Ένας πατέρας τριών παιδιών περιγράφει τις οικογενειακές εμπειρίες και όχι μόνον.
Διακοπές!
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
Τηλεόραση και υπολογιστής στο παιδικό δωμάτιο;
Μερικά από τα θέματα που θα μοιραστούμε το Σάββατο 2 Απριλίου στο Σεμινάριο για γονείς με θέμα "Ποιός μεγαλώνει το παιδί" που θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Φλωράς στο Μαρούσι (τηλ. 210 8066377 -Μιλτιάδου 16 & Ρόδου, 3 λεπτά από τον σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου)
Θα είμαστε μαζί με τη σχολική ψυχολόγο Μαρία Σιμπερά...
Τηλεόραση και υπολογιστής στο παιδικό δωμάτιο;
«Υπάρχει ένας μπαμπούλας που έχει θρονιαστεί για τα καλά στα δωμάτια των παιδιών όλου του κόσμου, δυστυχώς με τη συγκατάθεση των γονιών», γράφει στο βιβλίο της «Τοξική παιδική ηλικία» η παιδαγωγός και σύμβουλος του Βρετανικού Υπουργείου Παιδείας Sue Palmer. Η τηλεόραση μπορεί να είναι κατάλληλη για την ψυχαγωγία της οικογένειας, δεν έχει όμως καμία θέση στην παιδική κρεβατοκάμαρα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το ίδιο και τα διάφορα βιντεοπαιχνίδια Playstation κλπ, για πολύ ευνόητους λόγους, όπως απόσπαση συγκέντρωσης, απομόνωση, ο ανεξέλεγκτος χρόνος τηλεθέασης και η επιλογή πιθανώς ακατάλληλων εκπομπών… Αντί να χαλαρώνουν πριν κοιμηθούν, τα παιδιά ξαπλώνουν στο κρεβάτι με συντροφιά δυνατά φώτα που αναβοσβήνουν και τον εκνευριστικό ήχο της τηλεόρασης.
Οι αρνητικές συνέπειες από την τοποθέτηση τηλεοράσεων στα παιδικά υπνοδωμάτια είναι γνωστές από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν διαπιστώθηκε ότι οι διαταραχές ύπνου στις ηλικίες πέντε ως εννέα χρόνων είναι συχνότερες στα παιδιά που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση πριν κοιμηθούν.
Οι αμερικανοί επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι το δυνατό φως της τηλεόρασης και των υπολογιστών μπορεί να απορρυθμίσει το βιολογικό ρολόι των παιδιών, αλλάζοντας τον κύκλο ύπνου- αφύπνισης.
Όμως και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Βέλγος ερευνητής ανακάλυψε ότι ο ύπνος των μαθητών διαταράσσεται από τα μηνύματα που έρχονται στα κινητά τους, ενώ δεν κοιμούνται βαθιά επειδή έχουν διαρκώς το νου τους στο κινητό και στην επικοινωνία με τους φίλους τους (περισσότερα από τα μισά παιδιά προεφηβικής ηλικίας στη Βρετανία έχουν δικό τους κινητό)
Σε, ό,τι αφορά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το καλύτερο είναι να μη βρίσκεται στο παιδικό δωμάτιο. Ειδικά σε μικρές -προσχολικές- ηλικίες πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο... Αν ο υπολογιστής τοποθετηθεί τελικά στο δωμάτιο του παιδιού, είναι σημαντικό να υπάρχει επίβλεψη από τους γονείς. Τίθεται και πάλι το ζήτημα της υπερβολικής χρήσης, με κίνδυνο την απομόνωση του παιδιού. Ακόμα, οι γονείς είναι σημαντικό να ελέγχουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο (π.χ. με τη χρήση συγκεκριμένων κωδικών). Σημαντικό είναι επίσης να εξηγηθούν στο παιδί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από υπηρεσίες αμφιβόλου προέλευσης στο διαδίκτυο, καθώς και οι τρόποι προστασίας.
Ένα απλό "τρικ" είναι να είναι η οθόνη του υπολογιστή γυρισμένη προς την πόρτα, ώστε να υπάρχει έλεγχος...
Τέλος, αναφορικά με την τοποθέτηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή στο παιδικό δωμάτιο, τίθεται το θέμα της από κοινού χρήσης του και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όταν δεν υπάρχει άλλος Η/Υ στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν ίσως προτιμότερο να βρίσκεται σε μέρος, όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και τα άλλα μέλη της οικογένειας..."
Μερικές σκέψεις ακόμη... (από το βιβλίο Μπαμπά τι είναι το σεξ;)
Η τηλεόραση συχνά συντελεί...
-Στη δημιουργία λανθασμένων προτύπων μέσα από ήρωες με τους οποίους ταυτίζονται τα παιδιά.
-Στη διάπλαση του χαρακτήρα
-Σε μια ψευδή εντύπωση για τις συνέπειες της βίας στη πραγματική ζωή.
-Σε μειωμένη μελέτη στο σπίτι.
-Στη γένεση του συνδρόμου υπερκινητικότητας και ελλειματικής προσοχής.
"Η παραμονή μπροστά στη τηλεόραση, εκτός από παχυσαρκία, βίαιη συμπεριφορά και επιθετικότητα προκαλεί στα παιδιά και άλλα προβλήματα. Όσο περισσότερο χρόνο σπαταλούν τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών παρακολουθώντας τηλεόραση, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσουν αργότερα, γύρω στα 7, προβλήματα προσοχής και συγκέντρωσης" (Δρ. Νίκος Ιωσηφίδης)
"Το περιεχόμενο των τηλεοπτικών προγραμμάτων είναι το κλειδί για το πώς αυτά θα επηρεάσουν τα παιδιά. Συνεπώς, οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των προγραμμάτων που επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν"
(Δρ. Δημήτρης Χριστάκης)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
6 σχόλια:
Μ' αυτό το κείμενο και τις σκέψεις Κώστα μου συνειδητοποιώ πόσο πολύ απαραίτητο είναι να ενημερώνονται οι γονείς για τα πως και τα γιατί που αφορούν στη ζωή των παιδιών.
Υ.Γ.
Στην εκδήλωσή σου δεν θα μπορέσω δυστυχώα να παραστώ, επειδή είμαι από καιρό καλεσμένος στην Πάτρα από το φίλο ποιητή Διονύση Καρατζά σε μια άλλη εκδήλωση.
Καλημέρα κι ευχαριστώ έτσι κι αλλιώς για το σχόλιο σου. Σου λέω από τώρα, θα σε ενημερώσω και επισήμως για την παρουσίαση της "Επιστροφής στο χωριό" την Τρίτη 3 Μαΐου στον πολυχώρο @Ρουφ...
Λίγο μετά το γαμηλιο ταξιδιμας αποφασισαμε σε αυτη τη νεα αρχη της ζωης μας να μην συμπεριλαβουμε το "βρωμοκουτι".Πηρε λοιπον ο αντρας μου ενα ψαλιδι κ εκοψε την κεραια της τηλεορασης. Ετσι διαβαζουμε πολυ περισσοτερο,ανταποκρινομαστε στις δουλειες του σπιτιου καλυτερα, βλεπουμε φιλους,γυμναζομαστε. Επιλεγουμε εμεις τι ταινιες θα δουμε κ ενημερωνομαστε μεσω blogs.Παιδια δεν εχουμε ακομη, αλλα οταν ερθουν, τουλαχιστον θα εχουμε προσπαθησει να μην γινουν "ζομπι".
...πολύ καλά κάνατε!!!
έχουμε καταργήσει την τηλεόραση πάνω από τρία χρόνια δια παντός από το σπίτι... και πρωτύτερα που την είχαμε, ήταν μάλλον περιορισμένη, αλλά τι να κάνεις... τα παιδιά πάνω στη βαρεμάρα τους είναι ευκολότερο να κάνουν κλικ με το τηλεκοντρόλ παρά να πάρουν ένα βιβλίο από το ράφι ή να κάτσουν στο πιάνο ή τα ντράμς... βλέπουμε ταινίες σε ντιβιντί, αλλά ξέρουμε τι βλέπουμε... και δεν τους λείπει η τιβί, σας διαβεβαιώ! υπολογιστές έχουμε φορητούς, αλλά κι εκεί μπαίνει φρένο/ωράριο σε μικρούς και μεγάλους, γιατί και το κομπιούτερ σε ρουφάει άμα το αφησεις...
αχ, τι κάνουμε για να περισώσουμε τη ζωή μας καιτην ψυχική μας υγεία!!!
Έχετε απόλυτο δίκαιο, υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα που μπορούμε να βάλουμε στο παιδικό δωμάτιο. Εγω παρήγγειλα διακοσμητικά και παιχνίδια απ το https://www.baby-avenue.gr
Δημοσίευση σχολίου