Η αγαπημένη απόλαυση του καλοκαιριού
-Πώς θα την κάνουμε πιο υγιεινή
-4 εύκολες συνταγές για σπιτικό παγωτό
Η ιστορία που θα σας διηγηθώ σήμερα έχει πολύ πόνο και δάκρυ!
Σε καποιο blog έχει ψηφοφορία για την αγαπημένη ασχολία του καλοκαιριού. Δυστυχώς έχει παραληφθεί μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις: Το παγωτό.
Όσο για μένα, το έχω ... απωθήσει! Βλέπετε αποκαλύφθηκε φέτος πως έχω αυξημένη χοληστερίνη και το παγωγτό δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αποφάσισα λοιπόν αν το περιορίσω με πόνο ψυχής. Ταυτόχρονα, όχι μόνο μου ζητήθηκε ένα άρθρο για το "Παιδί & Νέοι Γονείς" περί παγωτού, αλλά προκειμένου να δοκιμάσω και τις συνταγές που θα παρουσίαζα, έφτιαξα για πρώτη φορά σπιτικό παγωτό (θα δείτε τις φωτογραφίες πιο κάτω)
Το μόνο καλό είναι ότι έφτιαξα και γρανίτες που μπορούν παιδιά και μεγάλοι να καταναλώσουν άφοβα, ακόμη κι αν έχουν... χοληστερίνη.
Για να πω τη μαύρη μου αλήθεια εγώ προτιμώ το original παγωτό, με τα λιπαρά του και όλα του! Τέλος πάντων...
Όπως συμβαίνει συχνά στην ξενάγηση στον κόσμο του παγωτού είχα πολύτιμο βοηθό την
Ασημένια Κούσουλα Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (www.kousouladiet.gr)
Εδώ σας μεταφέρω μερικά αποσπάσματα, που πιστεύω ότι θα σας φανούν χρήσιμα και ενδιαφέροντα:
Look who’ s talking θα έπρεπε να λέγεται το άρθρο αυτό! Να γράψω εγώ για το παγωτό; Μπορώ να γράψω έτσι εύκολα για τα πάθη μου και να είμαι ψύχραιμος; Εγώ που εγκαινιάζω τη θερινή σεζόν στα περίπτερα από τον Μάρτιο;
Την αγάπη μου αυτή, το πάθος μου, την έχω μεταδώσει και στα παιδιά μου… Η κόρη μου (4ετών σήμερα) καταναλώνοντας ένα τεράστιο παγωτό ξυλάκι μου εξήγησε ότι το παγωτό που έτρωγε, ήταν… αθλητικό. Στην εύλογη απορία μου απάντησε δείχνοντας το χαρτί περιτυλίγματος:
«Είναι του Ολυμπιακού!» Τα χρώματα άσπρο- κόκκινο, δεν μπορούσαν να σε ξεγελάσουν.
Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι το παγωτό που τρώμε είναι αθλητικό και αν ήταν πράγματι. Δυστυχώς αυτό το απαραίτητο συνοδευτικό του καλοκαιριού, όσο η θάλασσα και το καρπούζι, τυγχάνει να έχει και άφθονες θερμίδες. Και μπόλικα λιπαρά. Και χοληστερίνη!
.............................................................
Οι θερμίδες
Η θερμιδική αξία λοιπόν του παγωτού είναι ευνόητο να καταλάβουμε ότι εξαρτάται από τη σύστασή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι 100 γραμμάρια παγωτού μπορούν να περιέχουν από 75 έως και 240 θερμίδες ανάλογα με τη σύστασή του.
Τα καλά του παγωτού (για τα παιδιά)
1.από το γάλα του παγωτού τα παιδιά παίρνουν τις πρωτεΐνες του γάλακτος που είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
2.προσλαμβάνουν υδατάνθρακες που προέρχονται κυρίως από τις γλυκαντικές ουσίες που περιέχει το παγωτό αλλά και από τη λακτόζη του γάλακτος. Οι υδατάνθρακες είναι πολύ σημαντική πηγή ενέργειας για τα παιδιά. Παράλληλα η λακτόζη βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου.
3.το πιο σημαντικό μέταλλο που βρίσκεται στο παγωτό είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για τα παιδιά, καθώς θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για το σχηματισμό γερών οστών και δοντιών καθώς και για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Αρκεί να σημειώσουμε ότι 100 γρ παγωτού περιέχουν 100-120 mg ασβεστίου, ποσότητα που καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών ενός παιδιού.
4.τα λιπαρά του παγωτού προσφέρουν πολύτιμα για τον οργανισμό λιπαρά οξέα αλλά και λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E και Κ).
5.το παγωτό αποτελεί πολύ καλή πηγή φωσφόρου, ένα μέταλλο που συμβάλει στον μεταβολισμό αλλά και στην απορρόφηση του ασβεστίου.
6.το παγωτό περιέχει βιταμίνες A, D, E, C, B1, B2, B6,B12 απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του παιδικού οργανισμού.
...και τα κακά...
1.το παγωτό είναι πλούσιο σε θερμίδες και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του από παιδιά που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
2.είναι πλούσιο σε λιπαρά (ιδιαιτέρως τα παγωτά που περιέχουν ξηρούς καρπούς διότι είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία είναι επιβλαβή για τον οργανισμό)
3.περιέχει πολλές γλυκαντικές ουσίες οι οποίες συμβάλλουν στην εμφάνιση τερηδόνας. Καλό είναι ακόμα να αποφεύγονται από παιδιά που νοσούν από παιδικό διαβήτη.
4.τα λιπαρά που περιέχει το παγωτό και ιδίως τα κορεσμένα συμβάλουν στην αύξηση της χοληστερόλης.
Πόσα παγωτά να τρώνε τα παιδιά;Τα παιδιά και ιδιαιτέρως εκείνα που δεν έχουν πρόβλημα με το βάρος τους μπορούν να καταναλώνουν παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα. Μπορούν να το καταναλώνουν σαν snack ή σαν επιδόρπιο κάποιες φορές αλλά πάντα σε μικρή ποσότητα.
Ασφάλεια τροφίμων και παγωτό:
Όταν καταναλώνουμε παγωτά εμπορίου θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί διότι αν οι συνθήκες συντήρησής του δεν είναι σωστές αυξάνονται οι πιθανότητες αλλοίωσης του παγωτού και κατ’ επέκταση ο κίνδυνος για πιθανές τροφικές δηλητηριάσεις. Όταν αγοράζουμε παγωτό, θα πρέπει να προσέχουμε:
Το παγωτό να είναι αρκετά σκληρό (το αντίθετο δείχνει ότι ο καταψύκτης στον οποίο φυλάσσεται είναι προβληματικός).
Να μην είναι μαλακά και η υφή τους να μη θυμίζει σε καμία περίπτωση εκείνη του γιαουρτιού.
Να έχουν συγκεκριμένο σχήμα και όχι αλλοιωμένο.
Το χαρτί της συσκευασίας τους να μην είναι υγρό και να μην είναι κολλημένο πάνω στο παγωτό.
Να μην περιέχουν ίζημα ή να θρυμματίζονται σε μικρά κομματάκια.
Να μην περιέχουν μικροκρυστάλλους διότι αυτό αποδεικνύει ότι το παγωτό αποψύχθηκε και επανακαταψύχθηκε.
Να μην έχουν περίεργη μυρωδιά.
Αν αγοράζονται χύμα θα πρέπει να ελέγχουμε την λειτουργία και την καθαριότητα του ψυγείου καθώς και τη μη έκθεσή τους στον ήλιο.
Επίσης το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος θα πρέπει να βρίσκεται σε διαφανές δοχείο με καθαρό νερό πάντα.
Συνταγές
Ο Νεκτάριος Παπασπύρου είναι από τους εμπνευστές και δημιουργούς της ιστοσελίδας www.matia.gr όπου μεταξύ των άλλων μπορεί κανείς να βρει εξαιρετικές συνταγές. Ο ίδιος μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά του παγωτού με μερικές δροσερές ιδέες:
Παγωτό βερίκοκο
Υλικά
750 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
4-5 αυγά
1 κιλό βερίκοκα
4 βανίλιες
Εκτέλεση
Πλένουμε και βγάζουμε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα. Τα περνάμε από το μπλέντερ για λίγη ώρα ώστε να μη λιώσουν εντελώς. Ξεχωρίζουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε σε ένα μπολ.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη βράσει. Ρίχνουμε λίγη ποσότητα από την κρέμα στο μπολ με τα αυγά και για να μην «κόψει» ανακατεύουμε συνεχώς.
Έχουμε βγάλει την κρέμα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε.
Βάζουμε και πάλι το μίγμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει. Όταν πήξει το βγάζουμε για να κρυώσει.
Προσθέτουμε τα βερίκοκα και τη βανίλια, ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε στην κατάψυξη.
Παγωτό βανίλια
Υλικά
500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
3 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα, τη βανίλια και ένα φλιτζάνι παγωμένο νερό. Αφού τα χτυπήσουμε καλά με το μίξερ, βάζουμε το μπολ στην κατάψυξη για μια ώρα περίπου, μέχρι αν αρχίσει να παγώνει. Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα την κρέμα γάλακτος, προσθέτοντας τη ζάχαρη μέχρι αν γίνει σαντιγί, προσέχοντας να μη σφίξει πολύ. Προσθέτουμε τη σαντιγί στο μπολ με το παγωτό, ανακατεύουμε ελαφρά και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Όταν μισο παγώσει το ξαναβγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη και σε λίγες ώρες είναι έτοιμο.
Γρανίτα φράουλα
Υλικά
½ κιλό φράουλες
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
Χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη για δέκα λεπτά. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Τις χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός. Μόλις κρυώσει το σιρόπι τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Περνάμε το μίγμα από ένα χοντρό σουρωτήρι και το βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν το μπολ αρχίσει να παγώνει στις άκρες χτυπάμε το μίγμα να αφρατέψει και το βάζουμε ξανά στην κατάψυξη. Πριν το σερβίρισμα, χτυπάμε άλλη μια φορά στο μίξερ.
Γρανίτα λεμόνι
Υλικά
2 φλιτζάνια χυμό λεμονιού
3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
6 φλιτζάνια νερό
1 ½ φύλλο ζελατίνη
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη ζελατίνη στο νερό και βράζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά. Όταν κρυώσει προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Η υπόλοιπη διαδικασία είναι ίδια με τη γρανίτα φράουλας.
1 σχόλιο:
mas patas ton kaaalo tora!!!
Δημοσίευση σχολίου