Διακοπές!

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Η ...ποίηση του παστουρμά: Μέρες γευσιγνωσίας στου Μιράν





 ...Μια μέρα ανηφόριζα την Ευριπίδου. Έξω από ένα κατάστημα αλλαντικών υπήρχαν μεζεδάκια για δοκιμή. Πάντοτε περίεργος, αλλά και λάτρης του παστουρμά (αλλά και του σουτζουκιού), έσπευσα να δοκιμάσω...
Καταπληκτική γεύση. Μόνο όρεξη να πάω στη δουλειά δεν είχα!
Θα προτιμούσα να βγάλουμε κανένα μπουκαλάκι τσίπουρο επί τόπου, να μαζευτούμε τίποτε φίλοι και να απολαύσουμε αυτές τις μοναδικές γεύσεις.

Καιρό μετά από την καλή συνέδελφο Νέλλη Σπηλιοπούλου, έμαθα περισσότερα μυστικά για το συγκεκριμένο μαγαζί. Τώρα θα έχετε κι εσέις την ευκαιρία να ...πα΄θετε τα ίδια με τις μέρες γευσιγνωσίας:

Στο εργαστήρι του Μιράν
 
Η οικογένεια και ο παππούς Μιράν φθάνουν το 1922 από την Καισάρεια της Καπαδοκίας στην Χίο και στη συνέχεια στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην παλιά Κοκκινιά, όπου στο μικρό, τότε, εργαστήρι, που στήνουν, συνεχίζουν την παράδοση που κουβαλούν. Την παρασκευή παστουρμά και σουτζουκιού...!
Σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά, η παράδοση συνεχίζεται και συνεχίζεται επάξια από την τρίτη γενιά πλέον της οικογένειας. Ο Μιράν ο νεώτερος μαζί με τον αδελφό του και με έμβλημά τους το μότο, ότι: "Η ποιότητα προέχει και όχι η ποσότητα", δημιουργούν, ανανεώνουν και βγάζουν σε όλη την αγορά τα εκλεκτά προϊόντα τους.
Το εργαστήρι μένει πάντα σταθερό στις αξίες, την παράδοση και το ποιοτικό αποτέλεσμα. Η εξειδίκευση πάνω στην παρασκευή παστουρμά, σουτζουκιού είναι πλέον δεδομένη.
Στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης έκαναν την εμφάνισή τους και νέα προϊόντα. Το σουτζούκι με κομμάτια φυστικιού, το σουτζούκι με κομμάτια κουκουναριού, αλλά και ο βουβαλίσιος παστουρμάς, ένα εντελώς καινούργιο προϊόν από ελληνικό φρέσκο Βούβαλο, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Μπόρα από την Κερκίνη.
Ο πρόβειος παστουρμάς, που γνωρίζουμε εδώ και ένα χρόνο, έχει έντονο λιπάκι αλλά είναι τρυφερός και ιδιαίτερα νόστιμος! Δεν είναι αλμηρός και διαθέτει τα χαρακτηριστικά του πρόβειου κρέατος. Ό, τι πρέπει για τους λάτρεις της νοστιμιάς!
Επίσης ένα χρόνο τώρα απολαμβάνουμε τον παστουρμά από κρέας καμήλας εξαιρετικής ποιότητας αλλά και ιδιαίτερα δυσεύρετο στην Ελλάδα κρέας, που ξεχωρίζει για την ελαφριά γεύση του και το μοναδικό «δέσιμό» του με τα μπαχαρικά του παστουρμά.  Το κρέας καμήλας,  υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο και ψευδάργυρο, μέταλλα ιδιαίτερα χρήσιμα για τον οργανισμό του ανθρώπου και που, συγκρινόμενα με το βοδινό κρέας, υπερέχουν αρκετά και υπερκαλύπτουν σε όλες τις περιπτώσεις αυτές του βόειου κρέατος.
Ένα ακόμα μοναδικό προϊόν του Μιράν είναι ο άοσμος παστουρμάς! Εξαιρετικό προϊόν, που, ενώ περιβάλλεται από το συστατικό τσιμένι (που έχει την οσμή), δεν αφήνει τη "ρετσινιά" του μετά.
Είναι το προϊόν που το παστουρματζίδικο Μιράν προσπαθεί να το πατεντάρει!
Το εργαστήρι ακόμα εξειδικεύεται στο λουκάνικο Μιράν, βοδινό ριγανάτο, αλλά και στο νέο λουκάνικο Μιράν, βοδινό πικάντικο. Η παρασκευή του γίνεται χειροποίητα με ολόκληρα ψιλοκομμένα κομμάτια κρέατος και ζυμώνεται στο χέρι μαζί με μια σύνθεση  μπαχαρικών και
Συνταγή που έφερε μαζί του ο παππούς Μιράν από την Καισάρεια της Καπαδοκίας.
Όλα τα προϊόντα Μιράν βρίσκονται πλέον σε ανανεωμμένες συσκευασίες, Συσκευασίες πιο φιλικές, πιο παραδοσιακές με την ιστορία του εργαστηριού, αλλά και πολλών άλλων αναγραφομένων πληροφοριών. Συσκευασίες που απεικονίζουν την ιστορία ενός αιώνα δημιουργιών Μιράν.
Το εργαστήρι Μιράν στο πλαίσιο της διάδοσης των προϊόντων, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην περιφέρεια, ξεκινά εξορμήσεις από τις αρχές του Οκτωβρίου με πρόγραμμα γευσιγνωσίας παστουρμά και σουτζούκι σε παραδοσιακά παντοπωλεία της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει τις πόλεις:

5/10/13           Αλεξανδρούπολη, Καβάλα
12/10/13         Δράμα, Σέρρες, Αθήνα
19/10/13         Θεσσαλονίκη, Βόλος, Αθήνα
26/1013           Βέρροια, Γιαννιτσά, Θεσσαλονίκη

2/11/13            Αθήνα, Κομοτηνή, Σέρρες
9/11/13            Έδεσσα, Βέρροια
16/11/13          Καβάλα, Δράμα, Αθήνα
23/11/13          Βόλος, Διδιμώτειχο
30/11/13          Κιλκίς, Νάουσα, Αθήνα

7/12/13            Κατερίνη, Ν. Μηχανιώνα
14/12/13          Χαλκίδα, Αλεξάνδρεια, Ελευσίνα
21/12/13          Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Κομοτηνη

Μιράν, Ευριπίδου 45, Αθήνα, τηλ. : 210 3217187 και www.miran.gr

Πληροφορίες : Νέλλη Σπηλιοπούλου, τηλ.: 210 7249148 και 6936 780290

1 σχόλιο:

Κοσμας είπε...

Eχω γνωση των γευσεων ειναι ολα πεντανοστιμα καθαρα οποτε πηγαινω στην Αθηνα αγοραζω και για να δωριζω σε φιλους μερακληδες σημερα διαβασα οτι παρασκευαζουν και αοσμα παρασκευασματα θα παρω δοκιμαστικα