Διακοπές!

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Πασχαλινό τραπέζι: Τι να προσέξουμε -τρεις πρωτότυπες συνταγές για παιδιά


Με τη βοήθεια της Ασημένιας Κούσουλα , Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου
Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Και του σεφ Κωνσταντίνου Αλεξιάδη

…Και μετά τη νηστεία έρχεται το «μεγάλο φαγοπότι» για μικρούς και μεγάλους: Μαγειρίτσα, αρνί στη σούβλα, αυγά, τσουρέκια, κουλουράκια, σοκολάτες. Ένας «βομβαρδισμός» από λίπη και πρωτείνες, που οδηγεί μικρούς και μεγάλους στην… καταστροφή!
Κι όμως δεν χρειάζεται να στερηθούμε τίποτε, αρκεί να προσέξουμε λιγάκι. Εμείς οι γονείς έχουμε διπλή ευθύνη, καθώς από τη μια πρέπει να φροντίσουμε τον εαυτό μας και από την άλλη την υγεία των παιδιών.
Έτσι προσπαθήσαμε κι εμείς να σας βοηθήσουμε από την πλευρά μας απαντώντας σε βασικά ερωτήματα που σχετίζονται με το πασχαλινό τραπέζι και τα μυστικά του, και παράλληλα παρουσιάζοντας κάποιες γευστικές προτάσεις που θα τις ευχαριστηθούν τα παιδιά, αλλά και όλη η οικογένεια, χωρίς να επιβαρύνουν σε υπέρμετρο βαθμό τον οργανισμό τους…

Μετά τη νηστεία τι πρέπει να προσέξουμε και τι προκαλεί η ξαφνική κατανάλωση κρέατος;

H στέρηση που υπόκεινται τα παιδιά στη διάρκεια της νηστείας τα οδηγούν, όπως και τους ενήλικες, στην κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων κρέατος ανήμερα του Πάσχα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται γαστρίτιδες, γαστρεντερίτιδες και δυσπεψία. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου αρκετά άτομα εισήχθησαν σε νοσοκομεία λόγω προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν από τη διατροφή.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν χρειάζεται να φάμε μέσα σε μία μέρα όλα όσα στερηθήκαμε κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ακόμα και το Πάσχα πρέπει αν τηρήσουμε το διατροφικό κανόνα: μικρά και πολλά γεύματα και κατανάλωση άφθονων υγρών (μπαμπάδες και μαμάδες: δεν εννοούμε το κρασί!).
Οι ειδικοί –όπως φανταζόσαστε- συνιστούν να μη φάμε πολύ, για να αποφύγουμε τη δυσπεψία. Για να το αποφύγουμε θα πρέπει να έχουμε φροντίσει ήδη από την περίοδο της νηστείας να μην έχει μείνει εντελώς άδειο το στομάχι των παιδιών για πολλές ώρες. Μπορούν να φάνε μικρές ποσότητες από όλα τα πασχαλινά εδέσματα, να καταναλώσουν πολλά πράσινα λαχανικά και ωμές σαλάτες, να αποφύγουν τα πολλά καρυκεύματα και σάλτσες και τέλος να ολοκληρώσουν το φαγητό με ένα γιαούρτι με μέλι ή με μικρή ποσότητα γλυκού.
Είναι πολύ σημαντικό αν το παιδί μας έχει μπει σε διαδικασία νηστείας να μεταβεί πολύ ομαλά και ήπια στην κατανάλωση κρέατος και λιπαρών, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να παρουσιάσει έντονες δυσπεψίες και διάρροιες.

Μέτρο στο πασχαλινό τραπέζι:

-Καταρχάς θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση του αυγού σε ένα την ημέρα, διότι θα είναι υπερβολή εφόσον υπάρχει παράλληλη κατανάλωση πρωτεΐνης και λιπαρών από το κρέας (αρνί).
-Επιβάλλεται να θέσουμε όρια στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά και εμείς προερχόμαστε από μια περίοδο κατά την οποία απουσίαζε η κατανάλωση κρέατος. Η ένταξή του στην διατροφή μας θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Επίσης το στομάχι μας είχε παραμείνει «ξεκούραστο»για αρκετές ημέρες, οπότε δεν είναι ανάγκη να το βομβαρδίσουμε με υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνών και ζωικού λίπους.
-Θα πρέπει να έχουμε πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα. 3 κύρια και 2-3 ενδιάμεσα. Στο πρωινό μας γεύμα μπορούμε να βάλουμε και 1 λεπτή φέτα τσουρέκι και 1 κούπα γάλα ή 1 αυγό και μια φέτα ψωμί με 1 κούπα γάλα. Στα ενδιάμεσα γεύματα μπορούμε να δώσουμε στο παιδί μικρή ποσότητα από το σοκολατένιο του αυγό σαν snack, χωρίς να το τρώει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και παράλληλα με το φαγητό του επιβαρύνοντας την ημερήσια συνολική πρόσληψη θερμίδων.
-Προτιμήστε το κατσίκι αντί του αρνιού καθώς είναι φτωχότερο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Το λίπος στο αρνί και το κατσίκι είναι καλά κρυμμένο ενδομυϊκά και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προτιμήσουμε να δώσουμε στο παιδί να καταναλώσει τα πιο άπαχα μέρη του αρνιού ή του κατσικιού (μπούτι).
-Πολύ σημαντική κρίνεται επίσης η κατανάλωση λαχανικών και σαλάτας και μάλιστα πριν ξεκινήσουμε το γεύμα μας. Φτιάξτε μια πολύχρωμη και παράλληλα γευστική σαλάτα (χρησιμοποιήστε λαχανικά διαφόρων χρωμάτων και ειδών) και δώστε τη στο παιδί να τη καταναλώσει προτού ξεκινήσει να τρώει το φαγητό του. Οι φυτικές ίνες που περιέχει η σαλάτα θα του δημιουργήσουν πρόωρο κορεσμό προσφέροντάς του παράλληλα μεγάλη ποικιλία σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
-Αν το παιδί σας τρώει τη μαγειρίτσα, τότε η σούπα αυτή αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για το πέρασμα από τη νηστεία στην ασυδοσία της ημέρας του Πάσχα.
-Παράλληλα με το αρνί να δίνετε στα παιδιά να καταναλώνουν και ποσότητα υδατανθράκων κυρίως σύνθετων. Το ρύζι με λαχανικά, οι πίτες με διάφορα χορταρικά, η πατατοσαλάτα, είναι μερικές καλές ιδέες. Το άμυλο βοηθά να κορεστεί το έντονο αίσθημα της πείνας και της λαιμαργίας και έτσι το παιδί δεν θα «πέσει με τα μούτρα» στο φαγητό.
-Κάποια μικρά αλλά χρήσιμα μυστικά είναι να βάλουμε ρίγανη στο κρέας από το προηγούμενο βράδυ καθώς έχει αποδειχτεί ότι η ρίγανη μειώνει την παραγωγή των επικίνδυνων ουσιών που παράγονται στο κρέας και σχετίζονται ακόμα και με καρκινογένεση. Επίσης να ρίχνετε αρκετό λεμόνι στο κρέας το οποίο αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης C και βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου.


Τέλος, η απότομη και υπερβολική κατανάλωση κρέατος και γλυκισμάτων, συνεπάγεται άμεση αύξηση των λιπαρών στη διατροφή και κατ’ επέκταση υπάρχει άμεσος κίνδυνος αύξησης βάρους αλλά και αύξησης των λιπιδίων στο αίμα (αύξηση χοληστερίνης είναι πλέον πολύ σύνηθες φαινόμενο στα υπέρβαρα και παχύσαρκα κυρίως παιδιά)!


Οι προτάσεις του σεφ



Ο Κωνσταντίνος Αλεξιάδης είναι από τους γνωστότερους Έλληνες σεφ. Είναι μέλος του chef club και έχει μετεκπαιδευτεί στη Δανία και στη Γαλλία . Έχει αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα σε διεθνές meeting μαγειρικής στις Βρυξέλλες στο ευρωκοινοβούλιο. Έχει εργαστεί ως chef σε μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων.
Οι συνταγές που προτείνει είναι με απλά πασχαλινά υλικά ,και ειδικά προσαρμοσμένες για παιδιά .

Σάντουιτς με κρουασάν και αυγοσαλάτα



Υλικά

4 φρεσκοψημένα κρουασάν
8 φύλλα σγουρή πράσινη σαλάτα
2 ντομάτες
3 αυγά βραστά
3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
2 κουταλιές του γλυκού άνηθο
4 φέτες τυρί έμενταλ

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά χοντροκομμένα με τη μαγιονέζα και το κέτσαπ και τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Ανοίγουμε τα κρουασάν και στρώνουμε τα λαχανικά με όποια σειρά μας αρέσει στη συνέχεια βάζουμε τις φέτες τυριού και από πάνω την αυγοσαλάτα

Tips
Μπορούμε να σερβίρουμε τα σάντουιτς με τσιπς λαχανικών, πατάτες τηγανιτές με ρίγανη και έξτρα μαγιονέζα


Κότσι από κατσικάκι μαγειρεμένο σε σιρόπι από σφένδαμο



Υλικά
10 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
8 μικρά κότσια κατσικίσια
200 ml σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα απαλή
1 ξύλο κανέλα
400ml χυμό μανταρίνι ή πορτοκάλι

Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κατσικάκι σε μία κατσαρόλα μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Στη συνέχεια ανακατεύουμε το σιρόπι από σφένδαμο με τη μουστάρδα και το χυμό του φρούτου που έχουμε επιλέξει και το προσθέτουμε στη κατσαρόλα. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι η σάλτσα να γίνει βελουτέ και το κατσικάκι να μαλακώσει.
Tips
Μπορούμε να σερβίρουμε με σπανάκι σοταρισμένο με μανιτάρια ,και πλιγούρι με κουκουνάρι μαγειρεμένο σαν πιλάφι. Το σιρόπι σφενδάμου είναι διαθέσιμο σε όλα τα super market ως “maple syrup “

Πουτίγκα από τσουρέκι και γαρνιρισμένη με σιρόπι σοκολάτα γιαούρτι και φράουλες.



Υλικά
12 φέτες πασχαλινό τσουρέκι
125 γρ βούτυρο και λίγο έξτρα για το ταψί
175 γρ σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα
100 γρ ζάχαρη
600 γρ γάλα
3αυγά Έτοιμο σιρόπι σοκολάτα
2 κεσεδάκια πλήρες γιαούρτι
0,5 kgr φράουλες
1 πυρίμαχο σκεύος που να χωράει 1,7 lit

Εκτέλεση
Αλείφουμε κάθε φέτα από το τσουρέκι με το βούτυρο και με το υπόλοιπο βουτυρώνουμε το σκεύος
Καλύπτουμε σκεύος με το τσουρέκι
Ρίχνουμε το αποξηραμένα φρούτα και τη συνέχεια καλύπτουμε με το υπόλοιπο τσουρέκι
Αναμιγνύουμε το γάλα και τα αυγά και το ρίχνουμε μέσα στο σκεύος .
Το αφήνουμε να απορροφήσει το γάλα για 1 περίπου ώρα.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου και μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πουτίγκα
Σερβίρουμε τη πουτίγκα σε ατομικά πιάτα και βάζοντας από πάνω μία κουταλιά γιαούρτι φράουλες και σιρόπι σοκολάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: