Διακοπές!

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

Κυριακάτικοι περίπατοι στην Πλάκα: Το πρόγραμμα Οκτωβρίου -ΝοεμβρίουΠέρσι περάσαμε καταπληκτικά. Γνωρίσαμε την πόλη περπατώντας με παιδιά, γονείς, αλλά και όσους θέλησαν να ανακαλύψουν την πόλη και την ιστορία της με έναν διαφορετικό τρόπο.
Και φέτος η Παραμυθοκουζίνα σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ξεκινά τους Κυριακάτικους περίπατους στην Πλάκα από την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στις 12.30.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Κυριακή 4 Οκτωβρίου
Η οδός Τριπόδων και το Μνημείο του Λυσικράτη
Περπατάμε στην οδό Τριπόδων, τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας που έχει διατηρήσει την ίδια ονομασία για 25 σχεδόν αιώνες. Στο περίπατό μας μιλάμε στα παιδιά για το αρχαίο θέατρο και τι σήμαινε για τους Αθηναίους της κλασικής εποχής.
Επισκεπτόμαστε το Μνημείο του Λυσικράτη και μαθαίνουμε την πλούσια ιστορία του. Στη συνέχεια επιστρέφουμε στο Μουσείο και δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά ένα παραμύθι με αφορμή τα όσα μάθαμε στον περίπατό μας
Κυριακή 11 Οκτωβρίου
Τα Αναφιώτικα και το Πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο
Περπατάμε στα Αναφιώτικα, την πιο γραφική γειτονιά της Αθήνας και μαθαίνουμε την ιστορία τους. Πώς χτίστηκαν, γιατί εγκαταστάθηκαν εδώ οι άνθρωποι από την Ανάφη, ποιοι είναι οι μύθοι για το μικρό νησί των Κυκλάδων.
Στο τέλος της διαδρομής μαθαίνουμε που και πως λειτούργησε το Πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Στη συνέχεια επιστρέφουμε στο Μουσείο και δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά ένα παραμύθι με αφορμή τα όσα μάθαμε στον περίπατό μας
Κυριακή 18 Οκτωβρίου
Οι Αέρηδες και οι Δερβίσηδες
Στον περίπατό μας στους δρόμους της Πλάκας μαθαίνουμε ποιο είναι το παλιότερο σπίτι της Αθήνας, γνωρίζουμε τα Λουτρά των Αέρηδων και μαθαίνουμε για το Ωρολόγιο του Κυρρήστου που θεωρείται ο αρχαιότερος μετεωρολογικός - ωρομετρικός σταθμός του κόσμου. Μιλάμε ακόμη για τη σχέση που είχε ο χώρος αυτός στην πιο πρόσφατη ιστορία με τους περίφημους Δερβίσηδες. Δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά ένα παραμύθι στο χώρο μπροστά στους «Αέρηδες»
Κυριακή 25 Οκτωβρίου
Η Απελευθέρωση της Αθήνας
Ο περίπατός μας ξεκινά από τον Ναό του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά, όπου μαθαίνουμε για την καμπάνα που σήμανε πρώτη την απελευθέρωση της Αθήνας από τον Οθωμανικό ζυγό, αλλά και το τέλος της Γερμανικής Κατοχής στις 12 Οκτωβρίου του 1944. Στη συνέχεια ανηφορίζουμε στην περιοχή κάτω από την Ακρόπολη και στο μικρό πάρκο φτιάχνουμε μια δική μας ιστορία μαζί με τα παιδιά, αφού αφηγηθούμε το πώς κατέβηκε η Γερμανική σημαία στη διάρκεια της Κατοχής από τον Ιερό Βράχο. 

Κυριακή 1η Νοεμβρίου
Μοναστηράκι
Η βόλτα μας οδηγεί στην Πλατεία Μοναστηρακίου όπου γνωρίζουμε την ιστορία της περιοχής και τα μνημεία της. Ακόμη μαθαίνουμε για το μικρό εκκλησάκι που συνδέεται με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, για τα «τζιερτζίδικα», το παζάρι, το Μοναστήρι που έδωσε το όνομά του στην περιοχή, αλλά και για το τζαμί και την Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Φτιάχνουμε ένα παραμύθι μαζί με τα παιδιά που διαδραματίζεται σε αυτή την ιστορική περιοχή της Αθήνας.
Κυριακή 8 Νοεμβρίου
Ο Λόρδος Βύρωνας και ο Έλγιν
Ο περίπατός μας ξεκινά από το άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα που βρίσκεται στο Ζάππειο και στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το Μνημείο του Λυσικράτη. Μαθαίνουμε για τη σχέση του Λόρδου Βύρωνα με τον χώρο, για τη διαμάχη του με τον Έλγιν και το ποίημα «Η κατάρα της Αθηνάς», αλλά και για τα όσα έκανε για την Ελλάδα. Τέλος μαθαίνουμε ποια ήταν η σχέση του με την πιο διάσημη ιστορία τρόμου όλων των εποχών 
Κυριακή 15 Νοεμβρίου
Αρχαία Αγορά
Με αφετηρία την είσοδο του Ηλεκτρικού στο Θησείο περπατάμε ως την Αρχαία Αγορά και γνωρίζουμε την ιστορία της. Ανακαλύπτουμε τα μνημεία όπως η Ποικίλη Στοά, η Θόλος, το Νέο Βουλευτήριο, η Στοά του Διός Ελευθερίου, η Ν. Στοά Ι, το Νομισματοκοπείο, τα Δικαστήρια, ο Ναός του Ηφαίστου, ο Ναός του Απόλλωνα Πατρώου, η Νοτιοδυτική κρήνη κ.ά. και δημιουργούμε μια δική μας ιστορία
Κυριακή  22 Νοεμβρίου
Ρωμαϊκή Αγορά
Επισκεπτόμαστε τη Ρωμαϊκή Αγορά, που κτίσθηκε από τις δωρεές του Ιουλίου Καίσαρα και του Αυγούστου. Μαθαίνουμε για την ιστορία της και το τι συνέβη στα Βυζαντινά χρόνια και στην Τουρκοκρατία. Μαθαίνουμε ακόμη για τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα αλλά και για την ιστορική συναυλία του Μάνου Χατζηδάκι. Επιστρέφουμε στο Μουσείο, ακούμε τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και φτιάχνουμε τα δικά μας παραμύθια.
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 210 3250341
E-mail : info@ekedisy.gr | ekedisy@gmail.com
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
Φωτογραφία της Βάσως Μαραγκουδάκη για το literature.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: