Διακοπές!

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Στην τάξη της κυρίας Μαργαρίτας: Μια μοναδική θεατρική παράσταση




Νομίζω θα είναι μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία. Μια παράσταση στον φυσικό της χώρο. Σε μια σχολική τάξη που έχει στηθεί στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  θα έχουμε την ευκαιρία να καθίσουμε στα θρανία και να ζήσουμε το θεατρικό έργο «Στην τάξη της κυρίας Μαργαρίτας» με την Ελισάβετ Σταυρίδου στον ομώνυμο ρόλο


Έτσι λοιπόν, λίγες μέρες μετά την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, η Κυρία Μαργαρίτα «ανοίγει» στο θεατρόφιλο κοινό την Παλαιά Τάξη του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και παίρνει τη θέση της στην έδρα, παραδίδοντας ένα σπάνιο μάθημα ζωής. 


Η κα Μαργαρίτα εισβάλει στην τάξη και από ανθρωπάκι μεταμορφώνεται σε τέρας. Η εξουσία που της δίδει η έδρα την οδηγεί σε αυταρχικές συμπεριφορές δικτακτορικών καθεστώτων. Προσπαθώντας η ίδια να σταθεί όρθια και να ισορροπήσει μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μαθητών της αποκαλύπτει, άθελά της, την παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος ως απόρροια σειράς λανθασμένων «συνταγών» αλλά και της πίεσης που δέχεται η ίδια από την κοινωνία και τους ανωτέρους της. Κωμικοτραγική φιγούρα που, όμως, αγωνιά και νοιάζεται για το μέλλον των νέων, καταβάλλοντας φιλότιμες προσπάθειες να τους προειδοποιήσει για όσα (θλιβερά) έπονται. Από τη βέργα στην …αξιολόγηση, η παράσταση διατρέχει την προβληματική αντιμετώπιση της πολιτείας στο πιο ευαίσθητο κομμάτι, αυτό της παιδείας. 

Πολιτικό θέατρο, εμπνευσμένο από το αριστούργημα του Ρομπέρτο Ατάυντε «Apareceua Margarida» (1971), απολύτως επικαιροποιημένο στην ελληνική πραγματικότητα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δραματουργία: Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Ερμηνεία: Ελισάβετ Σταυρίδου
Κοστούμι: Άντζυ Πυκνάδα
Φωτογραφίες: Αντώνης Μωραϊτάκης
Σχεδιασμός αφίσας: Κατερίνα Ρουκά



Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23 – Πλάκα)
Παραστάσεις: Σάββατο 9μ.μ., Κυριακή 7μ.μ., Δευτέρα 9μ.μ.
Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό), 5 ευρώ (μειωμένο)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2103250341
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων λόγω περιορισμένης χωρητικότητας
Η παράσταση δεν προτείνεται σε παιδιά κάτω των 13 ετών


Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «Δημήτρης Πικιώνης», την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: