Διακοπές!

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ντοκουμέντο: Οι αρχαιολογικοί χώροι στη Γκιώνα (1970)

Δείτε πρώτα αυτές τις φωτογραφίες:



Αν και τις έχω ήδη αναρτήσει τις παρουσιάζω ακόμη μια φορά. Όλες δείχνουν περιοχή που αν και είναι μοναδικής αρχαιολογικής σπουδαιότητας, έχει επιτραπεί (;) να γίνονται εξορύξεις, με αποτελέσματα καταστροφικά για τη γνώση της ιστορίας του τόπου μας.
Πιο κάτω ακολουθούν φωτογραφίες κείμενα και σχέδια από τη διδακτορική διατριβή του Παναγιώτη Αθ. Τσακρή, "Η αρχαία Δωρίς -Η μητρόπολις των Δωριέων" (Τοπογραφία -Μνημεία). Ημερομηνία έκδοσης είναι το 1970.

Αποδεικνύεται με τον πλέον απτό τρόπο ότι γίνονται εξορύξεις μέσα σε αρχαιολογικό χώρο (δείτε στο χάρτη) όπου αν και η αρχαιολογική σκαπάνη τον έχει για ευνόητους λόγους αγνοήσει, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά ευρήματα...

Πρέπει εδώ και τώρα να απαιτήσουμε αρχαιολογική έρευνα και σταμάτημα κάθε μεταλλευτικής δραστηριότητας μέχρι να ολοκληρωθεί. Προτείνουμε επίσης την επανέκδοση της μελέτης του κ. Τσακρή, εμπλουτισμένη με ό,τι νεώτερη πληροφορία έχει συγκεντρωθεί.
Δείτε με προσοχή το υλικό που ακολουθεί. Σημειώνω ότι υπάρχει στο ίδιο βιβλίο πλούσιο υλικό και για το Οινοχώρι, που επίσης θα παρουσιάσω συντόμως:





Διαβάστε χαρακτηριστικά αποσπάσματα γαι την περιοχή που παρουσιάζεται στις φωτογραφίες, παλιές και σύγχρονες:


2 σχόλια:

Καλλιόπη είπε...

πάνω κάτω το ίδιο σκηνικό θα συναντήσεις παντού σε όλη την Ελλάδα...
τι να πεις...

kostasst είπε...

Καλημέρα Καλλιόπη. Πρέπει να τους σταματήσουμε όπου μπορούμε...