«Τα χέρια είναι για να φροντίζουν και όχι για να τιμωρούν.
Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών»
Βρέθηκα κι εγώ σήμερα -Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών- στο Ζάππειο, όπου το Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά διοργάνωσε μαζί με το Συμβούλιο της Ευρώπης εκδήλωση Παρουσίασης της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας του Συμβουλίου με θέμα: «Σηκώστε το χέρι σας κατά της Σωματικής τιμωρίας των Παιδιών».
Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση, όπου ο καθένας έβαλε με τον δικό του τρόπο το λιθαράκι του. Η Κάρμεν Ρουγγέρη, διαβάζοντας τη διακήρυξη κατά της σωματικής τιμωρίας και δεσμευόμενη ότι σε κάθε εμφάνιση και συνέντευξή της θα μιλά για το θέμα αυτό.
Ο Ευγένιος Σπαθάρης που έστειλε μήνυμα, αλλά και τον συνεργάτη του Γιάννη Νταγιάκο που έδωσε μια μικρή παράσταση Καραγκιόζη.
Ο Ευγένιος Τριβιζάς που σκέφτηκε δυο πανέξυπνες κάρτες. Στη φωτογραφία παρουσιάζει την μια κάρτα μαζί με το Συνήγορο του Παιδιού Γιώργο Μόσχο. Να σημειώσω πως ο κ. Μόσχος έκανε μια εξαιρετική ομιλία και ήταν παολαυστικός. Εξαιρετική στην παρουσίαση και η δημοσιογράφος Λένα Αρώνη (υπάρχουν και άνθρωποι της τηλεόρασης που εμμένουν στηνν ποιότητα)
Πάντως την παράσταση έκλεψαν τα παιδιά του 40ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών που παρουσιάσαν εργασίες των παιδιών για το θέμα και του 1ο Γυμνασίου Παλλήνης που πραγματοποίησαν στο σχοελίο τους αποκαλυπτική έρευνα για τη σωματική τιμωρία, ενώ με τη βοήθεια του Δραματικού Ομίλου του σχολείου τους δραμτοποίησαν σενάρια σωματικής τιμωρίας...
Συγκλονιστικός ήταν ο πατέρας και εκαπιδευτικός κ.Τσεκούρας που μετέφερε την εμπειρία του από την παρακολούθηση μαθημάτων στις Σχολές Γονέων...
Δυστυχώς τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι έρευνες συγκλίνουν ως προς τα εξής (με εξαίρεση την περίπτωση της Σουηδίας)
Α) Η σωματική τιμωρία χρησιμοποιείται ακόμη σε μεγάλο βαθμό:
• Οι ενήλικοι –γονείς- από 47% ως 84% αποδέχονται ότι χρησιμοποιούν την σωματική τιμωρία
• Τα παιδιά δηλώνουν σε ποσοστό από 53% ως 93% ότι έχουν υποστεί σωματική
τιμωρία από τους γονείς τους.
Β) Η σωματική τιμωρία είναι ανεκτή από την κοινωνία
• Μεταξύ 70% και 99% οι ενήλικοι που απάντησαν στις έρευνες, είπαν ότι είναι
αποδεκτό να χτυπούν τα παιδιά τους
ΥΓ Αποφάσισα πως σαν μικρή δική μου συνεισφορά, σε κάθε παρουσίαση του βιβλίου θα θίγουμε και αυτό το ζήτημα, δίνοντας πάντοτε και τους εναλλακτικούς τρόπους "τιμωρίας". Η πειθαρχία χρειάζεται το ξύλο, όσο το σβήσιμο της φωτιάς τον άνεμο (για να παραφράσουμε τον κύριο Τριβιζά) . Είναι καιρός να γίνουμε και σε κάτι... Σουηδία. Αξίζει να πούμε πως η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τη σωματικά τιμωρία, πριν από 30 χρόνια (!) Σήμερα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που το ποσοστό σωματικής τιμωρίας δεν ξεπερνά το 7%...
5 σχόλια:
Eλπιζω τα αποτελεσματα αυτης της εκδηλωσης να φανουν συντομα. Καλο απογευμα
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΟΤΙ ΠΙΟ ΚΑΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ.ΑΣ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΤΕ.
ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.
Καλημέρα alterego. Η επιτυχία πιστεύω πως είναι ζήτημα όλων μας!
Θείε ...Σκρουτζ σε ευχαριστώ. Καλή Πρωτομαγιά και σε σένα
Πολύ ωραία η παρουσίαση της εκδήλωσης στο Ζάππειο. Καιρός ήταν να κινητοποιηθούμε και στη χώρα μας γι αυτό το ζήτημα. Στη Βρετανία γίνεται προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς υπάρχει και εκεί ένα ποσοστό γονέων που εξακολουθούν να θεωρούν την σωματική τιμωρία αποδεκτό μέσο επιβολής πειθαρχίας, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο υψηλό όσο στη χώρα μας.
Καλή πρωτομαγιά.
Καλημέρα και ευχαριστώ. Νομίζω όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση...
Δημοσίευση σχολίου