Διακοπές!

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Παραμύθια της Μαγικής Τράπουλας: Η Μαγική Κουτάλα

Όπως έγραψα στην Παραμυθοκουζίνα, "πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στο Ίλιον καλεσμένος της φιλολόγου Δώρας Διέννη και με τα παιδιά της Α' Λυκείου που έχουν αναλάβει μια εργασία πάνω στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι, συζητήσαμε για τη δομή των παραμυθιών και μετά, με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας, φτιάξαμε τέσσερα παραμύθια. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και η καθεμιά διάλεξε στην τύχη από πέντε τραπουλόχαρτα. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και ήταν η καλύτερη άπάντηση στην ερώτηση μια μαθήτριας:

"Μπορούν τα παιδιά να φτιάξουν καλύτερα παραμύθια από τους μεγάλους;"
Ναι!"

Θα διαβάσετε τα υπόλοιπα παραμύθια στην Παραμυθοκουζίνα. Αποφάσισα όμως εδώ να δημοσιεύσω τη "Μαγική Κουτάλα", γιατί δείχνει με ποιόν τρόπο, μέσα από την κατάλληλη συζήτηση και με τη βοήθεια των παραμυθιών, μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά κανόνες της σωστής διατροφής.
Ένα "πείραμα" που ξεκίνησε από τη Σαλαμίνα και αύριο, 5 Απριλίου (5 το απόγευμα, στις 5 Μούσες) επιστρέφει εκεί, όπου μαζί με τη διατροφολόγο -διαιτολόγο Μαριέττα Μιχαήλ θα μιλήσουμε με γονείς και παιδιά και θα φτιάξουμε καινούργια παραμύθια.

Διαβάστε τι έφτιαξαν τα παιδιά με πέντε τυχαία τραπουλόχαρτα, μέσα σε 2ο λεπτά!

Η Μαγική Κουτάλα

Μια φορά κι έναν καιρό στο βασίλειο του Παραπέρα ζούσε ο Φαταούλας ο Μεγαλοπρεπής. Είχε ό,τι ήθελε, υπηρέτες, φαγητά και ρούχα φτιαγμένα με τα αγαπημένα του γλυκά. Η μεγαλύτερη και κρυφή του επιθυμία όμως ήταν να ανοίξει το δικό του ζαχαροπλαστείο. Μια ημέρα, ενώ έτρωγε τις αγαπημένες του πάστες με γεύση δαμάσκηνο, στο παλάτι εμφανίστηκε ένας ηλικιωμένος μάγος, ο οποίος του έδωσε μια χρυσή κουτάλα και του είπε: “Με αυτή τη μαγική κουτάλα βασιλιά μου θα μπορέσεις να πραγματοποιήσεις αυτό που πάντα ονειρευόσουν” μετά από τα λόγια αυτά ο μάγος εξαφανίστηκε και ο Φαταούλας έμεινε να θαυμάζει το καινούργιο του απόκτημα. Για κακή του τύχη όμως, την σκηνή κρυφάκουσε ο ύπουλος, μοχθηρός και κακιασμένος Σερ Διαίτης. Το ίδιο βράδυ κιόλας, μπήκε κρυφά στη ζαχαρένια κρεβατοκάμαρα του Φαταούλα, για να κλέψει την χρυσή μαγική κουτάλα (*1). Τη στιγμή εκείνη όμως, ο Φαταούλας ξύπνησε και είδε τον Σερ Διαίτη να την κρατά σφιχτά και τον άκουσε να λέει: “Εύχομαι να γίνω εγώ βασιλιάς στη θέση του ανόητου Φαταούλα κι αυτός να γίνει ένας ταπεινός υπηρέτης”.

Η μαγική κουτάλα αμέσως εκπλήρωσε την ευχή του Σερ Διαίτη.

Ο Φαταούλας το επόμενο πρωί δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει και ξεκινάει να βρει τον μάγο για να λύσει τα μάγια (*2). Μετά από τρείς ημέρες περιπλάνησης και αφόρητης πείνας έφτασε στο Φρουτοδάσος, ένα δάσος γεμάτο με φρούτα. Εξαντλημένος από την πείνα, έκατσε κάτω από μία δαμασκηνιά και μην αντέχοντας χωρίς φαγητό τόσες μέρες βούτηξε ένα δαμάσκηνο από το πιο χαμηλό κλαδί του δέντρου. Μόλις γεύτηκε το δροσερό χυμό του ένιωσε ξανά δυνατός για να συνεχίσει το ταξίδι του. Την επόμενη μέρα για καλή του τύχη καθώς διέσχιζε το Φρουτοδάσος συνάντησε τον ηλικιωμένο μάγο. Αφού του εξήγησε το δόλιο σχέδιο του Σερ Διαίτη (*4) του ζήτησε να τον βοηθήσει να ξαναπάρει το βασίλειό του πίσω. Επι τόπου ο μάγος ψέλλισε μερικά λόγια και οι δυο τους μεταφέρθηκαν μέσα σε ένα σύννεφο από ζάχαρη άχνη στο παλάτι. Εκεί ο μάγος έδωσε στον Φαταούλα δύο μπούτια μαγικού κοτόπουλου με τα οποία θα πολεμούσε τον Σερ Διαίτη. “ Έλα να μονομαχήσουμε δειλέ”, είπε ο Φαταούλας και του έτεινε απειλητικά τα μπούτια κοτόπουλου (*3). Ο Σερ Διαίτης γέλασε ύπουλα και έβγαλε το ασημένιο ξίφος το. Η μάχη ήταν σκληρή αλλά ο Φαταούλας τελικά κατάφερε να νικήσει. Πήρε το βασίλειό του πίσω (*5) και άνοιξε το ζαχαροπλαστείο που τόσο ήθελε, όμως ορκίστηκε ότι θα βελτιώσει τη διατροφή του τρώγοντας φρούτα καθώς αυτά ήταν που του είχαν δώσει τη δύναμη να συνεχίσει. Και ζήσαν αυτοί καλά και μείς καλύτερα.


*1: Παράβαση. *2: Ο ήρωας εκτελεί τον άθλο. *3: Αγώνας ανάμεσα σε ήρωα και αντίπαλο *4: Ψεύτικος ήρωας ξεσκεπάζεται. *5: Αναγνώριση ήρωα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: