Διακοπές!

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009

Και στον Μαλιακό οι πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους!


Φωτογραφία από ιχθυοκαλλιέργεια στην Ιάβα. Τα ψάρια θύματα των κλιματικών αλλαγών. Πρέπει να δούμε τέτοιες εικόνες για να ξυπνήσουμε;

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε καθημερινά πλεόν τις ειδήσεις που αφορούν στον Μαλιακό. Τα νεκρά ψάρια που ξεβράζονται σε κάθε περιοχή γύρω από τον κόλπο αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Η απουσία πολιτικής βούλησης από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά και η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε πλήρες αδιέξοδο.
Αν κάποιος έκανε το γύρο της ηπειρωτικής Ελλάδας θα διαπίστωνε ότι σε κάθε σπιθαμή ακτής η ρύπανση κάθε είδους είναι ανεξέλεγκτη. Κάτι που έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία αλλά και στην οικονομία.

Διαβάζω σε σχετικό ρεπορτάζ (http://www.econews.gr/2009/04/06/dead-fish-maliakos/):
"...Το πρόβλημα είναι τεράστιο στο Μαλιακό Κόλπο και οι ψαράδες αναφέρουν πως η θαλάσσια περιοχή, που προστατεύεται από περιβαλλοντική Συνθήκη αφού λειτουργεί ως φυσικό εκτροφείο, έχει νεκρώσει.
Ο Μαλιακός Κόλπός ρυπαίνεται καθημερινά από απόβλητα εργοστασίων, ελαιουργείων και την ανεξέλεγκτη λειτουργία παράνομων χωματερών κατά μήκος του Σπερχειού ποταμού.
Η ρύπανση στο κόλπο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις αφού η καταστροφή έχει φτάσει στο πυθμένα του Μαλιακού, όπου ζουν και τρέφονται τσιπούρες, λυθρίνια, λαβράκια κ.λπ.
Οι ψαράδες στο Μαλιακό Κόλπο, οι κάτοικοι και οι οικολογικές οργανώσεις της περιοχής, αναφέρουν ότι από τις αρχές Μαρτίου παρατηρείται μεγάλος αριθμός νεκρών ή ετοιμοθάνατων ψαριών, όλων των ειδών.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα για την εν λόγω περιοχή, που είναι ενταγμένη στο Ευρωπαικό Οικολογικό Δίκτυο Νatura 2000..."
Οι πολίτες παίρνουν στα χέρια τους την προστασία του Μαλιακού. Αντιγράφω από σχετικό δελτίο τύπου:
"Δημιουργήθηκε σήμερα στη Στυλίδα η Κίνηση Πολιτών με τον τίτλο «ΜΑΛΙΑΚΟΣ S.O.S». Είναι μια ανεξάρτητη, αγωνιστική Κίνηση, μια αυτόνομη συλλογικότητα κινηματικού χαρακτήρα με δική της σκέψη και άποψη. Μια αμεσο-δημοκρατική, πλουραλιστική Κίνηση προβληματισμού, επικοινωνίας και τοπικής δράσης με βασικό σκοπό την ουσιαστική προώθηση των ζητημάτων, που αφορούν τη σωτηρία του Μαλιακού.

Σ’ αυτήν συμμετέχουν πολίτες που διαμένουν στους δήμους του Μαλιακού (Εχιναίων, Στυλίδας, Λαμίας, Μώλου, Καμένων Βούρλων, Αγίου Κωνσταντίνου) ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές αντιλήψεις ή κοινωνικά και επαγγελματικά συμφέροντα. Πολίτες που επιδιώκουν να συνδιαμορφώσουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και που στοχεύουν συνειδητά στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. Πολίτες που θα προσφέρουν στο στόχο για τη σωτηρία του Μαλιακού με όρους βιωσιμότητας.

Η Κίνηση δεν έχει καμιά σχέση με κόμματα και παρατάξεις. Επιδιώκει τη συνεργασία με κάθε επιστημονικό, περιβαλλοντικό, αυτοδιοικητκό, κοινωνικό ή πολιτιστικό φορέα που μπορεί να βοηθήσει για την υλοποίηση των σκοπών και των στόχων της. Συντονίζεται δε από Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι από όλα τα παράκτια χωριά της περιοχής και τη Λαμία.

Κατά την σημερινή έκτακτη συνάντηση πάνω από εκατό συμπολιτών μας από όλα τα παράκτια χωριά του Μαλιακού, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας, εκτός από την δημιουργία της Κίνησης Πολιτών, έγινε πλούσιος διάλογος για το τεράστιο ζήτημα του Μαλιακού. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η κατάσταση του Κόλπου σήμερα είναι εκρηκτική. Ο Μαλιακός αργοπεθαίνει και τα νεκρά ψάρια αυτών των ημερών είναι ένα από τα δείγματα. Όλοι ξέρουμε τις εστίες ρύπανσης. Είναι τα εργοστάσια, τα ελαιοτριβεία, τα αστικά λύματα, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, οι κτηνοτροφικές μονάδες, τα σκουπίδια παντού και ό,τι γενικά κουβαλάει ο Σπερχειός όλο το χρόνο. Η εκτίμησή μας είναι ότι έχουμε μια απόλυτη ασυδοσία σε συνδυασμό με την μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών.
Οποιαδήποτε και αν τελικά αποδειχθεί η αιτία του θανάτου των ψαριών, για μας η σημαντικότερη αιτία είναι η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών πρόληψης από μέρους των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών. Από μέρους των δήμων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και της κεντρικής Διοίκησης. Είναι επίσης η έλλειψη οράματος και ενός συγκεκριμένου προγράμματος για το τι θέλουμε να κάνουμε στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου. Ποια ανάπτυξη θέλουμε, ποιες δραστηριότητες είναι συμβατές, πώς θα προστατέψουμε περιβαλλοντικά τα οικοσυστήματα και ποιος είναι ο ρόλος και οι ευθύνες του κάθε φορέα ξεχωριστά.

Για μας σε προτεραιότητα σήμερα μπαίνουν και τα θέματα επιβίωσης των αλιέων, που πλήττονται άμεσα. Πρέπει να υπάρξει άμεση αποζημίωση και πάγωμα των χρεών τους μέχρι να αποκατασταθεί η αγορά και το πρόβλημα. Δυστυχώς το τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα δημιούργησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τεράστιο οικονομικό κόστος, για το οποίο πρέπει η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της..."

Πληροφορίες:
Λιάλιος Ιωάννης:τηλ 6947205301, Μαρκατσέλης Βαγγέλης:τηλ 6974472485,
Παπευθυμίου Κώστας:τηλ 6974415070, Παπαλέξη Ιουλιέττα: 6939047462

ΥΓ1. Καιρός να συντονιστούμε όλοι στη Στερεά Ελλάδα. Γκιώνα, Καλλίδρομο, Οίτη, Σπερχειός, Μαλιακός, Ασωπός, Ευβοϊκός, Αργοσαρωνικός, Κηφισός, Κορινθιακός κ.α. είναι μέρη ενός ευρύτερου συστήματος. Η καταστροφή σε ένα σημείο επηρεάζει και τα υπόλοιπα. Καιρός να πούμε όλοι μαζί όχι στην καταστροφή!
ΥΓ2 Είναι αστείο όλοι εμείς οι γονείς να στεκόμαστε βουβοί. Οι σύλλογοι γονέων, τριτέκνων, πολυτέκνων κλπ, έχουν μεγαλύτερη υποχρέωση από όλους να προστατεύσουν το περιβάλλον. Εκτός αν αδιαφορούμε για την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: