Διακοπές!

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Κι όμως η Ελλάδα έχει 94% αυτάρκεια στα προϊόντα διατροφής! Δείτε όλα τα αποκαλυπτικά στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ

Σύμφωνα στοιχεία που παρουσίασε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Τζανέτος Καραμίχας το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας σε μία σειρά βασικών αγροτικών – διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το έτος 2010, ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 94% περίπου.

«Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τρομοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουμε να φάμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τζανέτος Καραμίχας και κατέληξε: «Μπορούμε να πάμε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα».

(Παρεμπιπτόντως να πω ότι η χώρα μας ήταν αυτάρκης και σε άλλα προϊόντα όπως το χοιρινό κρέας και τα πουλερικά, όμως η ολέθρια πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ οδήγησε αυτούς και άλλους κλάδους σε μαρασμό)

Τα στοιχεία αναλυτικά:



Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΕΛΓΟ

Το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 99% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171 %). Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, μια και όπως είναι γνωστό η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα. Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167% ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63% , στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%.

Το ποσοστό αυτάρκειας στη ζωική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 73% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως το κρέας, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%). Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% περίπου υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται στο 80%. Στο μέλι και στα αυγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα.

Αυτάρκεια αγροτικών - διατροφικών προϊόντων (σε χιλ. τόνους, έτους 2010)







Προϊόντα

Παραγωγή

Εισαγωγές

Εξαγωγές

Κατανάλωση

Αυτάρκεια (%)


(1)

(2)

(3)

(4=1+2-3)*

(5=1:4*100)

1

Ελιές βρώσιμες

107

4,94

94,56

17,38

615,48

2

Σταφύλια επιτραπέζια

121

6,18

89,64

37,54

322,32

3

Ακτινίδια

117

4,05

72,81

48,24

242,54

4

Σταφίδα

43

2,18

24,67

20,51

209,65

5

Ρύζι

240

23,33

123,20

140,13

171,27

6

Πορτοκάλια

900

7,4

369,65

537,75

167,36

7

Καρπούζια

510

3,02

176,96

336,06

151,76

8

Ελαιόλαδο

225

4,33

80,85

148,48

151,54

9

Σιτάρι σκληρό

1.278

83,9

508,97

852,93

149,84

10

Φέτα

102,09

0,40

32,96

69,53

146,84

11

Βερίκοκα

77

0,34

16,87

60,47

127,34

12

Αγγούρια

120

1,04

24,40

96,64

124,17

13

Ροδάκινα

610

3,67

110,58

503,09

121,25

14

Τομάτες βιομηχανίας

700

21,62

101,64

619,98

112,91

15

Μήλα

240

18,2

42,62

215,58

111,33

16

Κρασί

310

12,05

35,34

286,71

108,12

17

Γιαούρτι

95,22

19,99

26,01

89,20

106,75

18

Πεπόνια

120

1,33

1,98

119,35

100,54

19

Τομάτες νωπές

700

17,01

7,31

709,70

98,63

20

Γάλα αιγοπρόβειο

703

15,02

2,50

715,52

98,25

21

Κρέας αιγοπρόβειο

102

8,79

1,93

108,86

93,70

22

Μέλι

13

1,95

0,87

14,08

92,33

23

Αυγά

109

10,62

0,12

119,50

91,21

24

Βρώμη

158

17,55

0,08

175,47

90,04

25

Γραβιέρα - Κασέρι

6,42

1,82

1,04

7,20

89,19

26

Πατάτες

800

132,64

24,35

908,29

88,08

27

Αχλάδια

68

17,14

7,72

77,42

87,83

28

Κρέας πουλερικών

188

54,26

15,09

227,17

82,76

29

Αραβόσιτος

1.542

363,88

18,42

1.887,46

81,70

30

Λεμόνια

45

31,66

4,96

71,70

62,76

31

Γάλα αγελαδινό

674

431,00

1,00

1.104,00

61,05

32

Ρεβύθια

4,94

4,54

0,09

9,39

52,57

33

Κριθάρι

237

228,26

0,66

464,60

51,01

34

Ζάχαρη

155,27

303,45

137,12

321,60

48,28

35

Κεφαλοτύρι

3,42

3,90

0,23

7,09

48,22

36

Φακές

7,45

10,87

0,29

18,03

41,32

37

Χοιρινό κρέας

111,25

189,61

10,49

290,37

38,31

38

Φασόλια

12,34

23,82

0,70

35,46

34,79

39

Σιτάρι μαλακό

351

751,41

3,40

1.099,01

31,94

40

Κρέας βόειο

21

139,58

2,24

158,34

13,26


Σύνολο

11.927,40

2.976,75

2.174,32

12.729,82

93,69%


* Αφορά στη φαινόμενη κατανάλωση






Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΕΛΓΟ



Αυτάρκεια προϊόντων φυτικής παραγωγής (σε χιλ. τόνους, έτους 2010)

Προϊόντα

Παραγωγή

Εισαγωγές

Εξαγωγές

Κατανάλωση

Αυτάρκεια (%)

(1)

(2)

(3)

(4=1+2-3)*

(5=1:4*100)

Σιτηρά

Ρύζι

240,00

23,33

123,20

140,13

171,27

Σιτάρι σκληρό

1.278,00

83,90

508,97

852,93

149,84

Βρώμη

158,00

17,55

0,08

175,47

90,04

Αραβόσιτος

1.542,00

363,88

18,42

1.887,46

81,70

Κριθάρι

237,00

228,26

0,66

464,60

51,01

Σιτάρι μαλακό

351,00

751,41

3,40

1.099,01

31,94

Ελαιοκομικά

Ελιές βρώσιμες

107,00

4,94

94,56

17,38

615,48

Ελαιόλαδο

225,00

4,33

80,85

148,48

151,54

Οπωροκηπευτικά

Αγγούρια

120,00

1,04

24,40

96,64

124,17

Τομάτες βιομηχανίας

700,00

21,62

101,64

619,98

112,91

Τομάτες νωπές

700,00

17,01

7,31

709,70

98,63

Πατάτες

800,00

132,64

24,35

908,29

88,08

Εσπεριδοειδή

Πορτοκάλια

900,00

7,40

369,65

537,75

167,36

Λεμόνια

45,00

31,66

4,96

71,70

62,76

Φρούτα

Ακτινίδια

117,00

4,05

72,81

48,24

242,54

Καρπούζια

510,00

3,02

176,96

336,06

151,76

Βερίκοκα

77,00

0,34

16,87

60,47

127,34

Ροδάκινα

610,00

3,67

110,58

503,09

121,25

Μήλα

240,00

18,20

42,62

215,58

111,33

Πεπόνια

120,00

1,33

1,98

119,35

100,54

Αχλάδια

68,00

17,14

7,72

77,42

87,83

Αμπελοκομικά

Σταφύλια επιτραπέζια

121,00

6,18

89,64

37,54

322,32

Σταφίδα

43,00

2,18

24,67

20,51

209,65

Κρασί

310,00

12,05

35,34

286,71

108,12

Όσπρια

Ρεβύθια

4,94

4,54

0,09

9,39

52,57

Φακές

7,45

10,87

0,29

18,03

41,32

Φασόλια

12,34

23,82

0,70

35,46

34,79

Ζάχαρη

Ζάχαρη

155,27

303,45

137,12

321,60

48,28

Σύνολο

9.798,99

2.099,82

2.079,84

9.818,97

99,8%

* Αφορά στη φαινόμενη κατανάλωση


Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΕΛΓΟ










Αυτάρκεια προϊόντων ζωικής παραγωγής (σε χιλ. τόνους, έτους 2010)

Προϊόντα

Παραγωγή

Εισαγωγές

Εξαγωγές

Κατανάλωση

Αυτάρκεια (%)

(1)

(2)

(3)

(4=1+2-3)*

(5=1:4*100)

Κρέας

Κρέας αιγοπρόβειο

102

8,79

1,93

108,86

93,70

Κρέας πουλερικών

188

54,26

15,09

227,17

82,76

Χοιρινό κρέας

111,25

189,61

10,49

290,37

38,31

Κρέας βόειο

61

139,58

2,24

198,34

30,76

Γαλακτοκομικά

Φέτα

102,09

0,40

32,96

69,53

146,84

Γιαούρτι

95,22

19,99

26,01

89,20

106,75

Γάλα αιγοπρόβειο

703

15,02

2,50

715,52

98,25

Γραβιέρα - Κασέρι

6,42

1,82

1,04

7,20

89,19

Γάλα αγελαδινό

674

431,00

1,00

1.104,00

61,05

Κεφαλοτύρι

3,42

3,90

0,23

7,09

48,22

Μέλι

Μέλι

13

1,95

0,87

14,08

92,33

Αυγά

Αυγά

109

10,62

0,12

119,50

91,21

Σύνολο

2.168,40

876,93

94,48

2.950,85

73,48

Δεν υπάρχουν σχόλια: