Διακοπές!

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Εσείς με την Πετρούλα, εμείς με τις ...πετρούλες!


Κοιτάζω πάλι τη φωτογραφία της χιονισμένης Γκιώνας, που τράβηξα τα Χριστούγεννα... Αν είχαν υλοποιηθεί τα σχέδια του προστάτη των τεχνών και πρώην προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου θα βλέπατε μόνο το πληγωμένο βουνό. Ευτυχώς όταν πήγαν να ληστέψουν τα πετρώματα πάνω από τα Καστέλλια βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σφοδρή αντίδραση των κατοίκων και του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Το "θηρίο" κούρνιασε για λίγο στη φωλιά του...
Αν βεβαίως ανέβεις στο βουνό θα διαπιστώσεις ότι η φωτογραφία εξαπατά. Πίσω από το ωραίο σκηνικό η γη είναι βαθιά σκαμμένη... Οι δρόμοι που χαράζονται για τα φορτηγά τους, πληγώνουν το τοπίο, ακόμη και λίγα μέτρα από τα ερείπια του κάστρου που έδωσε το όνομα στο χωριό μας...
Ψηλά στο βουνό, εκεί που παλιά υπήρχε το χωριό, πριν μεταφερθεί στον κάμπο μπορεί κανείς να βρει και σήμερα -με λίγη καθοδήγηση- έναν λαξευτό τάφο. Επειδή όμως, αν ο χώρος θεωρηθεί αρχαιολογικός, αυτομάτως θα πρέπει να σταματήσουν τις εξορύξεις, γι' αυτό γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια όλα να αποσιωπηθούν.
Εκεί δίπλα βρίσκεται το εγκαταλειμμένο πυροφυλάκιο -λες και το δάσος δεν κινδυνεύει πιά. Μήπως κάποιους θα τους βόλευε μια φωτιά;
..Αυτές οι λίγες σκέψεις καθώς σκύβω πάνω από την ένσταση εναντίον των σχεδίων των νέων αρπακτικών που ετοιμάζονται να ενσκήψουν στην περιοχή μας. Ανάμεσα τους και η γνωστή οικογένεια που υπηρετεί τον Πολιτισμό με την Πετρούλα και το ΣΤΑΡ. Που να καταλάβουν αυτοί από Γκιώνα, από Οίτη και πολιτισμό;
Που να καταλάβουν ότι εδώ ψηλά σε ένα οροπέδιο γράφτηκε ο επίλογος του Ηρακλή; Πείτε μου τι θα είχε κάνει οποιαδήποτε άλλη χώρα που θα είχε έναν τέτοιο τόπο;
Πάντως δεν θα τον είχε κάνει λατομείο.
Ας κρατήσουν την Πετρούλα τους να τη χαίρονται κι ας μας αφήσουν τις πέτρες μας. Για να μην τους πάρουμε με τις... πετρούλες. Προτείνω παράλληλα με την ένσταση να γίνει μποικοτάζ στην ΑVIN, το ΣΤΑΡ και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της οικογένειας. Αυτό θα τους πονέσει περισσότερο!
Δείτε τα τοπία που θέλουν να κάνουν... παρελθόν (από την ιστοσελίδα www.kastellia.gr)

1. Η τοποθεσία "Λογγιές". Από πάνω τους δεσπόζει το παλιό Κάστρο και η γύρω περιοχή έχει ήδη δεχτεί την επίθεση των "Βωξιτών"

2. Ο δρόμος για το Παλιοκαστέλλι. Η θέα παλιά από εκεί ήταν εκπληκτική. Σήμερα αν ανεβείτε θα θαυμάζετε τις πληγές των βουνών (μια ευγενική προσφορά του Οδυσσέα Κυριακόπουλου)

3.Το ποτάμι των παιδικών μας χρόνων. Οι εξορύξεις που καταστρέφουν τις πηγές λιγοστεύουν συνεχώς το νερό του...

Να λοιπόν και η ένσταση που συνυπογράφουν:
- Το Πολιτιστικό Κέντρο Στρώμης Δ.Δ. Στρώμης Δήμου Καλλιέων Ν. Φωκίδας
- Η κίνηση για τη σωτηρία του περιβάλλοντος στην Γκιώνα
- Οι Πολίτες Φωκίδας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό


ΘΕΜΑ: Ένσταση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.» για την έρευνα βωξιτικών κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Γκιώνας και εντός των ορίων των Δήμων Καλλιέων, Γραβιάς και Αμφισσας Ν. Φωκίδας.
ΣΧΕΤ : Η Μ.Π.Ε. της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.»

Η εταιρεία «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.», με βάση την υποβληθείσα Μ.Π.Ε., πρόκειται να πραγματοποιήσει 600 περίπου ερευνητικές γεωτρήσεις σε βάθος άνω των 100 μ. έως μέγιστο τα 300 μ. Οι γεωτρήσεις αυτές θα γίνουν σε τμήματα των περιοχών όπου η εταιρεία έχει τα μεταλλευτικά δικαιώματα στίς οριστικές παραχωρήσεις (Ο.Π.) 254, 255, 256, 257, 292, 318Α, 318Β, και στη μισθωμένη παραχώρηση (Π.Μ.) 286. Οι περιοχές που θα γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις βρίσκονται εντός των ορίων των Δημ. Διαμερισμάτων Πανουργιά και Στρώμης του Δήμου Καλλιέων, του Δημ. Διαμερίσματος Καλοσκοπής του Δήμου Γραβιάς και του Δημ. Διαμερίσματος Προσηλίου του Δήμου Άμφισσας, όλα στο Νομό Φωκίδας. Ο σκοπός για τον οποίο θα γίνουν είναι για τον εντοπισμό εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων βωξίτη στο όρος Γκιώνα του Ν. Φωκίδας.
Από τα στοιχεία της μελέτης, προκύπτει ότι το σύνολο σχεδόν της περιοχής (πλήν ενός μικρού τμήματος), που θα γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, βρίσκεται εντός των ορίων των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 με τον κωδικό GR2450002 και GR2450007.
Οι παραπάνω περιοχές έχουν θεσμοθετηθεί στην Ελληνική Νομοθεσία με Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β 1289/28-12-1998) : «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση των φυσικών οικότοπων (ενδιαιτημάτων) καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας».
Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Γκιώνα έχουν δείξει ότι υποβαθμίζεται και αλλοιώνεται πολύ σημαντικά το περιβάλλον, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής, με αντάλλαγμα πρόσκαιρα ευτελή οικονομικά οφέλη (Δείτε συνημμένες φωτογραφίες των περιοχών «ΦΥΣΗ» της Γκιώνας).
Με βάση την εμπειρία και πρακτική των προηγουμένων ετών διαπιστώνουμε ότι καμία προστασία δεν λαμβάνεται για τις περιοχές NATURA του όρους Γκιώνα, αλλά και καμία ολοκληρωμένη μελέτη δεν υφίσταται όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στα νερά, από τις ερευνητικές γεωτρήσεις που έχουν γίνει ή μπορεί να γίνουν στο μέλλον.
Οι περίπου 600 αυτές ερευνητικές γεωτρήσεις, μαζί με τις περίπου 21.000 άλλες ερευνητικές γεωτρήσεις, που προγραμματίζονται απο την άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται μεταλλευτικά στην περιοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της στον τοπικό τύπο, δημιουργούν ένα μεγάλο θέμα όσον αφορά τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής. Απο αυτά τα νερά, αφενός μεν υδροδοτούνται τα τοπικά Δημοτικά Διαμερίσματα της περιοχής της Γκιώνας και αφετέρου συμβάλλουν και κατά ένα τμήμα τους στην υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αττικής μέσω του Βοιωτικού Κηφισού και του Μόρνου.
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επέβαλε πρόστιμο λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας των περιοχών NATURA SPA ( που αφορούν την ορνιθοπανίδα). Και όπως φαίνεται πρόκειται να μας επιβάλλει και πρόστιμο λόγω έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων με βάση τη σχετική οδηγία της για τα νερά...
Από το 2004 έως το 2008 ενσωματώθηκαν στο Ελληνικό Δίκαιο περίπου 40 νέες οδηγίες (στις 16-9-2008 με την ενσωμάτωση της 2004/35/ΕΚ ήταν 35) στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού και αυστηροποίησης της Ελληνικής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτές και όσες ακολούθησαν έως σήμερα, οι απαιτήσεις στοιχείων στις Μ.Π.Ε. έχουν αυξηθεί, οι υποχρεώσεις των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και των Ο.Τ.Α. που ασκούν ελέγχους με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος έχουν αυξηθεί, τα δικαιώματα πολιτών και φορέων σχετικά με δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος έχουν αυξηθεί και η κατ’ εξακολούθηση «αβλεψία» υπεύθυνων έχει ποινικοποιηθεί. Τις πιο πάνω οδηγίες υποχρεούνται να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν όλοι οι υπάλληλοι κ.λ.π. αρμόδιοι της Δημόσιας Διοίκησης και συναρμόδιων Φορέων .
Τα παραπάνω γίνονται σαφέστατα με την συγκάλυψη και συνενοχή ατόμων από τη Δημόσια Διοίκηση και συναρμόδιων Φορέων. Η αποκάλυψη των ατόμων αυτών είναι απαραίτητο να γίνει από τις ίδιες της υπηρεσίες, διότι εάν αυτό συμβεί μετά από παρεμβάσεις εξωτερικών Φορέων η «αβλεψία» πολλών θα χρεωθεί νομικά ως συνενοχή.
Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα και σε συνδυασμό με τα ακόλουθα:
1) Σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουμε συγκεντρώσει από κατοίκους της περιοχής και κυρίως από τις Καρούτες, οι πηγές από τις οποίες υδροδοτούταν το Δ.Δ.Καρούτες υπέστησαν μεγάλη μείωση ροής σε χρονική περίοδο που συνέπεσε να εκτελούνται εξορύξεις βωξίτη στην περιοχή. Οι εξορύξεις αυτές κατέστρεψαν ανεπανόρθωτα εκτός των άλλων και πολύ μεγάλο μέρος του φυσικού τοπίου και σε βαθμό που το τελικό αποτέλεσμα είναι αποκρουστικό και αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή. Η Μ.Π.Ε. την οποία εγκρίνατε προέβλεπε θεωρητικά (μαζί με πολλά άλλα) μέτρα αποκατάστασης του τοπίου και προστασία των υπογείων υδάτων. Το τοπίο όμως δεν αποκαταστάθηκε!
Για την κατασκευή του έργου αναπλήρωσης των χαμένων νερών κατασκευάστηκε έργο μεγάλου μεγέθους με τρεις βαθμίδες ανύψωσης νερού και τρία αντλιοστάσια (υψηλού κόστους συντήρησης και λειτουργίας) προκειμένου να υδροδοτηθεί το Δ.Δ. από γεώτρηση στη θέση «Σκαλούλα».Το έργο αυτό φαίνετε να έχει χρηματοδοτηθεί σιωπηλώς από Σύλλογο κατοίκων της περιοχής με έδρα την Αθήνα μετά από χορηγίες της εταιρίας που εκτέλεσε τις εξορύξεις βωξίτη αποδεχόμενη έμμεσος πλην σαφώς την ευθύνη της .
2) Σε δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο το 2006, έγινε έντονη έως προσβλητική κριτική σέ μιά απο τίς εταιρείες που δραστηριοποιείται μεταλλευτικά στην περιοχή και στις Υπηρεσίες σας σχετικά με Μ.Π.Ε. για εξορύξεις στη θέση «Κεφαλή» δίπλα στην Ιτέα, αναφέροντας πολλά στοιχεία σχετικά με ψευδείς αναφορές και απόκρυψη στοιχείων .Τα στοιχεία αυτά ήταν τεκμηριωμένα και σοβαρά αλλά καμία απάντηση ευθιξίας από τους έντονα προσβαλλόμενους δεν υπήρξε και η Μ.Π.Ε. εγκρίθηκε τελικά.
3) Στις 22-11-2006, σε ημερίδα σχετικά με την «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων» στην Άμφισσα, εκπρόσωπος Εξορυκτικής Εταιρίας της περιοχής πρόβαλε φωτογραφίες από αποκαταστάσεις τοπίων στη Φωκίδα.. Επιτόπου και παρουσία όλων παρευρισκόμενοι τον κατηγόρησαν ότι ψεύδεται και οι φωτογραφίες είναι είτε παραποιημένες ή από άλλη περιοχή της Ελλάδας και ζήτησαν να πάρουν στα χέρια τους τις φωτογραφίες αυτές. Το ότι ο εκπρόσωπος έφυγε «γρήγορα» και ουδέποτε απάντησε στις προσβολές απλά δίνοντας τις φωτογραφίες, αποδεικνύει την αλήθεια το θράσος και τις προθέσεις.
4) Τα πιο πάνω είναι μικρό μόνο μέρος μαρτυριών από αυτές που έχουμε έως σήμερα συγκεντρώσει και αποδεικνύουν σε κάθε στοιχειωδώς νοήμον και όχι υστερόβουλο ον, την αλήθεια.
5) Ο προβαλλόμενος λόγος εθνικού συμφέροντος για την εξόρυξη του βωξίτη δεν ισχύει γιατί η εκμετάλλευση του μεταλλεύματος είναι ληστρική. Αφαιρείται η καρδιά του μεταλλεύματος και ο υπόλοιπος εθνικός πλούτος πετιέται στα σκουπίδια. Αξιοποιείται μονάχα ένα ελάχιστο ποσοστό των μετάλλων. Πολύτιμα μέταλλα όπως ο σίδηρος και πολλά άλλα στοιχεία που περιέχονται στο μετάλλευμα δεν αξιοποιούνται προς εθνικό όφελος. Η αγοραστική αξία του μεταλλεύματος σε σχέση με το αλουμίνιο είναι μηδαμινή και έτσι ξεπουλιέται εθνικός πλούτος προς όφελος των παγκόσμιων εταιρειών.
6) Αντίθετα με τα παραπάνω πιστεύουμε οτι το μέλλον της περιοχής πρέπει να στηριχθεί στην ήπια βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία των δασών και των υδάτων, την ανασύσταση των παραδοσιακών καλλιεργειών, την αναζωογόνηση της κτηνοτροφίας, τίς οικοτουριστικές δραστηριότητες και την αειφορική ενιαία διαχείριση του περιβαλλόντος των ορεινών όγκων Γκιώνας, Βαρδουσίων και Οίτης.
Με βάση όλα τα προαναφερθέντα :
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την απόρριψη της Μ.Π.Ε. για ερευνητικές γεωτρήσεις, που υπέβαλε η εταιρεία ΕΛΜΙΝ.
προτείνουμε να γίνουν μελέτες, που θα αφορούν τη βιωσιμότητα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, σε σύγκριση με τη συνολική προστασία και την ήπια βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, την προστασία των περιοχών NATURA καθώς και τη συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής σύμφωνα με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Επιφυλλασόμεθα δε να ασκήσουμε όλα τα ενδικά μέσα σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο κατά παντός υπευθύνου.
(Η φωτογραφία που ακολουθεί λέγεται "Κοιτάζοντας την Πετρούλα" και είναι του φωτογράφου Θανάσης Σπάνιας- fotoiraklio.blogspot.com)

4 σχόλια:

Σταλαγματιά είπε...

Ούτε να αναφερθώ στην Πετρούλα δεν θέλω, μεγάλη η χάρη της να γίνει και θέμα.
Τα τοπία είναι εκπληκτικά, μαγικά, όχι μόνο με τις πέτρες δεν θα τους πάρουμε αλλά με τις κοτρόνες αν τα πειράξουν.

Καλημέρα

kostasst είπε...

Καλημέρα Αναστασία. Όταν ανέβω πάλι στο χωριό θα τραβήξω και φωτογραφίες από το τοπίο που έχουν καταστρέψει...
Αν όλα αυτά τα είχες συνδυάσει με όλες τις όμορφες εικόνες από τις διακοπές των παιδικών χρόνων, θα καταλάβαινες πως οι πέτρες και οι κοτρώνες είναι πολύ λίγο...

korinoskilo είπε...

τι θα εκανε ενα αλλο κρατος ρωτας ....... θα το εκανε αξιοθεατο ... εστω και μονο για να πηγαινουν τα σχολεια εκδρομες.......
και ποσα αλλα τετοια μερη βρε κωστα!!
αχ!


την καλησπερα μου

kostasst είπε...

Korinoskilo. Δυστυχώς η ερώτηση ήταν ρητορική... Εδώ δώσανε μέχρι και τους Δελφούς στον Κυριακόπουλο...