Διακοπές!

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009

Η Γκιώνα τρέχει στις βρύσες μας


Από ανακοίνωση της ΒΙΟΖΩ για την εκδήλωση της Παρασκευής 29 Μαΐου (Πολυτεχνείο, 7 το απόγευμα )

"...Στη μακρινή Παπούα της Νέας Γουινέας πυρπόλησαν επίσημα 600 σπίτια για να κάνουν μεταλλείο τη γη τους!
Στη δική μας «Παπούα» πυρπόλησαν ένα σπίτι -μέχρι στιγμής- στην Γκιώνα... το σπίτι του αείμνηστου Φοίβου Ταξιάρχη. O γιος του, Στέφανος Κόλλιας, πρωτοστάτησε στην προσπάθεια των κατοίκων να μπει φρένο στην ασυδοσία των κερδοσκοπικών μεταλλευτικών εταιρειών.
Επειδή η Γκιώνα τροφοδοτεί την Αττική με νερό και οξυγόνο, το πρόβλημα αφορά όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου και όχι μόνον τους κατοίκους των χωριών της.

Από την Γκιώνα και από τα άλλα βουνά του βωξίτη, πηγάζουν τα δύο μεγάλα ποτάμια, Μόρνος και Βοιωτικός Κηφισός, που τροφοδοτούν τους αποταμιευτήρες νερού της Αττικής.

Την Γκιώνα, λοιπόν, την έχουμε καθημερινά... στις βρύσες μας!

Και όταν επιτρέπουμε να βάζουν στις φλέβες της δηλητήριο... το δηλητήριο έρχεται και στο ποτήρι μας!


Με στόχο όλο και μεγαλύτερα κέρδη και σύμμαχο την τεχνολογική εξέλιξη με τα μηχανικά «τέρατα», οι δύο παγκοσμιοποιημένες εταιρείες εξόρυξης βωξίτη προχωρούν σε επιφανειακές εξορύξεις, αποθέτουν τα στείρα μεταλλεύματα δίπλα στις εκμεταλλεύσεις καταστρέφοντας το δάσος και την βιοποικιλότητα.

Δεν σέβονται ούτε τις επίσημα αναγνωρισμένες περιοχές «NATURA». Προχωρούν ασύστολα σε σήραγγες και γεωτρήσεις χωρίς να υπάρχει υδρογεωλογική μελέτη των υπόγειων υδάτων, που τροφοδοτούν την Αττική.

Η καταστροφή των δασών και της βιοποικιλότητας καταστρέφει το οξυγόνο και διώχνει το νερό σε χείμαρρους ερημοποιώντας ακόμη περισσότερο τα βουνά και αφήνοντας άδειους τα ταμιευτήρες του νερού.

Οι δεκάδες χιλιάδες άναρχες γεωτρήσεις και οι διανοίξεις σηράγγων απειλούν με ανεξέλεγκτες μετατοπίσεις τους υδάτινους ταμιευτήρες των βουνών.

...Ήδη μεγάλες πηγές υδροδότησης χωριών έχουν στερέψει.

Η δική μας Γκιώνα κινδυνεύει από την ασύδοτη κερδοσκοπική εντατική εκμετάλλευση και από την πλήρη αμέλεια της κρατικής μηχανής να προστατεύσει το περιβάλλον.

Ταυτόχρονα οι κάτοικοι των χωριών τρομοκρατούνται με εμπρησμούς, που η πολιτεία, μέχρι στιγμής, δεν εξιχνιάζει.

Το σπίτι του Στέφανου Κόλλια, που πυρπολήθηκε είναι... το δικό μας σπίτι και πρέπει να το ξαναχτίσουμε!

Η Γκιώνα δεν θα γίνει Παπούα!

Οι Αθηναίοι, επενδύουν σε καθαρό νερό, οξυγόνο και περιβαλλοντικό πολιτισμό... συμμετέχοντας στην Εκδήλωση-Συναυλία Αλληλεγγύης και Οικονομικής Ενίσχυσης στο Στέφανο Κόλλια, που διοργανώνει η Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας, την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα στο Πολυτεχνείο.
Ας μην λείψει κανείς!
Απέναντί μας έχουμε αρπακτικά του νερού και του οξυγόνου μας. Και το πλέον ακατάλληλο μέρος για να προφυλαχτούμε από αυτά είναι ο καναπές..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: