Διακοπές!

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ο σκηνοθέτης, η μαντινάδα και το τέλος επιτηδεύματος

 
 
«Έναν χρόνο αφ' ότου είχε ολοκληρώσει το Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι και δύο μόλις μέρες μετά τη μαντινάδα που αφιέρωσε στον Αντώνη Σαμαρά, ήρθε στο Κέντρο ζητώντας 50.000 από τα 280.000 ευρώ που είχε ξοδέψει, λέει, για να πουλήσει την ταινία του στο εξωτερικό. Στο ΕΚΚ, όμως, δεν προβλέπονται τέτοιου είδους εξυπηρετήσεις… Ο Σμαραγδής φρόντισε να μας ενημερώσει ότι τυγχάνει και παιδικός φίλος του Πάνου Παναγιωτόπουλου. Όταν, όμως, μου τηλεφώνησαν από το υπουργείο ζητώντας να δω θετικά το θέμα, τους απάντησα: "Αν το αίτημα είναι νόμιμο, σίγουρα θα λάβω θετική εισήγηση από το διευθυντή του Κέντρου. Αν δεν είναι, τι θέλετε να κάνω, να παρανομήσω;». Εκεί μείναμε. Δεν δόθηκε συνέχεια. Μ' αυτά και μ' αυτά, ο Σμαραγδής τα κατάφερε…».
Αυτά είπε ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ουδείς τα διέψευσε.
Βλέπετε τι ωραία και… παστρικά που γίνονται οι δουλειές όταν ο… διανοούμενος είναι αρκετά πρόθυμος!
Τις ίδιες μέρες που η καταγγελία αυτή έβλεπε το φως της δημοσιότητας, ένα «ραβασάκι» από την Εφορία, με φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του γνωστού κ. Θεοχάρη έφτανε σ’ ένα σπίτι του Χαλανδρίου. Ένα σπίτι που πριν από μια 25ετία είχε δηλωθεί ως έδρα του περιοδικού Ακροβασία στο Χαλάνδρι.
Οι δαιμόνιοι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών ανακάλυψαν πού θα βρουν τα λεφτά για το... πρωτογενές πλεόνασμα: Με αυτό το ραβασάκι ζητούν την καταβολή τέλους επιτηδεύματος για το 2012 από ένα περιοδικό που έκλεισε το 1992.
27 χρόνια πίσω, στο Χαλάνδρι, μια ομάδα νέων ανθρώπων άρχισε να εκδίδει το περιοδικό Ακροβασία στο Χαλάνδρι. Στα έξι χρόνια που κράτησε αυτή η προσπάθεια εκδόθηκαν 17 τεύχη του περιοδικού το οποίο κατάφερνε να επιβιώνει με τη στήριξη των ανθρώπων που το έβγαζαν και με τη βοήθεια των Χαλανδραίων.
Το περιοδικό στηνόταν χειροποίητα στον Πολίτη με την πολύτιμη βοήθεια του Άγγελου Ελεφάντη που περνούσε μαζί μας ατέλειωτες ώρες πάνω στο τραπέζι του μοντάζ.
Ήταν μια απολύτως ερασιτεχνική προσπάθεια που πρωτοστάτησε, ωστόσο, στη σωτηρία της Ρεματιάς του Χαλανδρίου (αντιμέτωπη με το σύνολο των κομμάτων), συνέβαλε στη δημιουργία του μοναδικού εναλλακτικού ραδιοφωνικού σταθμού της Αθήνας (Κοκκινοσκουφίτσα στα FM) και της Πρωτοβουλίας Πολιτών Χαλανδρίου - ενός από τα ελάχιστα σχήματα που χωρίς κομματική στήριξη κατάφερε να έχει ένα αξιοπρεπές ποσοστό στις δημοτικές εκλογές.
Η Ακροβασία άνοιξε ένα δρόμο με πολιτικές και πολιτιστικές παρεμβάσεις, κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σημερινή έντονη δράση που υπάρχει στο Χαλάνδρι και βεβαίως στη δημιουργία της Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου που εκπροσωπείται, πλέον, με δυο δημοτικούς συμβούλους στο Χαλάνδρι...
Θα μου πείτε: τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα 50 χιλιάρικα του Σμαραγδή;
Θα σας εξηγήσω: Ο κύριος Σμαραγδής -πάντα κοντά στους σωστούς ανθρώπους- σε εκείνα τα χρόνια της ΠΑΣΟΚικής κυριαρχίας είχε φτιάξει ένα σίριαλ για την ΕΡΤ, το Χαίρε Τάσο Καρατάσο, για το οποίο η Ακροβασία… τόλμησε να γράψει αρνητική κριτική. Καθώς ο μέγας μαντιναδόρος ήταν και καλλιτεχνικός διευθυντής του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου, όταν η ομάδα του περιοδικού ζήτησε το Θέατρο της Ρεματιάς για εκδήλωση, επικαλούμενος την αρνητική κριτική στο… έργο του αρνήθηκε την παραχώρηση (προφανώς το θεωρούσε κάτι σαν ιδιοκτησία του)! Όταν τον αγνόησαν και μαζί με χιλιάδες Χαλανδραίους κατέλαβαν το θέατρο, μαζί με τον τότε δήμαρχο Ν. Πέρκιζα, έστειλαν τα… ΜΑΤ!
25 χρόνια μετά ο Σμαραγδής παίρνει 50 χιλιάρικα για τη… μαντινάδα του κι η Ακροβασία ένα ραβασάκι να πληρώσει 500 ευρώ. Νομίζω πως όλα λειτουργούν άψογα στη χώρα!
 
Από το Δρόμο του Σαββάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: