Διακοπές!

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Η Σχολή του Βερολίνου

Αν έχετε χάσει μέχρι τώρα το αφιέρωμα στην κινηματογραφική "Σχολή του Βερολίνου", προλαβαίνετε μέχρι την Τετάρτη να δείτε μερικές από τις ταινίες, ελάχιστες εκ των οποίων έχουν βρει διανομή στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες...
Το Σάββατο είχα την τύχη να δω την "Εσωτερική Ασφάλεια" του Christian Petzold. Ταινία που βραβεύτηκε παλιότερα στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ήταν παρών στην προβολή και μας είπε πράγματα εξαιρετικά ενδιαφέροντα.
Αντιγράφω από το πρόγραμμα:

Εσωτερική ασφάλεια
(Die innere Sicherheit)
2000, 106΄

Σκηνοθεσία: Christian Petzold
Σενάριο: Christian Petzold, Harun Farocki
Μουσική: Stefan Will
Ηθοποιοί: Julia Hummer, Barbara Auer, Richy Müller, Bilge Bingül, Rogério Jaques, Maria João, Vasco Machado, Bernd Tauber, Katharina Schüttler

Ένα ζευγάρι πρώην τρομοκρατών καταφέρνει να κρύβεται για πολλά χρόνια ανάμεσα στα πλήθη των τουριστών σε κάποια παραλία της Πορτογαλίας. Μεγαλώνουν μια έφηβο κόρη που αποτελεί πρωτοτυπία: μια κοπέλα που ποτέ δεν έχει κάνει κοπάνα, ποτέ δεν έχει πάει για κάμπινγκ, ποτέ δεν έχει μεθύσει με τους φίλους της ή δεν έχει βυθιστεί στα παγωτά με το αγόρι της. Ένα κορίτσι που είναι εντελώς μόνο. Οι γονείς σχεδόν τα έχουν καταφέρει να αποκτήσουν νόμιμα χαρτιά στη Βραζιλία, αλλά η αβλεψία μιας στιγμής τα καταστρέφει όλα. Κυνηγημένοι, επιστρέφουν στη Γερμανία. Η κόρη τους ενσαρκώνει τις αμφιβολίες τους αλλά και την καταπιεσμένη επιθυμία τους για μια «κανονική» ζωή. Όταν η κόρη ερωτευτεί, ο έρωτάς της θα καταλήξει σε τραγωδία. Η πρώτη ταινία του Petzold, που γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία από όλες τις ταινίες της «Σχολής του Βερολίνου» στις αίθουσες στη Γερμανία, διατυπώνει και τις επιλογές του: είναι μια ταινία για την τρομοκρατία, σαφώς πολιτική, που όμως βλέπει την πολιτική μέσα από την ιδιωτική ζωή.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ προβλήθηκε και η νέα του ταινία Jerichow, που ευτυχώς έχει εξασφαλίσει διανομή...

Βιογραφικά στοιχεία (από το πρόγραμμα)

Ο Christian Petzold γεννήθηκε το 1960 στο Hilden. Το 1981 εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο, σπούδασε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Γερμανική Φιλολογία και Θεατρολογία καθώς και στην εκεί Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Βερολίνου. Φοιτητής ακόμα εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη με τους Hartmut Bitomsky και Harun Farocki, ο οποίος και συνεργάστηκε στη συνέχεια σε όλες σχεδόν τις ταινίες του Petzold. Ο Petzold αρθρογραφεί επίσης ως κριτικός κινηματογράφου.

Φιλμογραφία (επιλογή):
«Yella» (2006/2007), σενάριο, σκηνοθεσία
«Gespenster» (2004/2005), σενάριο, σκηνοθεσία
«Wolfsburg» (2002/2003), σενάριο, σκηνοθεσία
«Toter Mann» (2002), σενάριο, σκηνοθεσία
«Pilotinnen» (1995), σενάριο, σκηνοθεσία

Ένας άνθρωπος με βάθος και με χιούμορ, με τη διάθεση να απαντήσει σε κάθε ερώτηση και με μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική για το θέμα της τρομοκρατίας.
Πιστεύω ότι αυτό το φιλμ έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα που αποκτήσαμε με το "Σύμπλεγμα Μπάαντερ -Μάινχοφ", αλλά και το "Σαββατοκύριακο" του Σλινκ (δείτε τις σχετικές αναρτήσεις).
Η Γερμανία εξακολουθεί να με εκπλήσσει θετικά. Οι καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών έρχονται από εκεί και μάλιστα με βασική πηγή τη "Σχολή του Βερολίνου". Παρ' όλα αυτά αρκετές ήταν οι άδειες καρέκλες στο Παλλάς, όπου έγιναν οι προβολές. Οι συμπατριώτες μας προτιμούν τα Χολιγουντιανά πονήματα, πιστεύοντας μάλιστα ότι αυτό που βλέπουν είναι κινηματογράφος...
Ευτυχώς υπάρχουν κι όλοι εκείνοι που ζουν τη χαρά της ανακάλυψης.
Να πούμε ότι το κινηματογραφικό αφιέρωμα γίνεται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μισέλ Δημόπουλου

Το πρόγραμμα των επομένων ημερών:
ΔΕΥΤΕΡΑ 26/1
17:00 ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ / IN DEN TAG HINEIN > Maria Speth. 2001 | 118’
19:00 ΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟ∆ΑΣΟΣ / MILCHWALD > Christoph Hochhäusler. 2003 | 85’ (4)
21:00 ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΥΠΟ ΑΙΡΕΣΗ / SCHLÄFER > Benjamin Heisenberg. 2005 | 100’
23:00 ∆ΙΑΚΟΠΕΣ / FERIEN > Thomas Arslan. 2007 | 91’

ΤΡΙΤΗ 27/1
17:00 EN GARDE > Ayse Polat. 2004 | 94’ 19:00 ΑΡΓΟΣΥΡΤΗ ΖΩΗ / MEIN LANGSAMES LEBEN > Angela Schanelec. 2001 | 85’
21:00 ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚ∆ΡΟΜΗ / KLASSENFAHRT > Henner Winckler. 2002 | 86’
23:00 ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ / DIE INNERE SICHERHEIT > Christian Petzold. 2000 | 106’

ΤΕΤΑΡΤΗ 28/1
17:00 ∆ΙΑΚΟΠΕΣ / FERIEN > Thomas Arslan. 2007 | 91’
19:00 ΠΟΘΟΣ / SEHNSUCHT > Valeska Grisebach. 2005| 88’
21:00 ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ / PINGPONG > Matthias Luthardt. 2006 | 89’ (*)
23:00 ΣΤΟΥΣ ∆ΡΟΜΟΥΣ / UNTERWEGS > Jan Krüger. 2004 | 81’

Σας παραπέμπω στη συνέντευξη που έδωσε στην Αντιγόνη Κατσαδήμα και θα τη βρείτε όλη στο http://lego4.blogspot.com

Christian Petzold: Έξυπνος και πνευματώδης

30 λεπτά πριν από την Avant Premiere της ταινίας ‘‘Yella’’ στον κινηματογράφο ‘‘Απόλλων’’ στις 16.01.2008 συναντήθηκα με το σκηνοθέτη Christian Petzold στο καφέ του ξενοδοχείου Esperia Hotel. Αν και μικρή, η συνέντευξη που μου παραχώρησε, με χαροποίησε ιδιαίτερα, όπως και ο δυνατός espresso του Esperia.

Ποια ερώτηση δεν συμπαθείτε κ. Petzold;
Σε ό,τι αφορά το κοινό, κάποιοι που αναλαμβάνουν το ρόλο agent provocateur ρωτούν συνεχώς ποιο είναι το θέμα της ταινίας και αυτή είναι η ερώτηση που πάντα μισώ.

Διότι κάθε ταινία ερμηνεύεται με ποικίλους τρόπους. Εσείς πότε αποφασίσατε να ακολουθήσετε το επάγγελμα του σκηνοθέτη;
Δεν ήταν αμιγώς απόφαση αλλά ένα συμβάν που με οδήγησε προς τη σκηνοθεσία . Όταν ήμουν 15 ετών διάβασα από ένα βιβλίο το διάλογο Τρυφώ και Χίτσκοκ, έναν διάλογο με άρωμα φιλοσοφίας, σαν να συνομιλούσαν ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης. Στη Δυτική Γερμανία, σε μια μικρή πόλη όπου μεγάλωσα, σινεμά δεν υπήρχε, γνώριζα τις ταινίες του Χίτσκοκ από την τηλεόραση ώστε όταν 15 ημέρες αργότερα έμαθα για το αναδρομικό αφιέρωμα Χίτσκοκ στην Κολωνία, σχεδόν κάθε απόγευμα ήμουν εκεί. Και τότε το πάθος για το σινεμά αρχίζει.

Και από τότε το μυστήριο εισβάλλει στη ζωή και τις ταινίες σας.Η αλήθεια είναι πως πολλές ώρες διάβαζα στη βιβλιοθήκη. Με ενδιέφερε και η λογοτεχνία, ειδικότερα οι ιστορίες μυστηρίου σε συνέχειες, που κατά παράδοση λατρεύουμε εμείς οι Γερμανοί. Ήθελα να μάθω περισσότερα γι’ αυτές τις ιστορίες.
................................................................

Πολλοί βρίσκουν ομοιότητες στα έργα σας με τις ταινίες του Φασμπίντερ. Ποια η γνώμη σας;
Μου αρέσουν οι ταινίες του αλλά επηρεασμένος είμαι από τον Χίτσκοκ, τον Χοκς, τον Αντονιόνι.

Ποιο είναι το μότο σας στη ζωή;Μην κλαις. Δούλεψε.

Όλη η συνέντευξη στη Lego

1 σχόλιο:

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Eκπληκτική παρουσίαση και εξόχως ελκυστική.