Διακοπές!

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Είμαι ένας του...Δρόμου!

Ένα μικρό κείμενό μου από τον προηγούμενο "Δρόμο"

Τάξη (η) τάσσω/τάττω: κατάσταση κατά την οποία τα πάντα είναι ήσυχα και ορθώς διατεταγμένα στις θέσεις τους, καλύπτοντας τον οχετό που κρύβεται από κάτω.
Διαβάζω το βιβλίο του μόλις 19 ετών Χρήστου Τριανταφύλλου, τον Ορκωτό Λογιστή (εκδόσεις Γαβριηλίδης) και νιώθω ένα φρέσκο αεράκι της εξέγερσης του Δεκέμβρη να περνάει και να ξυπνάει κοιμισμένες συνειδήσεις. Τα πεζογραφήματά του σατιρίζουν και ασκούν οξύτατη κριτική σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Η υστερία με τη νέα γρίπη, αντιμετωπίζεται στην πολιτική της διάσταση, ο Κορκονέας εμφανίζεται να δολοφονεί στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού μεταξύ αστυνομικών, η κυριαρχία των ριάλιτι φανερώνεται στις πιο ακραίες και εφιαλτικές διαστάσεις της. Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ο καθημερινός ρατσισμός, όλα αποτελούν πηγή μιας ενδιαφέρουσας υπερρεαλιστικής έμπνευσης. Όπως και οι προσωπικές σχέσεις που συνθλίβονται.
Το Κράτος, γράφει ο Χ.Τ., περνά αόρατες αλυσίδες γύρω από τους αστραγάλους μας. Αλυσίδες που μυρίζουν όμορφα, και όσο τις υποτιμάμε σφίγγουν περισσότερο, ώσπου τελικά αν μας πνίξουν. Σε κάποιους αρέσει ο πνιγμός, τους αρέσει να σκύβουν το κεφάλι και να ζητούν τη ζαχαρίτσα τους…
Ο νεαρός συγγραφέας μας δείχνει πως μπορείς να κάνεις στρατευμένη λογοτεχνία σήμερα, παίρνοντας αφορμή ακόμη και από τις προληπτικές συλλήψεις του Χρυσοχοϊδη. Διαβάζω πως έχει γράψει κι ένα ακόμη βιβλίο Το κρέας. Θα το αναζητήσω.

Και η συνέχεια...
Μια επιλογή από την πλούσια θεματολογία του Δρόμου που κυκλοφορεί το Σαββάτο 27 Φεβρουαρίου:
•Το πραξικόπημα της Λισαβόνας και η κατοχή της Ελλάδας
•Τα goldman boys του ΠΑΣΟΚ
•Πώς έστησαν στο τζόγο τη χρεοκοπία της χώρας
•Μεγάλες απεργίες συγκλονίζουν την Ευρώπη και δείχνουν το δρόμο
•Μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ακόμη:
•Ο Μανώλης Γλέζος απαντά στην πρόκληση των Γερμανών
•Συνομιλώντας με την Αλκη Ζέη: Μια αποκαλυπτική συζήτηση για τα χρόνια της ΕΠΟΝ

Διαβάστε ακόμη το ρεπορτάζ:
Πώς μετέτρεψαν τον ηλεκτρικό σε τρένο της αθλιότητας

Πρόκειται για ένα ζήτημα που "θάφτηκε" από τα μέσα ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι καθημερινά βασανίζονται χιλιάδες εργαζόμενοι πηγαίνοντας ή γυρνώντας από τη δουλειά τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: