Διακοπές!

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Η τάξη - φάντασμα του... μέλλοντος!

Μια ιδέα για το τι ακριβώς γίνεται και περνάει στα "ψιλά" τώρα που όλοι ασχολούμαστε με την επίθεση της κυβέρνησης και τον εργασιακό μεσαίωνα που φέρνει στη ζωή μας. Η Διαμαντοπούλου ετοιμάζει κατεδάφιση της εκπαίδευσης και χοντρές μπίζνες με πρόσχημα το "σχολείο του μέλλοντος". Σε επόμενη ανάρτηση θα σας πω για την υγεία και τους απαράδεκτους διορισμούς που έγιναν στις διοικήσεις των νοσοκομείων, με αποκορύφωμα το διορισμό συνεργάτη της ...Τατιάνας (!!!) κάτι που προκάλεσε την οργή των επιστημονικών συλλόγων...Προς το παρόν μια γεύση από μέλλον και... Microsoft.
ΠΡΙΝ (Μάιος 2009)...

...ΚΑΙ ΜΕΤΑ (Φεβρουάριος 2010)

ΠΡΙΝ (Μάιος 2009)...

ΚΑΙ ΜΕΤΑ (Φεβρουάριος 2010)...


-Που πήγε η "τάξη του μέλλοντος" που εγκαινίασε ο Καραμανλής τον περασμένο Μάιο στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης στη Ριζάρειο;
-Ποιός και πότε ξήλωσε τον ψηφιακό πίνακα και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις;
-Ποιό ήταν το τίμημα για τη Microsoft που την είχε εγκαταστήσει;
-Πόσο κόστισαν τα εγκαίνια και ποιός πλήρωσε το λογαριασμό;
-Γιατί όλη αυτή η φιέστα στήθηκε από το γραφείο του τότε υπουργού Άρη Σπηλιωτόπουλου και απαγορεύτηκε στους εργαζόμενους της Γενικής Γραμματείας να πλησιάσουν τη μέρα των εγκαινίων το κτίριο;
-Ποιοί δημοσιογράφοι συνεργάστηκαν για να "στηθεί" η είδηση;
-Πόσοι ήταν παρόντες και για πόσα άτομα πλήρωσε το υπουργείο κέτερινγκ;
-Γιατί η κυρία Διαμαντοπούλου στην αρχή κατήγγειλε το γεγονός και μετά το ...ξέχασε;
-Πώς αποφάσισε κι αυτή να αναμασήσει τη "νέα τάξη του μέλλοντος";
-Γιατί δεν έχει γίνει καμιά έρευνα για το οφθαλμοφανές σκάνδαλο;
-Ποιός είναι ο ρόλος της Microsoft και του ΔΟΛ;

Στο Δρόμο που κυκλοφορεί μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες ρεπορτάζ για το θέμα, αλλά τα ερωτήματα που τίθενται θα πρέπει να τα απαντήσουν ο πρώην και η νυν υπουργοί Παιδείας...
...και οι δημοσιογράφοι που έκαναν ρεπορτάζ σαν κι αυτό. Δείτε το και μετά δείτε τις φωτογραφίες. Σκεφτείτε επίσης ότι η "τάξη του μέλλοντος" λειτούργησε με ...γεννήτρια:



Και το ρεπορτάζ: Η τάξη –φάντασμα του μέλλοντος
«Χρειαζόμαστε δημιουργούς και όχι καταναλωτές καινοτομίας» δήλωσε η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στην εκδήλωση «Ημέρα Καινοτομίας» που διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Microsoft Ελλάς με θέμα την αξιοποίηση της καινοτομίας στην εκπαίδευση.
Αυτό που παρέλειψε να πει είναι ότι με την αρμονική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, Κυβέρνηση και Παιδεία έχουν προσδεθεί στο άρμα της Microsoft. Με Μνημόνιο Συνεργασίας πενταετούς διάρκειας που υπογράφηκε το Μάϊο του 2005 μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και της Microsoft, για την προώθηση της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Όπως δήλωσε με την ευκαιρία της υπογραφής του μνημονίου ο Vahé Torossian, Αντιπρόεδρος της Microsoft Ευρώπης, Μέσης Ανατολής & Αφρικής, πρόκειται για μια «διεθνή επένδυση της Microsoft ύψους $253 εκατομμυρίων. Έχει αναπτυχθεί σε 96 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ μέχρι σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο εκπαιδευτικοί, και σχεδόν 3 εκατομμύρια μαθητές σε 80 χώρες, έχουν επιμορφωθεί στις ΤΠΕ μέσω αυτής της πρωτοβουλίας»….
Η ισχύς του Μνημονίου λήγει σε δυο μήνες και καθώς φαίνεται η Microsoft, παίρνει εγκαίρως τα μέτρα της. Σήμερα ο «Δρόμος» αποκαλύπτει με αδιάσειστα στοιχεία ένα δείγμα της συνεργασίας υπουργείου Παιδείας –Microsoft. Πρόκειται για την περίφημη «Τάξη του μέλλοντος» που εγκαινιάστηκε πανηγυρικά πριν από ένα χρόνο και σήμερα δεν υπάρχει: Πέταξε σαν… φάντασμα από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης στη Ριζάρειο, όπου στεγαζόταν (;)

Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα με χρονολογική σειρά:

Στις 14 Μαΐου ο τότε υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος, ταξιδεύει στις Βρυξέλλες, επισκέπτεται μια τάξη που έχει οργανωθεί από τη Microsoft και κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες εξαγγέλει τη δημιουργία της σχολικής «τάξης του μέλλοντος».
Στην Ελλάδα όπου συνήθως ένα έγγραφο για να πάει από το ένα γραφείο στο άλλο θέλει μήνες, τα γεγονότα εξελίσσονται με απίστευτη ταχύτητα. Μόλις τρεις μέρες αργότερα (18 Μαΐου) ο υπουργός Παιδείας είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση «Ημέρα Καινοτομίας» της Microsoft Ελλάς με χορηγούς επικοινωνίας την εφημερίδα Το Βήμα και τη διαδικτυακή πύλη in.gr. Στην ίδια ημερίδα ομιλήτρια είναι και η τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου
Τα γεγονότα εξακολουθούν να τρέχουν: Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 Μαΐου η «Τάξη του μέλλοντος», είναι έτοιμη! Την εγκαινιάζει μάλιστα ο πρωθυπουργός. Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ του Ηλεκτρονικού περιοδικού «Έμφασις» του υπουργείου Παιδείας:
«O Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε την Πρότυπη «σχολική τάξη του Μέλλοντος», στο Χαλάνδρι, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Υφυπουργό κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο. Η πρότυπη σχολική τάξη του μέλλοντος, με το διαδραστικό πίνακα και το ηλεκτρονικό τετράδιο είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στο χώρο της εκπαίδευσης και είναι πραγματικότητα πια και στην Ελλάδα…. Ο κ. Καραμανλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Επισκέφθηκα την Πρότυπη σχολική τάξη του Μέλλοντος, την οποία βλέπουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Δίνουμε έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στις σύγχρονες υποδομές. Ενημερώθηκα για την Τάξη του Μέλλοντος, η οποία θα περιέχει όλες τις απαραίτητες υποδομές για εφαρμογή εξατομικευμένης εκπ/σης, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογικά λύσεις.»
Από την πρώτη στιγμή, όλη αυτή η υπόθεση ήταν ένα καλοστημένο σχέδιο εξαπάτησης: Η φιέστα οργανώθηκε από το γραφείο του υπουργού Παιδείας. Απαγορεύτηκε στους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας –στην οποία παρεμπιπτόντως ανήκει το κτίριο- να βρίσκονται εκεί την ημέρα των «εγκαινίων». Παρούσα μόνον η πολιτική ηγεσία και μερικοί επιλεγμένοι δημοσιογράφοι. Για τους ελάχιστους (20-30) παρόντες παραγγέλθηκε και χρυσοπληρώθηκε κέτερινγκ για περισσότερα από εκατό άτομα. Το θέμα παρουσιάστηκε εκτενώς και σε δελτία ειδήσεων. Το σύστημα «στημένης είδησης» λειτούργησε άψογα… Κανείς δεν σημείωσε πως η τάξη του μέλλοντος λειτουργούσε με …γεννήτρια. Κανείς δεν πρόσεξε ότι πρίζες και διακόπτες ήταν καλυμμένοι με τα σελοφάν της συσκευασίας… Όλα αυτά όμως είναι απλώς πταίσματα. Η πολυσυζητημένη και πανάκριβη αυτή «τάξη του μέλλοντος» αφού επιτέλεσε την προπαγανδιστική της λειτουργία, ξηλώθηκε όπως- όπως. Οι φωτογραφίες που τραβήξαμε πριν από λίγες μέρες, νομίζω ότι κάνουν κάθε σχόλιο περιττό…
Σήμερα, όσο κι αν ψάξετε στη Ριζάρειο, «τάξη του μέλλοντος» δεν θα βρείτε. Ένα τραπέζι, δυο- τρεις καρέκλες και μερικές χαρτόκουτες είναι ότι έμεινε από το ταξίδι στο… μέλλον! Η νυν υπουργός Παιδείας που ως Αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την υπόθεση, από τότε που ανέλαβε δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε για τον καταλογισμό ευθυνών. Αντιθέτως με την επιλογή της να είναι κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση της Microsoft δίνει ουσιαστικά άφεση αμαρτιών, ενώ μας προϊδεάζει και για την ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας που θα μας χαρίσει και άλλες τάξεις- φαντάσματα του μέλλοντος, στο …μέλλον!


ΥΓ: Να σημειώσουμε ακόμη ότι για άγνωστους λόγους το κτίριο της Ριζαρείου, που κόστισε αρκετά χρήματα για να φτιαχτεί παραμένει στο 90% αναξιοποίητο. Οι άδειες αίθουσες γεμίζουν σκόνη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: