Διακοπές!

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Σε μια στροφή συναντάμε τον Ιόλα την ...Κυριακή!

Στο πλαίσιο της έκθεσης της Ομάδας Φιλοπάππου "Σε μια στροφή συναντήσαμε τον Ιόλα" θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011 οι παρακάτω συζητήσεις:

12.00 Μανώλης Οικονόμου (αρχιτέκτων): «Η Βίλα Ιόλα μας αποκαλύπτεται… αρχιτεκτονικά»

14.00 «Η γεωγραφική επίδραση της Βίλας Ιόλα». Συζήτηση της Ομάδας Φιλοπάππου με ανθρώπους που σχετίζονται με τη Βίλα Ιόλα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της.

Με την ευκαιρία, θυμίζω παλιότερη ανάρτηση με τον τίτλο Ο Ιόλας και ο Εγωιστής Γίγαντας, που ήταν μάλιστα υποψήφια για βράβευση ως μια από τις καλύτερες αναρτήσεις της χρονιάς στον χώρο του πολιτισμού (τελικώς δεν βραβεύτηκε)


ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ | ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΙΟΛΑ

BETON7 Gallery


παράλληλο πρόγραμμα της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ (23.10 - 11.12.2011)Διάρκεια έκθεσης | 24 Οκτωβρίου - 19 Νοεμβρίου, 2011


To Beton7 Gallery παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Σε μια στροφή συναντήσαμε τον Ιόλα» της Ομάδας Φιλοπάππου. Με το project αυτό, η ομάδα επιχειρεί να διατυπώσει ένα αναστοχαστικό ερώτημα σε σχέση με την σύγχρονη ελληνική τέχνη μέσω της χρήσης ενός παραδείγματος: της εμβληματικής μορφής του Αλέξανδρου Ιόλα...

Στην παρούσα στιγμή, στόχος της ομάδας είναι να δημιουργήσει ένα ιδιότυπο «αρχείο Ιόλα», να επιχειρήσει δηλαδή να επανασυγκολλήσει διάσπαρτα στοιχεία σε σχέση με τη ζωή και τη δραστηριότητα του συλλέκτη. Το αρχείο Ιόλα είναι σχεδιασμένο πάνω σε μια σειρά από θεματικές, όπως τη συλλογή, τη βίλα, τον κήπο της, το μουσείο, τον ρόλο των θεσμών, των ανθρώπων, των συλλεκτών και των «πατρόνων» της τέχνης, το «φανταστικό μουσείο». Παράλληλα με την παρουσίαση, θα οργανωθούν παρουσιάσεις, συζητήσεις και ομιλίες με αντικείμενο αυτές τις θεματικές και με αναφορά τον Αλέξανδρο Ιόλα, με τη συμμετοχή θεωρητικών και ιστορικών τέχνης, καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, κοινωνικών επιστημόνων, συνεργατών και συνοδοιπόρων του.

Με τον τρόπο αυτόν, η ομάδα επιδιώκει να ανοίξει μια συζήτηση που, εκκινώντας από το παράδειγμα του Αλέξανδρου Ιόλα, θα επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Η Ομάδα Φιλοπάππου είναι μια καλλιτεχνική συλλογικότητα, που λειτουργεί μη ιεραρχικά, στη βάση της αυτοδιοργάνωσης, ως αποτέλεσμα ενός συνόλου εθελούσιων μη αμειβομένων συνεργατικών προσπαθειών, πολυάριθμων αυτοδιευθυνόμενων ανθρώπων, που εργάζονται ισότιμα από κοινού, χωρίς συγκεντρωτική οργάνωση ή ηγεσία, χωρίς επίσημα μέλη, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο ρόλο, με καθοδήγηση μόνο από την προσωπική συνείδηση, ή από αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω ανοιχτών συζητήσεων μεταξύ των εκάστοτε συμμετεχόντων. Το εκάστοτε ζήτημα αρθρώνει νέες πρωτοβουλίες/ λόγους, οι οποίοι δεν είναι κατ’ ανάγκη συναινετικοί. Η συνύπαρξη των μελών δεν ορίζει μίαν κοινότητα....
...Τα μέχρι σήμερα σχεδιάσματα και οι δράσεις της ομάδας Φιλοπάππου έχουν πραγματοποιηθεί στο δημόσιο χώρο. Από το 2001 έως σήμερα, έχει πραγματοποιήσει τις δράσεις 37-58°Β/23-43°Α (2001) στο παλιό λατομείο στο λόφο Μουσών του Φιλοπάππου, Ερειπίων Ένοικοι (2002) σε ένα ερειπωμένο ξενοδοχείο στην Πορταριά Πηλίου, Solus Locus (2003) στην Ιθάκη και στην γκαλερί Gazonrouge, Μέμορυ Γκέιμ (2004) στο Ζούμπερι, Και Εγώ στην Αρκαδία (2009) στο Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου στα πλαίσια της έκθεσης Live της 2ης Μπιενάλε της Αθήνας.

http://www.omadafilopappou.net

BETON7 Gallery, Πύδνας 7, Βοτανικός - Αθήνα 11855

Δεν υπάρχουν σχόλια: