Διακοπές!

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Θεσσαλονίκη, επιστροφές και παραμύθια...


Πήγα καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνα... Πώς θα μπορούσε να λείπει η Άνοιξη; Έτσι ετοιμάζομαι πάλι να ανηφορίσω στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά έχω και δυο σοβαρούς λόγους: Την παρουσίαση της Επιστροφής στο χωριό (Παρασκευή) και τα εγκαίνια της παραμυθοέκθεσης της Στεφανίας Βελδεμίρη (Κυριακή).

Την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 7μμ στην «Αντίπερα Όχθη» (Βενιζέλου και Ιουστινιανού 11, 2ος όροφος) θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Επιστροφή στο χωριό -10 ιστορίες που ξεχώρισαν»
Το βιβλίο περιλαμβάνει 10 βραβευμένα διηγήματα -10 διαφορετικές ματιές σε ένα θέμα…
Η Συλλογή Διηγημάτων Επιστροφή στο χωριό – Δέκα ιστορίες που ξεχώρισαν, κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τις εκδόσεις Α/Συνέχεια.
Στη συλλογή δημοσιεύονται τα δέκα καλύτερ...α διηγήματα του Α΄ Διαγωνισμού Διηγήματος Στέλιος Ξεφλούδας που οργάνωσε και υλοποίησε ο Προοδευτικός Σύλλογος Τα Καστέλλια. Έργα νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία συγγραφέων, γνωστότερων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων, που ξεχώρισαν ανάμεσα σε 94 διηγήματα που μετείχαν στο διαγωνισμό!
Ιστορίες για το χωριό και τη σχέση μας με αυτό, για το παρελθόν αλλά και το παρόν, για τις επιστροφές στους ίδιους τόπους του βιώματος και της μνήμης. Οι πολύ διαφορετικές ματιές, αλλά και οι διαφορετικοί τρόποι γραφής κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την ανάγνωση των διηγημάτων.



Το βιβλίο παρουσιάζει διπλό Θεσσαλονικιώτικο ενδιαφέρον:
-Ο Καστελλιώτης Στέλιος Ξεφλούδας έζησε στην πόλη και εργάστηκε ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, είναι ένας από τους ιδρυτές της Σχολής της Θεσσαλονίκης, και παράλληλα μετείχε στην έκδοση του πολύ σημαντικού περιοδικού "Μακεδόνικες ημέρες".
-Δυο από τους βραβευμένους συγγραφείς που μετέχουν με διηγήματά τους στο βιβλίο ζουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης: Ο Άνθιμος Νοταρίδης και ο Παναγιώτης Κεχαγιόγλου

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Χαρά Τσιαουσίδου



«…και έτσι γίνονται τα παραμύθια»

Έκθεση ζωγραφικής της Στεφανίας Βελδεμίρη -Αφήγηση παραμυθιών+ "Σχεδόν νορμάλ"!!!!!!!!!!!!!!
Τοποθεσία: Partizan bar, Βαλαωρίτου 29, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια έκθεσης: 10 έως 25 Απρίλη 2011...

Στις 10 Απρίλη, στις 12.30 το μεσημεράκι, σε μια γιορτή από χρώματα, λέξεις και νότες! Θα δείτε τις ζωγραφιές που έγιναν παραμύθια από τον Κώστα Στοφόρο και θα ακούσετε παραμύθια που έγιναν ζωγραφιές! Το κόκκινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το λευκό παραμύθι, θα αφηγηθούν η Χαρά Τσιαουσίδου, η Θεοδοσία Καραγιάννη, και ο Κώστας Στοφόρος.
Τα παραμύθια θα ντύσει με νότες η Ιφιγένεια Σιωζοπούλου και μικροί μαθητές της, με κρουστά και ιδιόφωνο!

Στις 16 Απρίλη, στις 8.00 το βραδάκι, σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την θεατρική παράσταση «…μονολογώντας…» από την καλλιτεχνική ομάδα: «Σχεδόν Νορμάλ».

Επιμέλεια κειμένων - σκηνοθεσία: Μάρκου Κορίνα
Φωτισμός: Δημητρακοπούλου Γιώτα, Ζέρβας Πέτρος
Μακιγιάζ: Τσιγαρά Ελευθερία
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Δημητρακοπούλου Γιώτα, Μάρκου Κορίνα, Μολυνδρή Ηρώ, Παρασκευάς Σταμάτης, Σταθοπούλου Έφη, Τσιγαρά Ελευθερία(Ακούγονται μονόλογοι από έργα του σύγχρονου θεάτρου και κομμάτια ποιημάτων).

Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια: