχουν να κάνουν με τη μελέτη του, π.χ. :
•να γνωρίζει πού είναι τα βιβλία του-τετράδια-κασετίνα κτλ.,
•να ετοιμάζει μόνο του την τσάντα του για την επόμενη μέρα και, όσο γίνεται, να τη μεταφέρει εκείνο και να μη τη φορτώνει στην πλάτη του γονιού που έρχεται να το παραλάβει,
•να ελέγχει αν έχει ξεχάσει κάποιο κολατσιό στην τσάντα του,
•να ξέρει απ’έξω το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων
•να θυμάται να δίνει στο γονέα έγγραφα που του δίνονται από το σχολείο (π.χ. υπεύθυνη δήλωση για εκδρομές)
Σε μια αποδοτικότερη μελέτη βοηθά και η ψυχολογική διάθεση που έχει κάποιος. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο όταν επιστρέφουν από το σχολείο, καθώς είναι ακόμα σε υπερένταση. Δίνουμε στο παιδί χρόνο για να ξεκουραστεί ή να συζητήσει , πριν εκείνο ξεκινήσει τη μελέτη. Αν το παιδί θέλει να ξεκουραστεί καλό είανι να ξαπλώσει ή να παίξει (και όχι να δει τηλεόραση). Αν θέλει να συζητήσει για τη μέρα του στο σχολείο, οι γονείς θα πρέπει να έχουν ένα μη ανακριτικό ύφος («γιααααα πες: τι έγινε σήμερα στο σχολείο; Πώς πήγες στην Ιστορία;» κ τλ.).Προτείνω, την ώρα του μεσημεριανού φαγητού, να ρωτήσει ο γονιός: «Πώς πέρασες στο... διάλειμμα;». Τότε το παιδί θα ανοίξει πιο εύκολατην κουβέντα και θα το βοηθήσουμε να εκφορτιστεί ακούγοντας τα σχόλιά του. Τότε, είναι πιο ήρεμο πια να διαβάσει.
Γενικότερα, ο στόχος του γονέα είναι να οδηγήσει το παιδί του στην ΑΥΤΟΡΡΥΘΜΙΣΗ, δηλ. να μπορεί σιγά-σιγά το παιδί να είναι όλο και πιο υπεύθυνο ως πορς τη μελέτη του, τον τρόπο που βαθμολογεί τον εαυτό του, τον τρόπο που οργανώνει τον ελεύθερο χρόνο του κτλ. Όσο περισσότερο το παιδί αυτορρυθμίζεται, τόσο ο γονιός χρειάζεται να απεμπλέκεται από τη διαδικασία της μελέτης του παιδιού. Ο ρόλος του γονιού γίνεται περισσότερο εποπτικός και λιγότερο παρεμβατικός.
Όσο για τη σχέση του γονέα με το σχολείο, χρειάζεται και οι δύο πλευρές να συνεργάζονται, να μιλούν ξεκάθαρα και να έχουν διάθεση να ασχοληθούν με το παιδί και μαθητή τους. Όταν οι γονείς δυσκολεύονται να βοηθήσουν το παιδί τους στη σχολική μελέτη, προτείνουμε να λένε στο παιδί τους: «δεν ξέρω πώς να σε βοηθήσω. Πήγαινε στο δάσκαλό σου και ρώτα τον» . Και ο δάσκαλος χρειάζεται να σκύψει με σεβασμό και όρεξη στο παιδί που δυσκολεύεται.
Κι αν όλα αυτά ακούγονται ουτοπικά, ίσως είναι επειδή πολλοί έχουν απογοητευτεί. Όσοι , όμως, απογοητεύονται μιζεριάζουν και δε βοηθούν ούτε τον εαυτό τους ούτε το παιδί τους. Αν ξεκινούσαμε όλοι από μικρές αλλαγές, αν εκπαιδευόμασταν σε κάποιο σεμινάριο, αν συζητούσαμε με άλλους γονείς/ συναδέλφους τις δυσκολίες μας, ίσως η συνεργασία σχολείου-οικογένειας να μην έμοιαζε τόσο ουτοπική.
Ας σκεφτεί κάθε γονιός και κάθε εκπαιδευτικός: «ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;» και όχι «ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;». Σίγουρα, το πρώτο ερώτημα θα μας δώσει και πιο σωστές απαντήσεις.
Ένα παράδειγμα τέτοιας φιλοσοφίας είναι και η σειρά βιβλίων του Κώστα Στοφόρου «Ημερολόγιο ενός πατέρα»: είναι παράδειγμα σκεπτόμενου γονέα που αναστοχάζεται το βίωμά του, προβληματίζεται, ρωτά ειδικούς και κάνει αυτό που αξίζει να κάνει!"
ΥΓ. Τα σεμινάρια συνεχίζονται το Σάββατο 2 Απριλίου, με το θέμα "Ποιός μεγαλώνει το παιδί". Κεντρική εισηγήτρια θα είανι η σχολική ψυχολόγος Μαρία Σιμπερά
Θα συζητηθούν μεταξύ άλλων:
-Με ποιόν πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά
-Φύλαξη από baby sitter ή από τις γιαγιάδες; /Τα υπέρ και τα κατά
-Όταν αφήνουμε την τηλεόραση να κάνει την baby sitter
-Πόσο επιτρέπεται να είναι τα παιδιά μπροστά σε οθόνες ανάλογα με την ηλικία
-Όρια και κανόνες ασφάλειας
Για μια πιο αποδοτική μελέτη
"Για να μελετά ένα παιδί αποδοτικά, θα πρέπει να υπάρχει ένα καλό κλίμα στο σπίτι. Αν το παιδί βιώνει μεγάλες αλλαγές (π.χ. νεογέννητο αδερφάκι, μετακόμιση, ανεργία κάποιου γονιού, διαζύγιο κτλ.) ή έντοενς οικογενειακές συγκρούσεις προέχει να το βοηθήσουμε ψυχολογικά.
Ένας άλλος τρόπος για αποδοτική μελέτη είναι να βοηθήσουμε το παιδί να γίνει περισσότερο υπεύθυνο ως προς τα αντικείμενα που έχουν να κάνουν με τη μελέτη του, π.χ. :
•να γνωρίζει πού είναι τα βιβλία του-τετράδια-κασετίνα κτλ.,
•να ετοιμάζει μόνο του την τσάντα του για την επόμενη μέρα και, όσο γίνεται, να τη μεταφέρει εκείνο και να μη τη φορτώνει στην πλάτη του γονιού που έρχεται να το παραλάβει,
•να ελέγχει αν έχει ξεχάσει κάποιο κολατσιό στην τσάντα του,
•να ξέρει απ’έξω το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων
•να θυμάται να δίνει στο γονέα έγγραφα που του δίνονται από το σχολείο (π.χ. υπεύθυνη δήλωση για εκδρομές)
Σε μια αποδοτικότερη μελέτη βοηθά και η ψυχολογική διάθεση που έχει κάποιος. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο όταν επιστρέφουν από το σχολείο, καθώς είναι ακόμα σε υπερένταση. Δίνουμε στο παιδί χρόνο για να ξεκουραστεί ή να συζητήσει , πριν εκείνο ξεκινήσει τη μελέτη. Αν το παιδί θέλει να ξεκουραστεί καλό είανι να ξαπλώσει ή να παίξει (και όχι να δει τηλεόραση). Αν θέλει να συζητήσει για τη μέρα του στο σχολείο, οι γονείς θα πρέπει να έχουν ένα μη ανακριτικό ύφος («γιααααα πες: τι έγινε σήμερα στο σχολείο; Πώς πήγες στην Ιστορία;» κ τλ.).Προτείνω, την ώρα του μεσημεριανού φαγητού, να ρωτήσει ο γονιός: «Πώς πέρασες στο... διάλειμμα;». Τότε το παιδί θα ανοίξει πιο εύκολατην κουβέντα και θα το βοηθήσουμε να εκφορτιστεί ακούγοντας τα σχόλιά του. Τότε, είναι πιο ήρεμο πια να διαβάσει.
Γενικότερα, ο στόχος του γονέα είναι να οδηγήσει το παιδί του στην ΑΥΤΟΡΡΥΘΜΙΣΗ, δηλ. να μπορεί σιγά-σιγά το παιδί να είναι όλο και πιο υπεύθυνο ως πορς τη μελέτη του, τον τρόπο που βαθμολογεί τον εαυτό του, τον τρόπο που οργανώνει τον ελεύθερο χρόνο του κτλ. Όσο περισσότερο το παιδί αυτορρυθμίζεται, τόσο ο γονιός χρειάζεται να απεμπλέκεται από τη διαδικασία της μελέτης του παιδιού. Ο ρόλος του γονιού γίνεται περισσότερο εποπτικός και λιγότερο παρεμβατικός.
Όσο για τη σχέση του γονέα με το σχολείο, χρειάζεται και οι δύο πλευρές να συνεργάζονται, να μιλούν ξεκάθαρα και να έχουν διάθεση να ασχοληθούν με το παιδί και μαθητή τους. Όταν οι γονείς δυσκολεύονται να βοηθήσουν το παιδί τους στη σχολική μελέτη, προτείνουμε να λένε στο παιδί τους: «δεν ξέρω πώς να σε βοηθήσω. Πήγαινε στο δάσκαλό σου και ρώτα τον» . Και ο δάσκαλος χρειάζεται να σκύψει με σεβασμό και όρεξη στο παιδί που δυσκολεύεται.
Κι αν όλα αυτά ακούγονται ουτοπικά, ίσως είναι επειδή πολλοί έχουν απογοητευτεί. Όσοι , όμως, απογοητεύονται μιζεριάζουν και δε βοηθούν ούτε τον εαυτό τους ούτε το παιδί τους. Αν ξεκινούσαμε όλοι από μικρές αλλαγές, αν εκπαιδευόμασταν σε κάποιο σεμινάριο, αν συζητούσαμε με άλλους γονείς/ συναδέλφους τις δυσκολίες μας, ίσως η συνεργασία σχολείου-οικογένειας να μην έμοιαζε τόσο ουτοπική.
Ας σκεφτεί κάθε γονιός και κάθε εκπαιδευτικός: «ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;» και όχι «ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;». Σίγουρα, το πρώτο ερώτημα θα μας δώσει και πιο σωστές απαντήσεις.
Ένα παράδειγμα τέτοιας φιλοσοφίας είναι και η σειρά βιβλίων του Κώστα Στοφόρου «Ημερολόγιο ενός πατέρα»: είναι παράδειγμα σκεπτόμενου γονέα που αναστοχάζεται το βίωμά του, προβληματίζεται, ρωτά ειδικούς και κάνει αυτό που αξίζει να κάνει!"
ΥΓ. Τα σεμινάρια συνεχίζονται το Σάββατο 2 Απριλίου, με το θέμα "Ποιός μεγαλώνει το παιδί". Κεντρική εισηγήτρια θα είανι η σχολική ψυχολόγος Μαρία Σιμπερά
Θα συζητηθούν μεταξύ άλλων:
-Με ποιόν πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά
-Φύλαξη από baby sitter ή από τις γιαγιάδες; /Τα υπέρ και τα κατά
-Όταν αφήνουμε την τηλεόραση να κάνει την baby sitter
-Πόσο επιτρέπεται να είναι τα παιδιά μπροστά σε οθόνες ανάλογα με την ηλικία
-Όρια και κανόνες ασφάλειας
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011
Πώς να βοηθήσετε το παιδί να μελετάει πιο αποδοτικά
Το Σάββατο, όπως σας είχα πει, βρεθήκαμε στο βιβλιοπωλείο Φλωράς στο Μαρούσι για το δεύτερο σεμινάριο για γονείς που οργανώνεται από το βιβλιοπωλείο με αφορμή το Ημερολόγιο ενός πατέρα. Ξεκινώντας λοιπόν από το Όποιος αγαπάει (εκ) παιδεύει, συζητήσαμε μαζί με την εκπαιδευτικό Κατερίνα Παγουρτζή και τη σχολική ψυχολόγο Θεοδοσία Καραγιάννη, θέματα που αφορούν στο παιδί και στο σχολείο.
Η τρίτη μας συνάντηση με θέμα "Ποιός μεγαλώνει το παιδί" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Απριλίου στη μία το μεσημέρι και πάλι στο βιβλιοπωλείο Φλωράς στο Μαρούσι. Μαζί μας θα είναι η σχολική ψυχολόγος Μαρία Σιμπερά.
Έγινε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που αποδεικνύει πόσοι ανάγκη έχουμε όλοι εμείς οι γονείς να μάθουμε και να επικοινωνήσουμε. Σήμερα μοιράζομαι μαζί σας το σκελετό της εισήγησης της Κατερίνας Παγουρτζή (όπως υποσχέθηκα στους απρόντες γονείς). Θα συνεχίσουμε και με τις υπόλοιπες εισηγήσεις...
Αποδοτική μελέτη
Κατάλληλο περιβάλλον:
-Οργανωμένο γραφείο.
-Σωστός φωτισμός.
-Επαρκής γραφική ύλη.
-Ρολόι, λεξικά, γραμματική.
-Εποπτικό υλικό (χάρτες, υδρόγειος σφαίρα, ταμπλώ)
-Ησυχία και ηρεμία .
Οργάνωση μελέτης:
-Γράφω το πρόγραμμα της επόμενης μέρας με όλες τις υποχρεώσεις (ξένες γλώσσες, κολυμβητήριο κλπ) σε ένα τετράδιο σπιτιού.
-Παρατηρώ τον διαθέσιμο χρόνο ανάμεσα στις εξωσχολικές δραστηριότητες.
-Σημειώνω τα απαιτούμενα κάθε μαθήματος.
-Οργανώνω το χρόνο μου, ώστε να ολοκληρώνεται το κάθε μάθημα.
-Σημειώνω τι δεν έχω καταλάβει καλά στο χώρο αποριών του τετραδίου σπιτιού.
-Ένα - ένα μάθημα που τελειώνει το τοποθετώ στην τσάντα
Χρονικά όρια
-Ο χρόνος μελέτης είναι καθορισμένος με αρχή και τέλος.
-Υποχρεωτικά ο μαθητής πρέπει να μείνει στο γραφείο του για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς άσκοπες μετακινήσεις.
-Η συγκέντρωση της προσοχής είναι το ζητούμενο.
-Ακολουθεί η αποτελεσματικότητα
Ιδέες για δημιουργικό διάβασμα:
-Ένα πολύχρωμο κουτί με νέες λέξεις.
-Ένας χάρτης με σημαιάκια από τόπους που έχουμε επισκεφτεί.
-Ένα λεύκωμα με φωτογραφίες, σχόλια, αστείες ιστορίες, παροιμίες, σκέψεις, εντυπώσεις από εκδρομές, γιορτές, φιλικές συγκεντρώσεις.
-Έργα ζωγραφικής, χειροτεχνίες.
Ποιοτική παρουσία γονέων:
-Δημιουργία σταθερότητας και ρουτίνας.
-Έμφαση στο μορφωτικό χαρακτήρα της μελέτης όχι στο καταναγκαστικό έργο.
-Ενθάρρυνση,στήριξη και υπομονή με όρια
-Μένουμε ήρεμοι , σοβαροί και διαθέσιμοι.
-Αποφεύγουμε τους θορύβους.
-Αν ξεκουραζόμαστε ,διαβάζουμε κάτι κι εμείς.
Είμαστε αυστηροί:
Στο απαραίτητο ωράριο ύπνου.
Στη σωστή διατροφή.
Στη διάκριση πότε παίζουμε και πότε διαβάζουμε.
Στην καθαρή γραφή και την διατήρηση τάξης στα τετράδια και βιβλία.
Στις ώρες απασχόλησης στον Η/Υ.
Είμαστε διαθέσιμοι:
Στην ανάγνωση καλών λογοτεχνικών βιβλίων και σε επισκέψεις μουσείων.
Στην συμμετοχή μας σε επιτραπέζια παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Στην εκμάθηση επεξεργασίας κειμένου, εκτύπωσης, εύρεσης πληροφοριών από ασφαλείς πηγές.
Στην απασχόληση με νέα αθλήματα και νέα ενδιαφέροντα.
ΥΓ. Για όσα έγιναν στο Καφενείο Αχαρνέων την ώρα που ο Θρύλος αποδείκνυε στο γήπεδο ποιά είναι η κορυφαία ελληνική ομάδα, θα σας γράψω σε επόμενη ανάρτηση!
Να τι δεν είδα χθες:
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011
Παιδί και σχολείο και μετά στο ...Καφενείο!
Τη στιγμή που η Παιδεία και τα σχολεία βυθίζονται σε κρίση , μια συζήτηση για το Παιδί και το Σχολείο είναι ιδιαίτερα επίκαιρη. Έτσι το Σάββατο θα βρεθούμε στο βιβλιοπωλείο Φλωράς στο Μαρούσι (κοντά στο σταθμό του Ηλεκτρικού και με αφορμή το βιβλίο Όποιος αγαπάει (εκ) παιδεύει, θα συζητήσουμε πως μπορούμε να
εκπαιδεύουμε χωρίς να παιδεύουμε και να… παιδευόμαστε, αλλά και πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά στο σχολείο
Μαζί με τον υπογράφοντα θα είναι η σχολική ψυχολόγος Θεοδοσία Καραγιάννη, και η εκπαιδευτικός Κατερίνα Παγουρτζή.
Μερικά από τα θέματα που θα κουβεντιάσουμε:
-Τι θέλουν τα παιδιά/ Τι τους προσφέρουν οι γονείς (και το ανάποδο)
-Η καλή σχολική πορεία αρχίζει από το νηπιαγωγείο!
-Η μελέτη στο σπίτι
-Η σωστή διαμόρφωση του χώρου
-To be or not to be?/ Να βοηθάει –και πως- ο γονιός στο διάβασμα του παιδιού;
-Ελεύθερος χρόνος και ισορροπία/ Πώς να μη χάσει ούτε χρόνο από το διάβασμα, ούτε το παιχνίδι
Σάββατο 19/3/2011 Βιβλιοπωλείο Φλωράς Μαρούσι, ώρα 13:00 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες
Μαρούσι 210 8066377 (Μιλτιάδου 16 & Ρόδου, 3 λεπτά από τον σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου)
http://www.florasfun.gr
Με τη Θεοδοσία θα είμαστε μαζί και την Κυριακή σε μια σημαντική εκδήλωση. Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Καλλιτεχνικού Καφενείου Αχαρνέων. Αντιγράφω:
Ο Κώστας Στοφόρος κι η Θεοδοσία Καραγιάννη, στο πλαίσιο των εγκαινίων της Βιβλιοθήκης του Καλλιτεχνικού Καφενείου, παρουσιάζουν τα βιβλία τους.
Ο κύκλος βιβλίων "Ημερολόγιο ενός πατέρα" του Κώστα Στοφόρου και το εκπαιδευτικό παραμύθι "Ο Τρυφερούλης Μικροφτερούλης" θα σηματοδοτήσουν ένα νέο τομέα δραστηριότητας του Καφενείου, μαζί με πολλές συζητήσεις και όμορφη παρέα.
Σας περιμένουμε την Κυριακή 20 Μαρτίου και ώρα 19.00.
Το Καφενείο θα είναι ανοιχτό από τις 18.00.
Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011
Τι είπαμε στον Κοραή
Με λίγη ...χρονοκαθυστέρηση, σας μεταφέρω το κλίμα από τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στο βιβλιοπωλείο Μικρός Κοραής
Να ευχαριστήσω για την επόμενη ανάρτηση τη Νάνση Δαλιάνη από τις εκδόσεις Κριτική για το κείμενο -ρεπορτάζ και τη διατροφολόγο Ιωάννα Αδαμίδου για την παρουσία και τις φωτογραφίες
ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Από την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Στοφόρου Γονείς για πρώτη φορά των εκδόσεων Κριτική που έγινε στο βιβλιοπωλείο Μικρός Κοραής.
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Νικολέτα Θεοτοκάτου, Σχολική Ψυχολόγος Χριστίνα Χρυσανθοπούλου, Δημοσιογράφος/Αρχισυντάκτρια του δικτυακού τόπου babyspace.gr Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός διαιτολόγος-Βιολόγος.
Η Νικολέτα Θεοτοκάτου έδωσε έμφαση στην αμεσότητα και το χιούμορ που αποτελούν βασικά συστατικά του βιβλίου και το χαρακτήρισε ενθαρρυντικό, υποστηρικτικό και ανακουφιστικό για όλους τους γονείς, αφού μέσα από τις ζωντανές περιγραφές του συγγραφέα κάθε γονιός βρίσκει τον εαυτό του. Τόνισε επίσης, ότι αποτελεί μια καλή προετοιμασία και για τον εν δυνάμει γονιό προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι που θα διανύσει μαζί με παιδί του. Έκλεισε λέγοντας ότι η ανάγνωση του βιβλίου βοηθάει όλους τους γονείς να ανακαλύψουν καινούργιες πλευρές του χαρακτήρα τους και να οδηγηθούν και στο δικό τους… μεγάλωμα.
Η Χριστίνα Χρυσανθοπούλου αναφέρθηκε επίσης στον ειλικρινή, καυστικό και χιουμοριστικό τρόπο με τον οποίο ο Κώστας Στοφόρος δίνει τη δική του οπτική και στρέφει το ενδιαφέρον και στο δικό του ρόλο, ως γονέα. Συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εγχειρίδιο με πληροφορίες για θέματα που όλοι οι γονείς αντιμετωπίζουν, τα οποία ο συγγραφέας περιγράφει εύστοχα και δίνει απαντήσεις με εύληπτο και ευσύνοπτο τρόπο χωρίς να κουράζει, χωρίς να μιλάει θεωρητικά και αφηρημένα, προσφέροντας λύσεις με απτά αποτελέσματα. Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι απενοχοποιητικές για τους μπαμπάδες, διαφωτιστικές για τις μαμάδες και ίσως ικανές στο να ανατραπεί μία κατάσταση και να προχωρήσουμε σε μία νέα εποχή.
Ο Χάρης Δημοσθενόπουλος μίλησε για το μείζον ζήτημα της διατροφής των παιδιών. Ξεκίνησε αναφερόμενος στο θέμα του περιορισμού του θηλασμού συνδέοντάς το με τις κοινωνικές αλλαγές και τις εργασιακές συνθήκες π.χ. τη μείωση της διάρκειας λοχείας που δίνεται στις νέες μητέρες. Στη συνέχεια ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται στα παιδιά παθήσεις όπως παχυσαρκία ή διαβήτης, που δεν οφείλονται σε γονιδιακές αιτίες, αλλά σε καθαρά διατροφικές. Κατέληξε λέγοντας ότι στο θέμα της παιδικής διατροφής δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις από τα παιδιά, καθώς αυτά ό,τι βλέπουν το αναπαράγουν. Γι’ αυτό θα πρέπει οι ίδιοι οι γονείς να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες προκειμένου να αποτελέσουν ένα καλό πρότυπο για τα παιδιά τους.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, στην οποία συμμετείχαν γονείς και μέλλοντες γονείς, μεταξύ αυτών και αρκετοί μπαμπάδες.
Στη φωτογραφία εν μέσω δυο διατροφολόγων: Χάρης Δημοσθενόπουλος και Ιωάννα Αδαμίδου
Τρίτη 15 Μαρτίου 2011
Να κάνεις εσύ ντους!
-Έλα, ήρθε η ώρα να κάνουμε μπάνιο.
-Τώρα παίζω. Να κάνουμε αύριο!
-Εντάξει σε λίγο.
-Όχι σε λίγο!
-Μα έχεις να κάνεις από προχθές.
-….
-Θα μυρίζεις άσχημα.
-Δε με νοιάζει!
-Καλά. Τέλειωσε το παιχνίδι σου και κάνεις μετά μπάνιο.
Αφήνω τον τρίχρονο (+ 1/2) γιο μου στο δωμάτιο να παίζει και κάνω ασκήσεις χαλάρωσης. Ή μάλλον θα ήθελα να κάνω «ασκήσεις χαλάρωσης». Το μόνο που προλαβαίνω είναι να πάρω μια ανάσα, γιατί πηγαίνοντας στο σαλόνι βλέπω τον μεγάλο μου γιο (οδεύει στα 13) να παλεύει με την (5 1/2 χρονών) κόρη μου. Δεν είναι που ξέρω πως σε 30’’ θα αρχίσουν τα γοερά κλάματα από τη μικρή και οι «χαρακτηρισμοί» για την αδελφή του από τον μεγάλο, που θα οδηγήσουν σε γενική σύρραξη… Είναι που πριν γυρίσω την πλάτη μου είχα αφήσει τον μεγάλο στο δωμάτιό του να διαβάζει για το επαναληπτικό τεστ στην Ιστορία.
-Άσε την αδερφή σου και πήγαινε να διαβάσεις! Δεν θα προλάβεις
-Είμαι κουρασμένος. Σε λίγο…
Εκείνη τη στιγμή κάνει ένα κεφαλοκλείδωμα στη μικρή. Έπεσα μέσα! Στα 29’’ άρχισαν τα γοερά κλάματα.
-Δεν της έκανα τίποτα. Επίτηδες κλαίει. Είναι χαζή!
-Πήγαινε να διαβάσεις!!
-Είμαι κουρασμένος, σου λέω.
-Για να παλεύεις δεν είσαι κουρασμένος;
-Να μην παίξω λίγο με τ’ αδέρφια μου;
Πρέπει να έχω κοκκινίσει και να βγάζω καπνούς από τ’ αυτιά μου….
-Έχεις διαγώνισμα!
Νομίζω πως πλέον φωνάζω. Που πήγαν οι «παλιοί καλοί καιροί» που τα παιδιά έτρεμαν τους γονείς τους; Τι να κάνουμε όταν δεν μας ακούνε εμείς οι οπαδοί του φιλελεύθερου- αντιαυταρχικού μοντέλου;
-Αν δεν πας τώρα αμέσως στο δωμάτιό σου να διαβάσεις, θα…
Τι να πω θεέ μου; Ποια ποινή να επιβάλλω; Και θα τηρήσω ό,τι πω πάνω στα νεύρα μου ή θα κάνω τα πράγματα χειρότερα μιλώντας για ποινές που δεν εφαρμόζονται ποτέ;
Ο μεγάλος είναι «μάστορας» των διαπραγματεύσεων, που όπως λένε οι ειδικοί δεν οδηγούν πουθενά… Στο τέλος πάει στο δωμάτιό του, ρίχνοντας φυσικά το φταίξιμο στην αδελφή του… Μετά από λίγο ακούω μουσική χιπ χοπ να βγαίνει πίσω από την κλειστή πόρτα. Ανοίγω και τον βλέπω στο πάτωμα με το βιβλίο, ενώ από το CD player ακούγεται το «Γκρικ λόβερ με τρίχα για πουλόβερ» από τα Ημισκούμπρια.
-Κλείστο! Πώς διαβάζεις έτσι;
-Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ χωρίς μουσική!
-Καλά. Χαμήλωσέ το!
…ο αγώνας τώρα… συνεχίζεται!
Κλείνω την πόρτα. Θα επιστρέψω μετά να διαβάσουμε Ιστορία μαζί. Ομολογώ πως τα τελευταία χρόνια έχω βελτιώσει τη μόρφωσή μου σε πολλούς τομείς!
Η ώρα όμως έχει περάσει και πάω πάλι στο μικρό.
-Έλα! Ήρθε η ώρα για μπάνιο!
-Όχι!
-Θα σου κάνω μόνο ντους.
-Να κάνεις εσύ ντους!
Πάω και τον παίρνω στα χέρια μου με σκοπό να επιβάλλω το «δίκιο του ισχυροτέρου». Αρχίζει να χτυπιέται και να ουρλιάζει. Αξιοποιεί και το πλούσιο λεξιλόγιο που έχει μάθει από τα μεγάλα του αδέρφια. Τον αφήνω κάτω να χτυπιέται στο πάτωμα. Εκτοξεύει κι ένα παιχνίδι του στον τοίχο (ευτυχώς όχι πάνω μου!)
-Να κάνεις εσύ ντους, επαναλαμβάνει κάμποσες φορές.
-Θέλω τη μαμά, συνεχίζει γνωρίζοντας πως η μαμά λείπει σε δουλειά
-Η μαμά έχει δουλειά!
-Να φύγεις εσύ! Δεν είσαι ο μπαμπάς μου!
Υποχωρώ ατάκτως και πάω στο σαλόνι. Προσπαθώ να μείνω ψύχραιμος καθώς τα «δολοφονικά μου ένστικτα» έχουν ξυπνήσει. Και τότε έρχεται το κερασάκι στην τούρτα.
Η μικρή στρογγυλοκαθισμένη στον καναπέ βλέπει DVD.
-Τι κάνεις εκεί;
Ούτε καν γυρίζει να μου απαντήσει. Παίρνω το τηλεκοντρόλ και κλείνω την τηλεόραση.
Τα κλάματα αρχίζουν σα να πάτησα κάποιο ειδικό κουμπί στο τηλεκοντρόλ, ταυτόχρονα με το κλείσιμο της τηλεόρασης:
-Θέλω να δω τη Μπάρμπι!
-Μα ξέρεις ότι δεν βλέπουμε κάθε μέρα DVD. Σε λίγο θα πρέπει κιόλας να κοιμηθείς. Αύριο έχεις σχολείο. Είναι ήδη αργά. Έλα. Θα σου διαβάσω τη «Νεράιδα του Ουράνιου Τόξου»…
Εδώ φαίνεται πως τα κατάφερα. 1-2 το σκορ…
Όταν γύρισε η μαμά, βρήκε τον μικρό ξύπνιο, χωρίς να έχει κάνει μπάνιο, εμένα να τσακώνομαι με τον μεγάλο για τις τρεις πόλεις των Φοινίκων και την κόρη που νόμιζα κοιμισμένη από ώρα, αφού της είχα διαβάσει το ..μισό βιβλίο να εμφανίζεται στο σαλόνι.
0-3 το σκορ!
Όταν κοιμήθηκαν, αργά το βράδυ πήρα μια φίλη μου ψυχολόγο. Να τι σημείωσα από την κουβέντα μας, που με έστειλε πιο ήρεμο και αποφασισμένο για ύπνο. Θα σας πω αν δούλεψε το σύστημα την επόμενη φορά:
Τρόποι θετικής επικοινωνίας όταν το παιδί σε στέλνει για… ντους
-Η Τακτική του Αιφνιδιασμού: Γίνε απρόβλεπτος
Στην εποχή «αντίστασης στην εξουσία» (συνήθως μεταξύ 2-3 ετών) μια τακτική που φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα είναι να ζητάμε από τα παιδιά να κάνουν το …αντίθετο από αυτό που θέλουμε! Είναι μια παρακινδυνευμένη τακτική, που όμως μπορεί να κάνει θαύματα πού και πού!
Π.χ. Δε θα κάνει κανείς ντους τώρα. Θα κάνω μόνο εγώ με την ησυχία μου.
-Η Τακτική της «Αμερικάνικης Ταινίας»
Δίνουμε βάρος στο συναίσθημα που κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά του παιδιού:
Π.χ. Μου φαίνεσαι πολύ κουρασμένος και γι’αυτό γκρινιάζεις. Ξέρεις τι κάνουμε όταν είμαστε κουρασμένοι; Κάτι που μας χαλαρώνει. Το ξέρω ότι δε σου αρέσει τώρα το μπάνιο, αλλά όλοι ξέρουν ότι αυτό μας χαλαρώνει.
-Η Τακτική του Συμφεροντολόγου:
Δείχνουμε στο παιδί ότι αυτό που του λέμε να κάνει δεν είναι διαταγή (γιατί εσύ το είπες!) αλλά είναι προτροπή για το συμφέρον του:
Π.χ. «Αν κάνεις μπάνιο θα ηρεμήσεις κι εσύ κι εγώ. Θα κάνουμε μόνο 5 λεπτά! Τώρα χάνουμε χρόνο με αυτά που κάνεις!». Στη συγκεκριμένη περίπτωση καλό είναι να δείξουμε στο ρολόι τι σημαίνει 5 λεπτά.
-Η Τακτική της Κουφαμάρας
Δεν μπαίνουμε σε αντιδικία με το παιδί. Έχουμε ήδη κάνει 100 συζητήσεις και έχουμε κουραστεί να παρακαλάμε για το αυτονόητο. Χωρίς θυμό, με ψύχραιμες και όχι βίαιες κινήσεις, χωρίς έκφραση στο πρόσωπο, απλά ξεντύνουμε το παιδί λέγοντας: «Είπαμε ....είναι η ώρα για μπάνιο. Δεν το συζητώ άλλο». Για να αποφύγουμε τα «παζάρια» , απλά, δεν κοιτάζουμε το παιδί. Επαναλαμβάνουμε μόνο τον «κανόνα» ως απρόσωπη υπενθύμιση «Είναι ώρα για μπάνιο»
Άλλες τακτικές:
Αφήνουμε το παιδί να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του. Αυτό προϋποθέτει ότι έχουμε κάνει συμφωνία από πριν μαζί του.
Τα όρια πρέπει να είναι ανάλογα της ηλικίας, χαρακτήρα και βαρύτητας της πράξης του παιδιού, πρέπει όμως να δείχνουμε σταθερότητα από τη στιγμή που τα έχουμε θέσει.
Δίνουμε επιλογές: «θα κάνεις μπάνιο πριν ή μετά το φαγητό;
Εξετάζουμε μήπως το έχουμε παρακάνει κι εμείς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι παιδιά και όχι στρατιωτάκια.
Βάζουμε μαγεία και παιχνίδι στη δραστηριότητα που θέλουμε να κάνει το παιδί. Το μπάνιο , π.χ., μπορεί να είναι μια διαδικασία όπου λέμε αστεία, παίζουμε κτλ.
Μήνυμα σε πρώτο πρόσωπο: Αντί να προσβάλουμε το παιδί μιλάμε για εμάς: Έχω κουραστεί να σε παρακαλάω. Δεν είναι καλή η μέρα μου σήμερα. / Αυτό που κάνεις με θυμώνει/ Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν διακόπτεις
Αν νιώθουμε ότι χάνουμε την ψυχραιμία αλλάζουμε χώρο/ φεύγουμε από το δωμάτιο ώσπου να ηρεμήσουμε….
Αν τίποτε από όλα αυτά δεν πιάσει, πάρτε μια φίλη ή είναι φίλο σας και πηγαίνετε στο πιο κοντινό μπαρ για να πιείτε και να ξεχάσετε!!
ΥΓ Η φίλη ψυχολόγος δεν είναι άλλη από τη Θεοδοσία Καραγιάννη. Μαζί της το Σάββατο το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Φλωράς στο Μαρούσι, δυο στενά από τον Ηλεκτρικό, θα σας πούμε πολλά ακόμη με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Κατερίνας Παγουρτζή...
...και κάτι σχετικό!
Σάββατο 12 Μαρτίου 2011
Το παραμύθι της Σόφης
Η εντολή που ήρθε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ήταν σαφής:
ΘΕΙΕ ΚΩΣΤΑ
ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΟΥ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟ.
ΣΟΦΗ
Έτσι, απλά και λιτά έπρεπε να γίνω εκδότης. Τι να κάνω κι εγώ;
Η Σόφη είναι ανιψιά μου και μαθήτρια της Α Δημοτικού. Πώς να τα βάλω μαζί της;
Κι εγώ λοιπόν με τη σειρά μου ζήτησα από τη Στεφανία Βελδεμίρη να κάνει την εικονογράφηση. Την έπεισα, δίνοντάς της μυθική αμοιβή!
Τώρα μας μένει ο εκδοτικός οίκος. Προς το παρόν το βάζω εδώ και περιμένω προσφορές! (δεν έχω διαπραγματευθεί ακόμη τα ποσοστά μου ως ατζέντης!!!)
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ
Σόφη Στοφόρου Α2
Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι που το λέγανε Αγγελική
και του άρεσε να παίζει στο δάσος μια μέρα όμως ξέχασε αυτό που της είχαν πει οι γονείς της και έφυγε από το σπίτι και χάθηκε και οι γονείς της άρχισαν να φωνάζουν παντού Αγγελική Αγγελική που είσαι και η μικρή Αγγελική άρχισε να φωνάζει γεια είναι κανείς εδώ μάλλον όχι και μπροστά της αντίκρισε ένα αρκουδάκι και λεει η μικρή Αγγελική και εσύ ποιος είσαι
εγώ είμαι ο Μάρκος η μαμά σου που είναι ρωτά ο Μάρκος κατά λάθος χάθηκα μιας και είμαστε φίλοι γιατί δεν έρχεσαι να μείνεις μαζί μου ξέρεις και εγώ έχω χάσει την μαμά αλλά έχω φτιάξει εγώ μόνο μου μια φωλιά που θα σου αρέσει πολύ αααα ε τότε τι περιμένεις παμε ε εντάξει παμε αφού το θες τόσο πολύ παμε ωραία γιουπι γιουπι ναι ναι εντάξει παμε σε ένα λεπτό θα είμαστε στο σπίτι που έφτιαξα ωραία με πια βήματα πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε 1.2.3.4.5.6.7.8.9.και ένα δέκα από μένα εεε τι περιμένουμε παμε εντάξει γιουχου εε τώρα θα σου πω να σταματήσεις ποιος να σταματήσει αααααααα τώρα να σου πω τι να κανείς τρέχα καλά εντάξει άμα είναι για να σωθώ τρέχω μαμά μαμά μπαμπά μπαμπά που ειστε?
Καλύτερα ούρλιαζε! Πάλι; εεεε δεν θέλω να σας κάνω κακό και η μαμά λεει νομίζω πως ακουω το παιδί μας!! Και εγώ το ίδιο λεει η μαμά αρκούδα. Παμε να τα βρούμε. Εντάξει συμφωνώ απολύτως μαμά επιτέλους σε βρήκα !!! και εγώ επίσης !!! Μαρούλι είσαι καλά? ναι μπαμπά και εσυ Αγγελικουλα ναι μπαμπα. Θέλετε να έρθετε σπίτι μας? ναι θα ήταν πολύ καλή ιδέα γιουπι θέλουμε να παμε συμφωνώ απολύτως ωραία παμε.
Ένας σεφ, μια διατροφολόγος κι εγώ!
Η λιακάδα κράτησε τους γονείς μακριά από την εκδήλωση, όμως όσοι βρεθήκαμε κάναμε μια πολύ όμορφη κουβέντα και σχεδιάσαμε ...νόστιμες δράσεις για το μέλλον!
Εν αναμονή των εκπλήξεων από τον σεφ Κυριάκο Μελά, τη διατροφολόγο Τίνα Αντωνίου και τον υπογράφοντα, μια γελαστή φωτογραφία!
Σας περιμένω πάντως το επόμενο Σάββατο στο βιβλιοπωλείο Φλωράς, να μιλήσουμε για ζητήματα του σχολείου και του διαβάσματος των παιδιών, με τη σχολική ψυχολόγο Θεοδοσία Καραγιάννη και την εκπαιδευτικό Κατερίνα Παγουρτζή... Αυτή τη φορά θα σας βάλουμε απουσία!
Εν αναμονή των εκπλήξεων από τον σεφ Κυριάκο Μελά, τη διατροφολόγο Τίνα Αντωνίου και τον υπογράφοντα, μια γελαστή φωτογραφία!
Σας περιμένω πάντως το επόμενο Σάββατο στο βιβλιοπωλείο Φλωράς, να μιλήσουμε για ζητήματα του σχολείου και του διαβάσματος των παιδιών, με τη σχολική ψυχολόγο Θεοδοσία Καραγιάννη και την εκπαιδευτικό Κατερίνα Παγουρτζή... Αυτή τη φορά θα σας βάλουμε απουσία!
Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011
Ο Μικρός Κοραής, ο Φλωράς και τα δώρα μου!
Να λοιπόν που κάνεις μια παρουσίαση και σε γεμίζουν ...δώρα! Ας με συγχωρέσουν οι μεγάλοι που θα γράψω πρώτα για την Κατερίνα και τον Άρη, που "ζωγράφισαν" τη συζήτηση και μου χάρισαν τις ζωγραφιές τους!
Αυτή ήταν η αρχή για μια ξεχωριστή βραδιά που τέλειωσε όταν είπαμε ότι πια θα μας έκλειναν μέσα στο βιβλιοπωλείο!
Και τι να πω; Για τη Νινέτα (Θεοτοκάτου), τη Χριστίνα (Χρυσανθοπούλου) και το Χάρη (Δημοσθενόπουλο) που μίλησαν τόσο όμορφα ως εισηγητές;
Να πω για τους ανθρώπους που με τίμησαν με την παρουσία τους και με τις εξαιρετικές παρεμβάσεις τους, όπως η Εύα Στάμου, ο Βασίλης Κουνέλης, η συμπατριώτισσα μου Λιλή Γάτη, οι νέοι φίλοι από το πρόγραμμα Οδυσσέας, η ψυχολόγος Μαρία Σιμπερά, η διατροφολόγος Ιωάννα Αδαμίδου και τόσοι άλλοι...
Να πω για τους ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους του Μικρού Κοραή;
Για τη μέλλουσα μαμά που βρέθηκε τυχαία κοντά μας και μοιράστηκε τις ανησυχίες της για τον κόσμο σον οποίο θα φέρει το παιδί της;
Θα ήθελα να μην ξεχάσω κανένα, αλλά ελπίζω όλοι μαζί κι ακόμη περισσότεροι να βρεθούμε σύντομα ξανά!
...Έτσι τώρα πια, η σειρά των σεμιναρίων στα βιβλιοπωλεία Φλωράς, που ξεκινούν αύριο, μου φαίνονται σαν φυσική συνέχεια της βραδιάς.
Να και το πλήρες πρόγραμμα:
Συνάντηση 1
Θέματα Διατροφής
«Γονείς για πρώτη φορά»/ «20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ. 111 συνταγές και ιδέες διατροφής για παιδιά»
Πώς να κάνουμε τα κουνουπίδια γαριδάκια και το μπρόκολο σουβλάκι
Αν ήταν οι μπάμιες κρουασάν που λέει και το τραγούδι, η ζωή των γονιών θα ήταν ευκολότερη!
Εισηγητές:
Τίνα Αντωνίου, Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή- Μέλος Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (ΙΔΜΕ)
Κυριάκος Μελάς, Executive Chef, Ιδρυτής της 1ης Μαγειρικής Σχολής για παιδιά –Kids Cooking Club
Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος –συγγραφέας
Θέματα:
-Τι να κάνουμε αν το παιδί μας τρώει πολύ
-Τι να κάνουμε αν είναι ολιγόφαγο
-Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για τα παιδιά
-Ιδέες και συνταγές
-Το διαιτολόγιο της εβδομάδας για όλη την οικογένεια
Σάββατο 12/3/2011 Βιβλιοπωλείο Φλωράς Μαρούσι, ώρα 13:00 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Συνάντηση 2
Παιδί και Σχολείο
«Όποιος αγαπάει (εκ) παιδεύει»
Εκπαιδεύουμε χωρίς να παιδεύουμε και να… παιδευόμαστε:
Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά στο σχολείο
Εισηγητές:
Θεοδοσία Καραγιάννη, σχολική ψυχολόγος
Κατερίνα Παγουρτζή, εκπαιδευτικός
Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος –συγγραφέας
Θέματα:
-Τι θέλουν τα παιδιά/ Τι τους προσφέρουν οι γονείς (και το ανάποδο)
-Η καλή σχολική πορεία αρχίζει από το νηπιαγωγείο!
-Η μελέτη στο σπίτι
-Η σωστή διαμόρφωση του χώρου
-To be or not to be?/ Να βοηθάει –και πως- ο γονιός στο διάβασμα του παιδιού;
-Ελεύθερος χρόνος και ισορροπία/ Πώς να μη χάσει ούτε χρόνο από το διάβασμα, ούτε το παιχνίδι
Σάββατο 19/3/2011 Βιβλιοπωλείο Φλωράς Μαρούσι, ώρα 13:00 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Συνάντηση 3
Ποιος μεγαλώνει το παιδί;
«Μπαμπά, τι είναι το σεξ;»
Από τη γιαγιά και τον παππού στην τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή
Εισηγητές:
Μαρία Σιμπερά, σχολική ψυχολόγος
Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος –συγγραφέας
Θέματα:
-Με ποιόν πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά
-Φύλαξη από baby sitter ή από τις γιαγιάδες; /Τα υπέρ και τα κατά
-Όταν αφήνουμε την τηλεόραση να κάνει την baby sitter
-Πόσο επιτρέπεται να είναι τα παιδιά μπροστά σε οθόνες ανάλογα με την ηλικία
-Όρια και κανόνες ασφάλειας
Σάββατο 2/4/2011 Βιβλιοπωλείο Φλωράς Μαρούσι, ώρα 13:00 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες
Μαρούσι 210 8066377 (Μιλτιάδου 16 & Ρόδου, 3 λεπτά από τον σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου)
STELLA FLORAS
KOSMOS FLORAS BOOKSHOPS
DELIGIORGI 55-59, ATHENS GREECE
TEL. 0030 210 5232621 FAX 0030 210 5236026
http://www.florasfun.gr, http://www.linguafranca.gr, http://www.youtube.com/user/VivliopoleiaFloras
Τρίτη 8 Μαρτίου 2011
Στο Χαλάνδρι την Πέμπτη, στο Μαρούσι το Σάββατο! (πάω για το ...Γκίνες;)
Θα πιω πολλά ζεστά, θα οπλιστώ με κουράγιο και θα αρχίσω τον αγώνα για το ρεκόρ Γκίνες... σεμιναρίων!
Από Πέμπτη μέχρι Κυριακή έχουμε σεμινάρια εκπαιδευτών και υπευθύνων εκπαίδευσης του προγράμματος Οδυσσέας.
Την Πέμπτη το απόγευμα στις 7, θα παρουσιάσουμε το "Γονείς για πρώτη φορά" στον Μικρό Κοραή στο Χαλάνδρι.
Θα είναι μαζί μου εκλεκτοί καλεσμένοι:
Ο διατροφολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος που έχει σημαντική συμβολή τόσο στο Γονείς για πρώτη φορά, όσο και στο "20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ", όπου ανέλαβε με επιτυχία το δύσκολο έργο να μου δώσει απαντήσεις στις συνηθισμένες ερωτήσεις των γονιών για τη διατροφή.
Η σχολική ψυχολόγος και φίλη μου τα τελευταία ...τριάντα (!) χρόνια Νικολέτα Θεοτοκάτου. Οι συμβουλές της ως ειδικού και ως μαμάς με έσωσαν όταν πρωτοέγινα μπαμπάς, ενώ έχει κι αυτή τη δική της συμβολή στα Ημερολόγια ενός πατέρα.
Η δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του babyspace, Χριστίνα Χρυσανθοπούλου, χωρίς να γνωριζόμαστε έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια που κάνω μέσα από τα βιβλία για την ενημέρωση των γονιών. Γενικά κάνει μια αξιόλογη δουλειά που αγκαλιάζει όλα όσα έχουν να κάνουν με το μεγάλωμα των παιδιών...
(Μικρός Κοραής, Παπάγου 7 & Αριστοφάνους, 152 34 Χαλάνδρι, Αθήνα Τηλ. 210 6890 321, Fax. 210 6890 089)
Το Σάββατο το μεσημέρι (1-3 μμ) θα πάω στο Μαρούσι. Είναι το πρώτο μιας σειράς σεμιναρίων. Αντιγράφω από το Δελτίο Τύπου:
Κύκλος Σεμιναρίων για Γονείς
Tα Βιβλιοπωλεία Φλωράς και οι εκδόσεις Κριτική σας προσκαλούν σε μία σειρά συζητήσεων με θέματα ανατροφής παιδιών βασισμένα στα βιβλία του Κώστα Στοφόρου.
Θα ανιχνευθούν τρόποι αντιμετώπισης των δυσκολιών που συνεπάγεται ο ρόλος του γονιού,
ώστε να προσφέρετε στο παιδί σας τη στήριξη, τη σιγουριά, και την καθοδήγηση που τόσο έχει ανάγκη.
Συνάντηση 1
Θέματα Διατροφής
«Γονείς για πρώτη φορά»/ «20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ. 111 συνταγές και ιδέες διατροφής για παιδιά»
Πώς να κάνουμε τα κουνουπίδια γαριδάκια και το μπρόκολο σουβλάκι
Αν ήταν οι μπάμιες κρουασάν που λέει και το τραγούδι, η ζωή των γονιών θα ήταν ευκολότερη!
Εισηγητές:
Τίνα Αντωνίου, Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή- Μέλος Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (ΙΔΜΕ)
Κυριάκος Μελάς, Executive Chef, Ιδρυτής της 1ης Μαγειρικής Σχολής για παιδιά –Kids Cooking Club
Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος –συγγραφέας
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες για τα βιβλιοπωλεία Φλωράς:
Μαρούσι 210 8066377 (Μιλτιάδου 16 & Ρόδου, 3 λεπτά από τον σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου)
Από Πέμπτη μέχρι Κυριακή έχουμε σεμινάρια εκπαιδευτών και υπευθύνων εκπαίδευσης του προγράμματος Οδυσσέας.
Την Πέμπτη το απόγευμα στις 7, θα παρουσιάσουμε το "Γονείς για πρώτη φορά" στον Μικρό Κοραή στο Χαλάνδρι.
Θα είναι μαζί μου εκλεκτοί καλεσμένοι:
Ο διατροφολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος που έχει σημαντική συμβολή τόσο στο Γονείς για πρώτη φορά, όσο και στο "20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ", όπου ανέλαβε με επιτυχία το δύσκολο έργο να μου δώσει απαντήσεις στις συνηθισμένες ερωτήσεις των γονιών για τη διατροφή.
Η σχολική ψυχολόγος και φίλη μου τα τελευταία ...τριάντα (!) χρόνια Νικολέτα Θεοτοκάτου. Οι συμβουλές της ως ειδικού και ως μαμάς με έσωσαν όταν πρωτοέγινα μπαμπάς, ενώ έχει κι αυτή τη δική της συμβολή στα Ημερολόγια ενός πατέρα.
Η δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του babyspace, Χριστίνα Χρυσανθοπούλου, χωρίς να γνωριζόμαστε έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια που κάνω μέσα από τα βιβλία για την ενημέρωση των γονιών. Γενικά κάνει μια αξιόλογη δουλειά που αγκαλιάζει όλα όσα έχουν να κάνουν με το μεγάλωμα των παιδιών...
(Μικρός Κοραής, Παπάγου 7 & Αριστοφάνους, 152 34 Χαλάνδρι, Αθήνα Τηλ. 210 6890 321, Fax. 210 6890 089)
Το Σάββατο το μεσημέρι (1-3 μμ) θα πάω στο Μαρούσι. Είναι το πρώτο μιας σειράς σεμιναρίων. Αντιγράφω από το Δελτίο Τύπου:
Κύκλος Σεμιναρίων για Γονείς
Tα Βιβλιοπωλεία Φλωράς και οι εκδόσεις Κριτική σας προσκαλούν σε μία σειρά συζητήσεων με θέματα ανατροφής παιδιών βασισμένα στα βιβλία του Κώστα Στοφόρου.
Θα ανιχνευθούν τρόποι αντιμετώπισης των δυσκολιών που συνεπάγεται ο ρόλος του γονιού,
ώστε να προσφέρετε στο παιδί σας τη στήριξη, τη σιγουριά, και την καθοδήγηση που τόσο έχει ανάγκη.
Συνάντηση 1
Θέματα Διατροφής
«Γονείς για πρώτη φορά»/ «20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ. 111 συνταγές και ιδέες διατροφής για παιδιά»
Πώς να κάνουμε τα κουνουπίδια γαριδάκια και το μπρόκολο σουβλάκι
Αν ήταν οι μπάμιες κρουασάν που λέει και το τραγούδι, η ζωή των γονιών θα ήταν ευκολότερη!
Εισηγητές:
Τίνα Αντωνίου, Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή- Μέλος Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (ΙΔΜΕ)
Κυριάκος Μελάς, Executive Chef, Ιδρυτής της 1ης Μαγειρικής Σχολής για παιδιά –Kids Cooking Club
Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος –συγγραφέας
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες για τα βιβλιοπωλεία Φλωράς:
Μαρούσι 210 8066377 (Μιλτιάδου 16 & Ρόδου, 3 λεπτά από τον σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου)
Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011
Θεσσαλονίκη 2: Τσίκνα, σεμινάρια, Φρίντα Κάλο, Μαραβέγιας και αποχαιρετισμός...
...Τσικνοπέμπτη. Όλη η Θεσσαλονίκη έχει βγει από πρωίας στους δρόμους και τσικνίζει. Όπως θα διαπιστώσουμε το τσίκνισμα θα κρατήσει ένα ολόκληρο 24ωρο!
Εμείς αρχίσαμε το σεμινάριο για τους υπεύθυνους εκπαίδευσης του προγράμματος Οδυσσέας. Κράτησε δυο μέρες και στη συνέχεια το Σαββατοκύριακο έγινε το σεμινάριο για τους εκπαιδευτές (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία)
Έχω την ευκαιρία να συναντήσω και να συνομιλήσω με πολλούς αξιόλογους ανθρώπους, που αγαπούν τη δουλειά που κάνουν κι έχουν πολλά να δώσουν αν τους... αφήσουν.
Όλοι μας έχουμε ανασφάλεια για το μέλλον καθώς οι προθέσεις του υπουργείου είναι σκοτεινές. Ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στο επόμενο διάστημα κι αν οι εκατοντάδες άνθρωποι που σήμερα εργάζονται στο πρόγραμμα θα έχουν δουλειά το φθινόπωρο... Βλέπετε είμαστε όλοι, μα όλοι συμβασιούχοι...
Στο διάλειμμα βγαίνουμε λίγο έξω. Πάνω από την πόλη απλώνεται πια ένα σύννεφο τσίκνας...
Το απόγευμα συνεχίζουμε το σεμινάριο σε μικρές ομάδες και γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Η ευαισθησία των ανθρώπων που εργάζονται στο πρόγραμμα θα φανεί και λίγες μέρες αργότερα με το κείμενο που υπογράφουν πολλοί για τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας.
Όμως είναι Τσικνοπέμπτη και είμαστε καλεσμένοι στης Στεφανίας... Αφήνουμε κούραση και έγνοιες πίσω μας και γίνεται ένα τρελό γλέντι. Συναντάμε μια λαϊκή τραγούδιστρια, παρέα με τον -επιτέλους λευκό- Μάικλ Τζάκσον, τη Φρίντα Κάλο και άλλους!
Μετά περιδιαβαίνουμε την πόλη που διασκεδάζει σύσσωμη. Περπατήσαμε από τα Κάστρα μέχρι τη Βαλαωρίτου. Το άλλο πρωί συνεχίζεται το σεμινάριο με πολλές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις... Ξεχωριστή η κουβέντα για την ιστορία.
Η Παρασκευή το βράδυ είναι χαλαρωτική. Μετά από μια βόλτα μαζευόμαστε νωρίς. Το άλλο πρωί περιμένουμε 200 εκπαιδευτές και τους επισήμους...
Πάλι προβληματίζομαι για το τι θα συμβεί σε όλο αυτό τον κόσμο που έχει υψηλα προσόντα και όρεξη για δουλειά. Φοβάμαι ότι θα συμπληρώσει τη μακριά λίστα των ανέργων. Αναγκαία η συντονισμένη αντίδραση!
Το Σάββατο κυλάει με πολλή κούραση, όμως το μεσημέρι έχουμε μια ευχάριστη ανάπαυλα με απίστευτες νοστιμιές στη Στεφανία, αν και η Κατερίνα προτίμησε να φάει...μαϊντανό!
...Το βράδυ συναυλία του Κωστή Μαραβέγια. Στην παρέα μας και η Βασιλική Κακοσαίου. Βρισκόμαστε μπροστά -μπροστά και ο ρυθμός μας παρασύρει...
Γίνεται κυριολεκτικά χαμός! Ακόμη μια ευχάριστη έκπληξη η Βασιλική, που δεν την είχα ξανακούσει. Καταπληκτική στο τραγούδι της Zaz, ξεσηκώνει κι αυτή τον κόσμο.
Δεύτερη έκπληξη η Μόνικα (επίσης δεν είχα ξανακούσει) που φαίνεται να έχει πολλούς φαν στη Θεσσαλονίκη. Γενικώς δεν λέγαμε να φύγουμε...
Την άλλη μέρα ξανά σεμινάριο και ταξίδι. Τραβάω μελαγχολικά φωτογραφίες στη θάλασσα. Γιατί πρέπει πάντα να φεύγω από τη Θεσσαλονίκη;;;;
Και λίγος Μαραβέγιας για το κλείσιμο:
Το κείμενο αυτό αφιερώνεται σε παλιούς και νέους φίλους από τη Θεσσαλονίκη. Οι άνθρωποι κάνουν την πόλη!
Εμείς αρχίσαμε το σεμινάριο για τους υπεύθυνους εκπαίδευσης του προγράμματος Οδυσσέας. Κράτησε δυο μέρες και στη συνέχεια το Σαββατοκύριακο έγινε το σεμινάριο για τους εκπαιδευτές (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία)
Έχω την ευκαιρία να συναντήσω και να συνομιλήσω με πολλούς αξιόλογους ανθρώπους, που αγαπούν τη δουλειά που κάνουν κι έχουν πολλά να δώσουν αν τους... αφήσουν.
Όλοι μας έχουμε ανασφάλεια για το μέλλον καθώς οι προθέσεις του υπουργείου είναι σκοτεινές. Ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στο επόμενο διάστημα κι αν οι εκατοντάδες άνθρωποι που σήμερα εργάζονται στο πρόγραμμα θα έχουν δουλειά το φθινόπωρο... Βλέπετε είμαστε όλοι, μα όλοι συμβασιούχοι...
Στο διάλειμμα βγαίνουμε λίγο έξω. Πάνω από την πόλη απλώνεται πια ένα σύννεφο τσίκνας...
Το απόγευμα συνεχίζουμε το σεμινάριο σε μικρές ομάδες και γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Η ευαισθησία των ανθρώπων που εργάζονται στο πρόγραμμα θα φανεί και λίγες μέρες αργότερα με το κείμενο που υπογράφουν πολλοί για τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας.
Όμως είναι Τσικνοπέμπτη και είμαστε καλεσμένοι στης Στεφανίας... Αφήνουμε κούραση και έγνοιες πίσω μας και γίνεται ένα τρελό γλέντι. Συναντάμε μια λαϊκή τραγούδιστρια, παρέα με τον -επιτέλους λευκό- Μάικλ Τζάκσον, τη Φρίντα Κάλο και άλλους!
Μετά περιδιαβαίνουμε την πόλη που διασκεδάζει σύσσωμη. Περπατήσαμε από τα Κάστρα μέχρι τη Βαλαωρίτου. Το άλλο πρωί συνεχίζεται το σεμινάριο με πολλές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις... Ξεχωριστή η κουβέντα για την ιστορία.
Η Παρασκευή το βράδυ είναι χαλαρωτική. Μετά από μια βόλτα μαζευόμαστε νωρίς. Το άλλο πρωί περιμένουμε 200 εκπαιδευτές και τους επισήμους...
Πάλι προβληματίζομαι για το τι θα συμβεί σε όλο αυτό τον κόσμο που έχει υψηλα προσόντα και όρεξη για δουλειά. Φοβάμαι ότι θα συμπληρώσει τη μακριά λίστα των ανέργων. Αναγκαία η συντονισμένη αντίδραση!
Το Σάββατο κυλάει με πολλή κούραση, όμως το μεσημέρι έχουμε μια ευχάριστη ανάπαυλα με απίστευτες νοστιμιές στη Στεφανία, αν και η Κατερίνα προτίμησε να φάει...μαϊντανό!
...Το βράδυ συναυλία του Κωστή Μαραβέγια. Στην παρέα μας και η Βασιλική Κακοσαίου. Βρισκόμαστε μπροστά -μπροστά και ο ρυθμός μας παρασύρει...
Γίνεται κυριολεκτικά χαμός! Ακόμη μια ευχάριστη έκπληξη η Βασιλική, που δεν την είχα ξανακούσει. Καταπληκτική στο τραγούδι της Zaz, ξεσηκώνει κι αυτή τον κόσμο.
Δεύτερη έκπληξη η Μόνικα (επίσης δεν είχα ξανακούσει) που φαίνεται να έχει πολλούς φαν στη Θεσσαλονίκη. Γενικώς δεν λέγαμε να φύγουμε...
Την άλλη μέρα ξανά σεμινάριο και ταξίδι. Τραβάω μελαγχολικά φωτογραφίες στη θάλασσα. Γιατί πρέπει πάντα να φεύγω από τη Θεσσαλονίκη;;;;
Και λίγος Μαραβέγιας για το κλείσιμο:
Το κείμενο αυτό αφιερώνεται σε παλιούς και νέους φίλους από τη Θεσσαλονίκη. Οι άνθρωποι κάνουν την πόλη!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)