Διακοπές!

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Οι 250.000 εκπαιδευθέντες που δεν είδε η υπουργός!

Δεν φοράτε τα γυαλιά, αντί να χαριεντίζεστε;

Ακούσαμε σήμερα την υπουργό Παιδείας στον Σκάι και μας σηκώθηκε η τρίχα. Προφανώς δεν διάβασε ποτέ τις επιστολές που της έχουν σταλεί από τους Συλλόγους εργαζομένων στο ΙΔΕΚΕ και στα ΚΕΕ. Η υπουργός είπε ότι τα ΚΕΕ είναι ανύπαρκτα, ότι οι πληρωμές όσων εργάζονται είναι παράνομες και άλλα μαργαριτάρια.
Αμέσως έστειλα επιστολή στον Άρη Πορτοσάλτε υπεύθυνο της εκπομπής, ελπίζοντας ότι θα δοθεί η ευκαιρία για απάντηση στα απίστευτα που ειπώθηκαν:

Κύριε Πορτοσάλτε,
Στη σημερινή εκπομπή σας η υπουργός Παιδείας είπε απίστευτες ανακρίβειες για τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Σας επισυνάπτω σχετικές επιστολές στις οποίες ποτέ δεν απάντησε.
Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτη τη στάση της υπουργού και ευελπιστούμε να μας δοθεί ο χρόνος να απαντήσουμε μέσω της εκπομπής σας.
Σημειώνω ότι τα προγράμματα των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ) -που η κυρία Διαμαντοπούλου δεν είδε πουθενά, έχουν μέχρι σήμερα παρακολουθήσει 251.916 άτομα!

Παραθέτω τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε ανάμεσα στους εκπαιδευόμενους που παρακολούθησαν τα προγράμματα του ΚΕΕ Χαλανδρίου. (2008)

Η συντριπτική πλειονότητα όσων παρακολούθησαν τα προγράμματα, όλα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΚΤ και το ελληνικό δημόσιο, έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι, όμως αυτό που προκύπτει ανάγλυφα από τα στοιχεία της έρευνας, είναι η ανάγκη μεγαλύτερης ενημέρωσης των πολιτών για τα προσφερόμενα προγράμματα, τόσο από τις Αρχές, όσο και από τα Μέσα Ενημέρωσης.
Είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι πολίτες ότι για τις εκπαιδευτικές περιόδους 2008 – 2012 προσφέρονται 340.000 θέσεις εκπαίδευσης.
Είναι ανάγκη οι πολίτες να ενημερωθούν για τις μεγάλες δυνατότητες που τους δίνονται και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση και χωρίς καμία διάκριση. Αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ας δούμε όμως τι έδειξε η έρευνα:

Αναλυτικά

-Το 82,07% των εκπαιδευομένων δήλωσαν ικανοποιημένοι από τα προγράμματα που παρακολούθησαν
-Το 17,93% εξέφρασε μέτρια ή μηδαμινή ικανοποίηση από την παρακολούθηση των προγραμμάτων. Οι περισσότεροι –σχεδόν οι μισοί- από αυτούς θεωρούν ότι τα προγράμματα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια (47%).
-Το 18,3% των εκπαιδευομένων ήταν άνδρες και το 81,7% γυναίκες.
-Οι περισσότεροι άντρες ήταν ηλικίας 26- 40 και 41-55 ετών (στο ίδιο ποσοστό 31,7%) και ακολουθούν οι ηλικίες 56-65 ετών (21,7%)
-Οι περισσότερες γυναίκες ήταν ηλικίας 41-55 ετών (44,5%) και ακολουθούν οι ηλικίες 26-40 ετών (24,3%) και 56-65 ετών (22,5%)
-Το 72,6% συμμετείχε στα προγράμματα για απόκτηση επιπλέον γνώσεων και δεξιοτήτων, το 16% για βελτίωση της επίδοσης στην εργασία, ενώ σε ποσοστό 5,7% για κάλυψη του ελεύθερου χρόνου και στο ίδιο ποσοστό για εξεύρεση εργασίας.
-Το 63,5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο του προγράμματος πριν την ένταξή τους σε αυτό ενώ το 36,5% δεν είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο του προγράμματος στο οποίο θα συμμετείχε.

-Οι πιο δημοφιλείς θεματικές ενότητες, με σειρά μεγαλύτερης συχνότητας δημιουργίας προγραμμάτων, είναι:

-Τεχνολογίες Πληροφορικής- Επικοινωνιών (49,8% του συνόλου των προγραμμάτων),
Ευρωπαϊκές Γλώσσες- Ιστορία (25,5%),
Πολιτισμός- Τέχνες- Διαχείριση Ελεύθερου Χρόνου (17,7%),
Ελληνική Γλώσσα- Ιστορία (5,8%),
και τέλος Ενεργός Πολίτης: Δικαιώματα- Υποχρεώσεις (1,2%).

-Ανά θεματική ενότητα και επαγγελματική κατάσταση- το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπαιδευομένων είναι:

·Ευρωπαϊκές Γλώσσες- Ιστορία: εργαζόμενοι (55,6%)
·Τεχνολογίες Πληροφορικής- Επικοινωνιών: εργαζόμενοι (45,5%)
·Ελληνική Γλώσσα- Ιστορία: συνταξιούχοι (61,2%)
·Ενεργός Πολίτης: Δικαιώματα- Υποχρεώσεις : συνταξιούχοι (85%)
·Πολιτισμός- Τέχνες- Διαχείριση Ελεύθερου Χρόνου: εργαζόμενοι (41,4%)

-Το μορφωτικό επίπεδο ανά θεματική ενότητα παρατηρείται σχετική ομοιογένεια, καθώς το ποσοστό σε όλες τις θεματικές κυμαίνεται γύρω στο 50% για τους απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ

Οι συμμετοχές ανά θεματική ενότητα (αναλυτικά)
Ελληνική Γλώσσα- Ιστορία
Το 61,2 % των εκπαιδευομένων που συμμετείχαν σε προγράμματα αυτής της θεματικής ενότητας είναι συνταξιούχοι, το 23,5% εργαζόμενοι, το 9,2% άνεργοι και το 6,1% ασχολείται με τα οικιακά.
Για την ίδια θεματική, το 49% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, το 25,5% απόφοιτοι λυκείου, το 12,2% απόφοιτοι γυμνασίου, το 9,2% απόφοιτοι ΙΕΚ και ΤΕΕ, και τέλος το 4,1% είναι απόφοιτοι δημοτικού.
Ευρωπαϊκές Γλώσσες- Ευρωπαϊκή Ιστορία
Το 55,6% των εκπαιδευομένων που συμμετείχαν σε προγράμματα αυτής της θεματικής ενότητας είναι εργαζόμενοι, το 21,4% συνταξιούχοι, το 12% άνεργοι, το 8,4%ασχολείται με τα οικιακά, και τέλος το 2,6% είναι φοιτητές.
Για την ίδια θεματική, το 46,5% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, το 31,4% απόφοιτοι λυκείου, το 15,2% απόφοιτοι ΤΕΕ και ΙΕΚ, το 4,7 απόφοιτοι γυμνασίου, το 2% απόφοιτοι δημοτικού και τέλος το 0,2% αναλφάβητοι.

Τεχνολογίες Πληροφορικής- Επικοινωνιών
Το 45,5% των εκπαιδευομένων που συμμετείχαν σε προγράμματα αυτής της θεματικής ενότητας είναι εργαζόμενοι, το 20, 5 % συνταξιούχοι, το 17% άνεργοι, το 12,3% ασχολείται με τα οικιακά, και τέλος το 4,7% είναι φοιτητές.
Για την ίδια θεματική το 48,9% των εκπαιδευομένων είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, το 30,9% απόφοιτοι λυκείου, το 14,3% απόφοιτοι ΤΕΕ και ΙΕΚ, το 5,2% απόφοιτοι γυμνασίου και τέλος το 1,7% απόφοιτοι δημοτικού.

Ενεργός Πολίτης: Δικαιώματα- Υποχρεώσεις
Το 85% των εκπαιδευομένων που συμμετείχαν σε προγράμματα αυτής της θεματικής είναι συνταξιούχοι, το 5% άνεργοι, επίσης το 5% είναι εργαζόμενοι και τέλος το ίδιο ποσοστό ασχολείται με τα οικιακά.
Για την ίδια θεματική το 55% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, το 20% απόφοιτοι λυκείου, το 5% απόφοιτοι γυμνασίου, το ίδιο ποσοστό επίσης απόφοιτοι δημοτικού (5%) και απόφοιτοι ΙΕΚ και ΤΕΕ (15%).

Πολιτισμός- Τέχνες- Διαχείριση Ελεύθερου Χρόνου
Το 41,4% των εκπαιδευομένων που συμμετείχαν σε προγράμματα αυτής της θεματικής ενότητας είναι εργαζόμενοι, το 31,3% συνταξιούχοι, το 14,5% άνεργοι, το 11,1% ασχολείται με τα οικιακά και τέλος, το 1,7% είναι φοιτητές.
Για την ίδια θεματική το 51% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, το 31,6% είναι απόφοιτοι λυκείου, το 12,1% είναι απόφοιτοι ΙΕΚ και ΤΕΕ, το 3,4% είναι απόφοιτοι γυμνασίου, το 1,7% απόφοιτοι δημοτικού, και τέλος, το 0,2% αναλφάβητοι.

Λίγα λόγια για τα ΚΕΕ

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων στοχεύουν στην επικαιροποίηση και αναβάθμιση των υπαρχουσών βασικών δεξιοτήτων αλλά και στην απόκτηση νέων βασικών δεξιοτήτων για τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων προσωπικής εξέλιξης και ισότητας ευκαιριών στην εκπαίδευση, την απασχόληση, τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου πολιτών ανεξάρτητα ηλικίας, φύλου, θρησκείας, καταγωγής κ.ά.

Μέσω αυτών προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους ενήλικες πολίτες 79 αρθρωτά εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας μέχρι 1 εκπαιδευτικού έτους.

Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (Τσιγγάνοι, Φυλακισμένοι, Μουσουλμανική Μειονότητα, Μετανάστες - Παλιννοστούντες - Πρόσφυγες).

Η ολοκλήρωση κάθε τμήματος μάθησης οδηγεί σύμφωνα με το νόμο 3369 σε:

"Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης" (για πρόγραμμα διάρκειας μικρότερης ή ίσης των 75 ωρών).

"Πιστοποιητικό Διά Βίου Εκπαίδευσης" (για πρόγραμμα διάρκειας μεγαλύτερης των 75 και μικρότερης ή ίσης των 250 ωρών).

Με δεδομένη την ακτινωτή δράση των Κ.Ε.Ε. τμήματα μπορούν να υλοποιούνται και σε περιοχές εκτός της έδρας του Κ.Ε.Ε., στην ευρύτερρη περιφέρεια ευθύνης τους στους Νομούς.

Τα προγράµµατα εκπαίδευσης πραγματοποιούνται σε δύο εκπαιδευτικές περιόδους:

1η περίοδος : Σεπτέμβριος - Ιανουάριος

2η περίοδος : Φεβρουάριος – Ιούνιος

Κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με την Ομάδα Έργου μπορούν να πραγματοποιούνται και θερινά προγράμματα (Ιούλιος – Αύγουστος).

Στη χώρα μας, έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν 58 ΚΕΕ, ένα σε κάθε νομό (πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ideke.edu.gr )

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Κώστας Στοφόρος Πρόεδρος Συλλόγου Συμβασιούχων ΙΔΕΚΕ (6938713290)

ΥΓ1. Κοντεύουμε ένα χρόνο απλήρωτοι
ΥΓ2. Με αποκλειστικές ευθύνες τόσο του Σπηλιωτόπουλου, όσο και της Διαμαντοπούλου, τα προγράμματα δεν λειτουργούν από τον περασμένο Ιούνιο
ΥΓ3. Γιατί άραγε τα ΜΜΕ τους ..."χαϊδεύουν";

2 σχόλια:

manolis είπε...

Η κ. Διαμαντοπούλου ψάχνει μάλλον τρόπο να ακυρώσει τα ΚΕΕ και να θεσμοθετήσει κάτι καινούργιο στη θέση τους για να πει ότι κάνει έργο. Πιθανόν να χρησιμοποιήσει ως τέχνασμα την εξαγγελία της κυβέρνησης περί κατάργησης των συμβάσεων έργου και της αντικατάστασής τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ. Αν το κάνει αυτό θα είναι για να αλλάξει και πρόσωπα μπας και κάνει κανένα ρουσφετάκι το σύστημα υποστήριξής της αν όχι και η ίδια. Λοιπόν, πρέπει να αντιδράστε άμεσα, να προβείτε ακόμα και σε δικαστικές ενέργειες για να πιεστεί νομίμως η κυρία υπουργός να πληρώσει τα δεδουλευμένα και να ξεκινήσει τη λειτουργία των ΚΕΕ ξανά. Επίσης, θα ήταν σωστό και έξυπνο να βρείτε και την αρμόδια τομεάρχη Εθνικής Παδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, βουλευτή ΝΔ η οποία είναι και νομικός και μπορεί να απαντήσει με τον καλύτερο τρόπο σε όλα τα "κουφά" περί παράνομης δήθεν υπόστασης των ΚΕΕ αφού ενημερωθεί από εσάς.
Ευχαριστώ
Μ. Κρήτη

kostasst είπε...

Πρέπει να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε!