Διακοπές!

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Γ Διαγωνισμός Διηγήματος "Στέλιος Ξεφλούδας": Καπνός



ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Γ' ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ
«ΣΤΕΛΙΟΣ ΞΕΦΛΟΥΔΑΣ»



O Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια» προκηρύσσει τον Γ’ Διαγωνισμό Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας». Στόχοι του διαγωνισμού είναι να προβληθεί το έργο του Καστελλιώτη δημιουργού και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης νέων συγγραφέων μέσα από το διήγημα και το γραπτό λόγο. Ο διαγωνισμός, απευθύνεται σε όσους μετέχουν της ελληνικής παιδείας και γράφουν στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και εθνικότητας χωρίς όριο ηλικίας. Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν με ένα μόνο διήγημα το οποίο να μην έχει ποτέ δημοσιευθεί. Το καθένα, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3.000 λέξεις.

Ως θέμα του Γ’ Διαγωνισμού επιλέγεται ο «Καπνός», θέλοντας να αναδείξουμε πτυχές που αφορούν σε αυτό το προϊόν που δέθηκε με την ιστορία του χωριού μας.
Διευκρινίζουμε πως το θέμα δεν είναι ο «καπνός» γενικά, αλλά το συγκεκριμένο προϊόν και τα παράγωγά του (τσιγάρα κ.α.).



Τα δώδεκα πρώτα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν, θα δημοσιευτούν σε ειδική Ανθολογία. Για την συγκεκριμένη έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα. Πέρα από τα τρία πρώτα βραβεία θα δοθεί το Ειδικό Βραβείο Γιώργης Χαλατσάς σε διήγημα που θα αναφέρεται στα Καστέλλια. Θα δοθούν ακόμη 12 έπαινοι.

Τα διηγήματα υποβάλλονται ταχυδρομικά με την ένδειξη
Για τον Γ’ διαγωνισμό διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» ως ακολούθως:

Παραλήπτης
Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια»
Κτίριο Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών
Σίνα και Δαφνομήλη 1Α, ΑΘΗΝΑ 106 80

Διηγήματα παραλαμβάνονται από τις 15 Ιανουαρίου του 2013. Τελευταία ημέρα κατάθεσης ορίσθηκε η 30η Ιουνίου του 2013, με αποδεικτικό στοιχείο τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου.

Τα διηγήματα υποβάλλονται δακτυλογραφημένα σε επτά (7) αντίτυπα. Κάτω απ’ τον τίτλο του διηγήματος αναγράφεται υποχρεωτικά ψευδώνυμο του συγγραφέα. Μέσα στο φάκελο αποστολής πρέπει να υπάρχει δεύτερος κλειστός φάκελος αλληλογραφίας, που εξωτερικά θα φέρει το ψευδώνυμο. Μέσα είναι τα πραγματικά στοιχεία όπως: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, έτος και τόπος γέννησης, διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail). Οι φάκελοι με τα πραγματικά στοιχεία θα ανοιχθούν μόνο στην περίπτωση διάκρισης του διηγήματος.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση θα γίνει σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στην Αθήνα.

Η Κριτική Επιτροπή

Όπως και στους δυο προηγούμενους διαγωνισμούς μετέχουν οι:

Δημήτρης Χαλατσάς -δικηγόρος και συγγραφέας, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου
Κώστας Στοφόρος- δημοσιογράφος και συγγραφέας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου

Τα νέα μέλη της Κριτικής Επιτροπής είναι οι συγγραφείς:
Δώρα Κασκάλη
Διονύσης Μαρίνος
Μαρία Πετρίτση

Λίγα λόγια για τα νέα μέλη της Επιτροπής






Η Δώρα Κασκάλη ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Ήταν υποψήφια για το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω για τη συλλογή διηγημάτων της "Στο τρένο" (2010, εκδόσεις Γαβριηλίδης). Το Νοέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις το μυθιστόρημά της "Κάτω". Τον Οκτώβρη του 2012 κυκλοφόρησε ελεύθερα στο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή η νουβέλα της «Πέντε ζωές κι ένα μυθιστόρημα – Σπουδή ενός δόκιμου γραφιά» από την Ανοικτή Βιβλιοθήκη OPENBOOK (http://www.openbook.gr/2012/10/kaskali.html). Επίσης, διατηρεί τη στήλη «Ακουστικός τηλέγραφος» στο ηλεκτρονικό περιοδικό τέχνης, ΝΤΟΥέΝΤΕ.



 
Ο Διονύσης Μαρίνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Είναι δημοσιογράφος και μέχρι τώρα έχει καταφέρει να γράψει δύο μυθιστορήματα. Τα Χαμένα Κορμιά (2011, εκδ. Τετράγωνο) και την Τελευταία Πόλη (2012, εκδ. Γαβριηλίδης). Διατηρεί το blog ποίησης: adespotosskylos.blogspot.com. Μέσα στο 2013 ετοιμάζεται η πρώτη του ποιητική συλλογή. Πήρε το πρώτο βραβείο στο Β’ Διαγωνισμό Διηγήματος Στέλιος Ξεφλούδας για το διήγημά του «Βιολέτες,  βιολέτες παντού»

 
Η Μαρία Πετρίτση έχει γράψει διηγήματα (Εμπειρία Εκδοτική) και μυθιστορήματα (Κέδρος). Κείμενά της δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά (Μανδραγόρας, (δε)κατα, UNFOLLOW, κ.ά), στην εφημερίδα δρόμος της Αριστεράς και στο διαδίκτυο.
Τα μυθιστόρηματά της "Όλα Λάθος" και "Μιράντα" κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος..


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Καλησπέρα,
μήπως υπάρχει κάποιο νεότερο για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού; Ευχαριστώ!