Διακοπές!

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Οι φωνές για τη σωτηρία αυτής της μαγείας πληθαίνουν... (αλλά και οι απειλές!)


Παρουσιάζω λίγες ακόμη φωτογραφίες από το βυθό του Κορινθιακού από τον Φοίβο Βηλανάκη με αφορμή σχετική εκδήλωση για την προστασία του, που έγινε προχθές. Ιδού λοιπόν τι συζήτηθηκε (αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα των Πολιτών της Κορινθίας, http://politeskorinthias.blogspot.com):

"Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις και η συζήτηση που ακολούθησε, στα πλαίσια της συνέλευσης που οργάνωσε η "Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού", το Σάββατο 14/3/2009 στο Πανεπιστήμιο Κορίνθου.
Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παπανίκας παρουσίασε πολλά στοιχεία για το ενεργειακό ζήτημα και ιδιαίτερα για το φυσικό αέριο που, όπως είδαμε, καθόλου φιλικό προς το περιβάλλον δεν είναι, όταν χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή. Τόνισε ότι πολύ καλύτερη περιβαλλοντικά λύση είναι η πρωτογενής χρήση του φ.α. (απ' ευθείας στα νοικοκυριά) και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την πολιτική βούληση που πρέπει να υπάρξει και να εναντιωθεί στα οικονομικά συμφέροντα.

Η καλεσμένη μας κ. Ράνια Κλουτσινιώτη, δυστυχώς δεν μπόρεσε να έρθει. Στη θέση της ήρθε η κ. Μάρω Ευαγγελίδου, πολεοδόμος - χωροτάκτης, που μας παρουσίασε τα επίπεδα χωροταξικών σχεδιασμών και τρόπους παρέμβασης των πολιτών σε αυτά. Πολύ σημαντικές αλλαγές μπορούν να καταφέρουν οι πολίτες στα χωροταξικά σχέδια, αρκεί να παρακολουθούν τις διαδικασίες και να παρεμβαίνουν έγκαιρα.
Ο κ. Τάσος Κεφαλάς, εκπρόσωπος του δικτύου "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα", παρουσίασε τη μέχρι σήμερα πορεία του δικτύου, τη νέα τροπή που παίρνει ο ενεργειακός σχεδιασμός μετά την απόρριψη του λιθάνθρακα από την κυβέρνηση και τις νέες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους τα κινήματα πολιτών.

Ακολούθησε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, με τοποθετήσεις και ερωτήσεις των πολιτών που συμμετείχαν στη συνέλευση. Το "παρών" έδωσαν εκπρόσωποι από τις συλλογικότητες όλων των νομών του Κορινθιακού. Μεταξύ αυτών και οι εκπρόσωποι της Οικολογικής Κίνησης Αντίκυρας "Άρτεμις", που μάς ενημέρωσαν για την προσφυγή που έχουν κάνει στο ΣτΕ για το 2ο εργοστάσιο φ.α. , καθώς και για πιθανά σχέδια του Ομίλου Μυτιληναίου και για 3ο εργοστάσιο με φ.α. στον κόλπο της Αντίκυρας.
Έγινε φανερό σε όλους μας ότι:
1. τα μεγάλα προβλήματα του Κορινθιακού (κόκκινη λάσπη, υπεραλίευση, έλλειψη βιολογικών καθαρισμών, ανεξέλεγκτη απόρριψη αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, υπερσυγκέντρωση εργοστασίων φυσικού αερίου στη Βοιωτία κ.α.) παραμένουν άλυτα, οξυμένα και αντί οι υπεύθυνοι να φροντίζουν για τη λύση τους, προσθέτουν κι άλλα. Με διαπιστωμένη πια, την αδιαφορία των θεσμών, οι πολίτες του Κορινθιακού πρέπει να ενεργοποιηθούν και να απαιτήσουν λύσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, πριν τη συνέλευση έγινε συνάντηση εκπροσώπων των συλλογικοτήτων των νομών του Κορινθιακού, με θέμα την προώθηση του "Δικτύου πολιτών και συλλογικοτήτων του Κορινθιακού" και την κοινή δράση.
2. οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να παρεμβαίνουν δυναμικά στο θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού και στη χωροταξία του και είναι άμεση η ανάγκη συνάντησης και συνεννόησης όλων των συλλογικοτήτων που ασχολούνται με το ενεργειακό. Γι' αυτό, με πρωτοβουλία του δικτύου "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα", ορίστηκε η πρώτη συνάντηση το Σάββατο 28/3/2009 στην Αθήνα, όπου κινήσεις με αντικείμενο την ενέργεια (λιγνίτης, πυρηνική, ανεμογεννήτριες, λιθάνθρακας κ.α.) θα κάνουν την πρώτη τους κοινή σύσκεψη. Λεπτομέρειες για τη συνάντηση αυτή θα έχουμε σε λίγες μέρες.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕ, ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΩΡΙΜΟΤΕΡΟΙ. ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ..."


Ο φωτογράφος αυτώ των μοναδικών τοπίων του βυθού είναι ο Fivos Vilanakis http://www.fivosv.com/photos/galeries/

4 σχόλια:

Σταλαγματιά είπε...

Ελπίζω να γίνουν γόνιμες ενέργειες και να βρεθεί λύση.
Είναι κρίμα για όλο αυτόν τον «πλούτο» να χαθεί.

Καλή εβδομάδα

kostasst είπε...

Είναι πολλά και είμαστε λίγοι. Όμως όταν το παλεύεις πάντα κάτι κερδίζεις...
Στη Θεσσαλονίκη, όπως με ενημέρωσαν πετύχατε μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα

korinoskilo είπε...

pianete h psixi blepontas tetoia!!!

kalispera

kostasst είπε...

Korinoskilo, στο τέλος η ομορφιά θα κατακτήσει τον κόσμο!