Διακοπές!

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2008

Μια συνταγή από το Ντουμπάι

ΜΑΤΣΜΠΟΥΣ -τοπική συνταγή Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
(από τη Φαίη Οικονομίδου και τη γιαγιά της Σοφία Οικονομίδου)

Υλικά
1 κοτόπουλο, τεμάχια
1 1/2 κούπα ρύζι μπασμάτι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ντομάτες φρέσκιες ψιλοκομμένες
1/2 κουτί ντομάτα ψιλοκομμένη
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κλονάρια κανέλλα
10 τεμάχια ολόκληρο κάρδαμμο
3 λεμονάκια αποξηραμένα
1 κουτ. γλ. αραβική μασάλα
1 κουτ. γλ. κάρδαμο σε πούδρα
1 κουτ. γλ. κάρυ σε πούδρα
1 κουτ. γλ. tumeric
2 πιπεριές καυτερές (τσίλι) αποξηραμένες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμένο
νερό

Εκτέλεση

Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη κανέλλα, τη καυτερή πιπεριά και το κάρδαμο (το ολόκληρο). Όταν ροδίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε το κοτόπουλο. Τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει και αυτό χρώμα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Κατόπιν, προσθέτουμε τη ντομάτα και νερό αρκετό ώστε να σκεπαστεί τελείως το κοτόπουλο, καθώς και τα λεμονάκια. Το αφήνουμε στη κατσαρόλα να βράσει λίγο 5-10 λεπτά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Αφού έχει βράσει το κοτόπουλο ακόμα ένα 10-λεπτό με όλα τα υλικά πλέον και έχει μαλακώσει, αφαιρούμε το κοτόπουλο με μια τρυπητή σπάτουλα και το βάζουμε σε ένα ταψάκι. Ρίχνουμε το ρύζι στο ζουμί από το οποίο αφαιρέσαμε το κοτόπουλο για να βράσει, περίπου 15 λεπτά. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα για να ψηθεί καλά το ρύζι. Το ταψάκι με το κοτόπουλο το βάζουμε στο γκρίλ για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει από πάνω.
Σερβίρουμε το ρύζι σε μια πιατέλα και ακουμπάμε το κοτόπουλο από πάνω. Χρησιμοποιούμε τη κανέλλα για να διακοσμήσουμε το πιάτο.

Η συνταγή μπορεί να γίνει και με γαρίδες, ψάρι ή αρνί.
Εάν δεν βρείτε λεμονάκια αποξηραμένα ή κάποιο από τα μπαχαρικά, δεν πειράζει, χρησιμοποιείστε αυτά που έχετε βρει.

1 σχόλιο:

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Σιγά - σιγά γίνονται οι αποκαλύψεις από το Ντουμπάι.. με σοφία.Τα τερψιλαρύγγια του αραβικού κόσμου είναι κι αυτά ένα είδος υψηλής τέχνης και τεχνικής.