Διακοπές!

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα

Όταν τέτοια πράγματα συμβαίνουν γύρω σου, τα δικά σου προβλήματα φαντάζουν μικρά...
Σε μια Ελλάδα που το ένα στα τέσσερα παιδιά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, έχουν το θράσος οι πολυεκατομμυριούχοι υπουργοί και η τρισεκατομμυριούχος εκκλησία να μιλάνε για την προσφορά τους...
Και μια αφελής απορία: Πόσα εκατομμύρια πήγαν στις τσέπες ιδιοκτητών ΜΜΕ, προκειμένου η κυβέρνηση να διαφημίσει ότι η Ολυμπιακή είναι προβληματική;
Μήπως θα έπρεπε όλα τα εκατομμύρια που δίνονται για τη διαφήμιση του κυβερνητικού έργου να κατευθυνθούν σε ένα ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας -ιδιαίτερα τνω παιδιών;
Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και είμαι σίγουρος πως θα βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα..

Υψηλά τα ποσοστά παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα

Σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα – ποσοστό 23%- ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 19%


Κόλαφο για την μέχρι σήμερα κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αποτελεί η απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου κοινωνικών υποθέσεων κ. Σπίντλα σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με την ερώτησή του, ζητούσε να πληροφορηθεί τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα καθώς και τα αίτια αυτής.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα διαβιούν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος αναφέρει «ότι το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλό. Σύμφωνα με τον κοινά αποδεκτό σε επίπεδο ΕΕ ορισμό της φτώχειας, σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των παιδιών στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της παιδικής φτώχειας στην υπόλοιπη ΕΕ είναι σημαντικά χαμηλότερο και βρίσκεται στο 19%.

Ο κ. Σπίντλα, επικαλούμενος σχετική έκθεση της Κομισιόν, επισημαίνει ότι τα κύρια αίτια της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα είναι συνήθως ότι δεν εργάζονται και οι δυο γονείς – ιδιαίτερα οι μητέρες – αλλά ακόμα και εάν εργάζονται αμείβονται με χαμηλό μισθό. Δηλαδή, η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των χαμηλών εισοδημάτων, της ανέχειας μεγάλου μέρους των ελληνικών εργαζομένων οικογενειών καθώς και των υψηλών ποσοστών ανεργίας των γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εμφανίζουν σχετικά υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά ανέργων είναι χαμηλό, τα ποσοστά των οικογενειών φτωχών εργαζομένων είναι πολύ υψηλά. Οι κύριοι παράγοντες για τη φτώχεια των εργαζομένων είναι η χαμηλή ένταση της εργασίας (ο αριθμός των νοικοκυριών στα οποία εργάζονται αμφότεροι οι σύζυγοι είναι από τους χαμηλότερους στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Πολωνία), σε συνδυασμό (ή όχι) με το χαμηλό εισόδημα από την εργασία (τα ποσοστά φτώχειας των νοικοκυριών στα οποία εργάζονται αμφότεροι οι σύζυγοι είναι από τα υψηλότερα στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και την Πολωνία).»

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπίντλα σε προηγούμενη απάντηση του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ (2-4-2007), είχε αποκαλύψει ότι το 20% των ελλήνων πολιτών διαβιούν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, έναντι του 16%, που αποτελεί τον κοινοτικό μέσο όρο. Δηλαδή, ένας στους τέσσερις συμπολίτες μας αναγκάζεται να ζει με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα.

Εξαιρετικά επικριτικός παρουσιάζεται επίσης ο Επίτροπός Σπίντλα για το χαμηλό ύψος και την υψηλή αναποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών για την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ελλάδα. Στην απάντηση του επισημαίνει ότι «το ύψος και η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ» και καταλήγει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να χαράξει «ολοκληρωμένες στρατηγικές με σκοπό την καλύτερη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, τόσο εντός όσο και εκτός εργασίας, και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε ποιοτικές θέσεις εργασίας, ιδίως για τα μέλη του νοικοκυριού που έχουν το δευτερεύον εισόδημα.»

Από την ιστοσελίδα www.economist.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: