Διακοπές!

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Τι είπαμε στον Κοραή


Με λίγη ...χρονοκαθυστέρηση, σας μεταφέρω το κλίμα από τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στο βιβλιοπωλείο Μικρός Κοραής
Να ευχαριστήσω για την επόμενη ανάρτηση τη Νάνση Δαλιάνη από τις εκδόσεις Κριτική για το κείμενο -ρεπορτάζ και τη διατροφολόγο Ιωάννα Αδαμίδου για την παρουσία και τις φωτογραφίες

ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Από την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Στοφόρου Γονείς για πρώτη φορά των εκδόσεων Κριτική που έγινε στο βιβλιοπωλείο Μικρός Κοραής.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Νικολέτα Θεοτοκάτου, Σχολική Ψυχολόγος Χριστίνα Χρυσανθοπούλου, Δημοσιογράφος/Αρχισυντάκτρια του δικτυακού τόπου babyspace.gr Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός διαιτολόγος-Βιολόγος.

Η Νικολέτα Θεοτοκάτου έδωσε έμφαση στην αμεσότητα και το χιούμορ που αποτελούν βασικά συστατικά του βιβλίου και το χαρακτήρισε ενθαρρυντικό, υποστηρικτικό και ανακουφιστικό για όλους τους γονείς, αφού μέσα από τις ζωντανές περιγραφές του συγγραφέα κάθε γονιός βρίσκει τον εαυτό του. Τόνισε επίσης, ότι αποτελεί μια καλή προετοιμασία και για τον εν δυνάμει γονιό προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι που θα διανύσει μαζί με παιδί του. Έκλεισε λέγοντας ότι η ανάγνωση του βιβλίου βοηθάει όλους τους γονείς να ανακαλύψουν καινούργιες πλευρές του χαρακτήρα τους και να οδηγηθούν και στο δικό τους… μεγάλωμα.



Η Χριστίνα Χρυσανθοπούλου αναφέρθηκε επίσης στον ειλικρινή, καυστικό και χιουμοριστικό τρόπο με τον οποίο ο Κώστας Στοφόρος δίνει τη δική του οπτική και στρέφει το ενδιαφέρον και στο δικό του ρόλο, ως γονέα. Συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εγχειρίδιο με πληροφορίες για θέματα που όλοι οι γονείς αντιμετωπίζουν, τα οποία ο συγγραφέας περιγράφει εύστοχα και δίνει απαντήσεις με εύληπτο και ευσύνοπτο τρόπο χωρίς να κουράζει, χωρίς να μιλάει θεωρητικά και αφηρημένα, προσφέροντας λύσεις με απτά αποτελέσματα. Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι απενοχοποιητικές για τους μπαμπάδες, διαφωτιστικές για τις μαμάδες και ίσως ικανές στο να ανατραπεί μία κατάσταση και να προχωρήσουμε σε μία νέα εποχή.



Ο Χάρης Δημοσθενόπουλος μίλησε για το μείζον ζήτημα της διατροφής των παιδιών. Ξεκίνησε αναφερόμενος στο θέμα του περιορισμού του θηλασμού συνδέοντάς το με τις κοινωνικές αλλαγές και τις εργασιακές συνθήκες π.χ. τη μείωση της διάρκειας λοχείας που δίνεται στις νέες μητέρες. Στη συνέχεια ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται στα παιδιά παθήσεις όπως παχυσαρκία ή διαβήτης, που δεν οφείλονται σε γονιδιακές αιτίες, αλλά σε καθαρά διατροφικές. Κατέληξε λέγοντας ότι στο θέμα της παιδικής διατροφής δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις από τα παιδιά, καθώς αυτά ό,τι βλέπουν το αναπαράγουν. Γι’ αυτό θα πρέπει οι ίδιοι οι γονείς να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες προκειμένου να αποτελέσουν ένα καλό πρότυπο για τα παιδιά τους.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, στην οποία συμμετείχαν γονείς και μέλλοντες γονείς, μεταξύ αυτών και αρκετοί μπαμπάδες.

Στη φωτογραφία εν μέσω δυο διατροφολόγων: Χάρης Δημοσθενόπουλος και Ιωάννα Αδαμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: