Άκουγα χθες μια συνέντευξη ενός εκπροσώπου της Νομαρχίας Αθηνών, που εξηγούσε ότι είναι αδύνατον μέσα σε έξι μήνες να δηλώσουν οι πολίτες της Αθήνας τους ημιυπαίθριος χώρους. Οι αριθμοί είναι ...αδυσώπητοι. Η Πολεοδομία μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 15 υποθέσεις τη μέρα και οι πολίτες που θεωρητικά θα δήλωναν τους ημιυπαίθριους είναι 700 χιλιάδες!
Αν στο ΥΠΕΧΩΔΕ γνώριζαν διαίρεση θα ανακάλυπταν ότι (700.000/ 16= 43.750 μέρες =119 χρόνια και κάτι μήνες!)
Αν λοιπόν δεν κατάλαβα λάθος κανείς από όσους ζουν σήμερα δεν θα υπάρχει όταν οι ημιυπαίθριοι θα... "τακτοποιηθούν"!
Ευτυχώς όμως το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει φροντίσει ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Έτσι που τα έχει κανονίσει θα πρέπει να είσαι παντελώς ηλίθιος για να πας να δηλώσεις τον ημιυπαίθριο σου, διότι αμέσως μετά θα σε περιλάβει εφορία και δήμος και θα σου ζητήσουν αναδρομικά τα όσα έχασαν (!)
Ακόμη, καθώς φαίνεται δεν θα μπορείς να μεταβιβάσεις το σπίτι.
Επιπλέον καθώς η τακτοποίηση δεν είναι νομιμοποίηση, οποιοσδήποτε στο μέλλον μπορεί να αποφασίσει οτιδήποτε: Να βάλει νέα πρόστιμα, να σε βάλει να τον ανοίξεις, να τον γκρεμίσεις κλπ...
Ο μόνος λόγος που μπορώ να φανταστώ ότι βγήκε αυτός ο νόμος είναι για να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα των ελεγκτών της πολεοδομίας: Θα έρχεται ο ελεγκτής, θα παίρνει το φακελάκι του και όλα θα είναι μέλι -γάλα. Πολύ πρόσφατη είναι η είδηση:
"...Πολεοδομίες, εφορίες, ο χώρος της υγείας και οι δήμοι είναι στην κορυφή της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2008, που παρουσιάστηκε από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή. Η αξιολόγηση και πειθαρχικά συμβούλια είναι για «για τα μάτια του κόσμου», αναφέρει η έκθεση...
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2008 εξετάσθηκαν 888 υποθέσεις, ελέχθησαν 7.608 "πόθεν έσχες" διευθυντών σε εφορίες, πολεοδομίες και ελεγκτικούς μηχανισμούς (σε 30 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αιφνίδιες αυξήσεις περιουσιών), διενεργήθηκαν 4.316 έλεγχοι από τα Σώματα και τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Επιθεώρησης και παραπέμφθηκαν 746 υποθέσεις στον εισαγγελέα και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.
Σύμφωνα με τον Λέανδρο Ρακιντζή, ο χώρος που πλήττεται κυρίως από τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση είναι για ακόμη μια φορά το περιβάλλον. Οπως τόνισε ο κ. Ρακιντζής, "παρουσιάζεται σωρεία παραβάσεων σε έναν τομέα, όπου η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη"..."
Το βάθος πάντος, η ουσία της υπόθεσης είναι ότι κανείς δεν αγγίζει αυτούς που πλούτισαν από τους ημιυπαίθριους: Τους εργολάβους και τους κατασκευαστές. Δεν γνωρίζουν εκεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ ότι ο αγοραστής πληρώνει κανονικότατα τον κλειστό (ήδη) ημιυπαίθριο; Δείτε τις αγγελίες που πωλούνται ακίνητα και δηλώνεται το σύνολο των τετραγωνικών χωρίς να αναφέρεται συνήθως ο ημιυπαίθριος.
Ας ζητήσουν για μια φορά τα χρήματα από εκίνους που τα έχουν πάρει. Έλεος πια!
Ρεπορτάζ από το in.gr
Σύγχυση έχει προκαλέσει ο νόμος για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων με τους συμβολαιογράφους να έχουν ήδη ζητήσει τη συνδρομή του Αρείου Πάγου, προτού αναλάβουν υπόθεση μεταβίβασης.Οι συμβολαιογράφοι επικαλούνται το νόμο Τρίτση του 1983 και το νόμο 1977/85, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η μεταβίβαση αυθαιρέτων κτισμάτων.
Ήδη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι.Τέντες ανέθεσε την υπόθεση στον αντεισαγγελέα Ν.Μαύρο να συντάξει τη σχετική γνωμοδότηση.
Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων Κ.Βλαχάκης, μιλώντας στην Ελευθεροτυπία της Παρασκευής τόνισε:
«Μετά τη διάταξη του νόμου 3775/2009 με τον οποίο τακτοποιούνται οι ημιυπαίθριοι και υπόγειοι χώροι οικοδομών που έχουν μεταβάλει τη χρήση τους ή καθ' υπέρβαση της άδειας έχουν υποστεί οικοδομικές εργασίες, χωρίς ή καθ' υπέρβαση της οικείας οικοδομικής άδειας, είναι αδύνατη η μεταβίβαση των αντίστοιχων ακινήτων που διαθέτουν τους χώρους αυτούς, καθότι τούτο αποκλείεται από τις διατάξεις του ΓΟΚ και τις διατάξεις του νόμου 1337/1983.»
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μοναδική περίπτωση να συνταχθεί συμβόλαιο για τη μεταβίβαση των χώρων είναι οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στον συμβολαιογράφο ότι τηρούν όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει η οικεία οικοδομική άδεια.
Οι πολίτες τηρούν στάση αναμονής αποφεύγοντας να υποβάλουν αιτήσεις τακτοποίησης στις Πολεοδομίες, παρά τις δηλώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για έναρξη ελέγχων από το Σεπτέμβριο.
Όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, στις Πολεοδομίες δεν έχουν λάβει ακόμα την ερμηνευτική εγκύκλιο, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό τι ακριβώς θα γίνει με τα παράβολα.
«Ούτε ενδιαφέρον από τους πολίτες υπάρχει άμεσο, αλλά και εμείς περιμένουμε την εγκύκλιο», αναφέρει στα Νέα ο αρμόδιος αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής Χ. Δαμάσκος, εκτιμώντας πως θα υπάρξει ανταπόκριση από το υπουργείο μετά τις 20 Αυγούστου.
Όλα τα σκίτσα είναι του Αντώνη Κυριαζή ( ANKYR )
1 σχόλιο:
119 χρονια λοιπον για να δηλωθουν ενω εχουν γινει σε 30 χρονια μεσα!!!
χααχαχαχαχ
απιθανο!!!
τα σκιτσα τελεια!!!
Δημοσίευση σχολίου