Διακοπές!

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Στην Άμφισσα...

Το Σάββατο το μεσημέρι ξεκίνησα τελικά να πάω στην Άμφισσα, όπου με αφορμή την κυκλοφορία του τρίτου βιβλίου της σειράς «Το Ημερολόγιο Ενός Πατέρα», με τίτλο «Μπαμπά τι είναι το σεξ; …και άλλες ιστορίες οικογενειακής τρέλας» (εκδόσεις Κριτική), θα γινόταν στο Πνευματικό Κέντρο σχετική εκδήλωση, όπου εκτός από τον υπογράφοντα θα μιλούσαν:
-Η σχολική ψυχολόγος και εκπαιδεύτρια των Σχολών Γονέων Θεοδοσία Καραγιάννη
-Η εκπαιδευτικός πληροφορικής Ειρήνη - Αγάπη Κορφιά

Στόχος ήταν η εκδήλωση να πάρει τη μορφή μικρής ημερίδας. Τα βασικά θέματα που θα συζητούσαμε ήταν:
-τα ζητήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης του παιδιού και η προστασία του από τους κινδύνους της κακοποίησης
-η σχέση του παιδιού με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο
-η διαφορετικότητα των παιδιών και πώς να την διαπραγματευθούν οι γονείς

Νάμαι λοιπόν στο αυτοκίνητο... Η μέρα συννεφιασμένη, αλλά καθώς εγκαταλείπω την Αττική ο καιρός αλλάζει. Ανεβαίνω τον Παρνασσό με λιακάδα. Περνάω από την μποτιλιαρισμένη και γεμάτη καυσαέριο Αράχοβα και μετά διασχίζω το μαγικό Δελφικό Τοπίο.
Σταματάω λίγο μετά τους Δελφούς να τραβήξω κάποιες φωτογραφίες. Ιτέα και Γαλαξείδι λούζονται στο φως. Δίπλα μου ένας ξένος κύριος εκστατικός.
"Ωραία θέα!" του λέω
"Όχι απλώς ωραία" μου απαντά...
Που να φανταστεί ο άνθρωπος ότι εδώ στην Ελλάδα δεν εκτιμούμε και δεν σεβόμαστε ούτε την ιστορία, ούτε τον πολιτισμό, ούτε το φυσικό περιβάλλον.
Δεν θέλησα να τον κακοκαρδίσω και να του πω για τους Βωξίτες και την αποικιακή τους πολιτική που έχει κρατήσει τη Φωκίδα πίσω.
Ένας νομός με πλούσιες δυνατότητες συνεχώς συρρικνώνεται και φτωχαίνει...

Στην 1η φωτογραφία ο ελαιώνας της Άμφισσας με την Ιτέα και το Γαλαξείδι στο βάθος. Στη 2η η Γκιώνα τραβηγμένη από το ίδιο σημείο)


Αποφασίζω να κάν μια στάση στην Ιτέα, καθώς έχω φτάσει νωρίς. Συναντιόμαστε με τη Θεοδοσία Καραγιάννη να συζητήσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες πίνοντας καφεδάκι δίπλα στη θάλασσα (οι φωτογραφίες αφιερώνονται στους φίλους του Iteanet. Στην 1η η παραλία της Ιτέας, στη 2η η ψυχολόγος και στην 3η ο υπογράφων )




Η μέρα σε ταξίδευε. Αποφάσισα πως δεν ήταν ακόμη η ώρα της Ιτέας. Με περίμενε η Άμφισσα. Νάμαι λοιπόν και πάλι στο αυτοκίνητο...

Στην πλατεία με περιμένουν ήδη ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Δημήτρης Νικολάου και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Σπυριδούλα Καστανιώτη. Με λίγα λόγια οι δυο άνθρωποι που κινητοποίησαν τα πάντα και οδήγησαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Νιώθω ότι έκανα δυο νέους φίλους στην πόλη...
(Στις φωτογραφίες το Πνευματικό Κέντρο και η πλατεία της Άμφισσας, όπως φαίνεται
από το παράθυρό του)


Μέχρι να αρχίσουμε αγχώθηκα: Θα έρθει κανείς, ή θα μας... "φάει" το τριήμερο; Δεν ήξερα ότι βρισκόμουνα λίγο πριν την πιο επιτυχημένη εκδήλωση που έχουμε κάνει εκτός Αθηνών!
Να μιλήσω πρώτα απ' όλα για τις δυο κυρίες που μίλησαν και είπαν πολύ σημαντικά πράγματα, η κάθε μια στον τομέα της. Και με τη Θεοδοσία Καραγιάνη έχω συνηθίσει των ωραίο τρόπο που έχει να επικοινωνεί με το κοινό και να λέει με απλό τρόπο πολύ σημαντικά πράγματα. Η Ειρήνη -Αγάπη Κορφιά που τη γνώριζα μόνον από ένα άρθρο της στην ιστοσελία "Πολίτες της Φωκίδας", ήταν πραγματική αποκάλυψη. Μάθαμε μέσα σε λίγη ώρα πάρα πολλά για το διαδίκτυο και τα παιδιά (στο σημείο αυτό θα πρέπει αν πω ότι η ιδέα γι' αυτή την εκδήλωση, έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι από τους "Πολίτες της Φωκίδας", ξεχωριστούς συμπατριώτες αμς που δίνουν μεγάλες μάχες για το περιβάλλον και τον πολιτισμό).




Πέρα από τους ομιλητές θα πρέπει να πω ότι ήταν εξαιρετικά τιμητική για μένα η συμμετοχή στην εκδήλωση του σημαντικότερου πνευματικού ανθρώπου της Φωκίδας Δρόσου Κραβαρτόγιαννου, συγγραφέα, ιστορικού και εκδότη του περιοδικού τετράμηνα. ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση και χιούμορ που έκανε τις πλέον εύστοχες παρεμβάσεις στη συζήτηση.
Το Δήμο της Άμφισσας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Ευθύμιος Λαζογιώργος, που μας προσκάλεσε για ημερίδα που θα διοργανωθεί προς το φθινόπωρο για θέματα που αφορούν σε γονείς και παιδιά.
Η συζήτηση που ακολούθησε και κράτησε αρκετή ώρα έγινε σε υψηλό επίπεδο και ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά πράγματα από όλους. Εξαιρετικές και εξομολογητικές οι παρεμβάσεις της Αμαλίας Παπαϊωάννου, διευθύντριας του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας, μητέρας τριών παιδιών και συζύγου του βουλευτή Φωκίδας Ιωάννη Μπούγα... Δώσαμε ξανά ραντεβού για επόμενες εκδηλώσεις...

Και μετά; Μετά Καστέλλια! Φοβερό φαγητό στου Θανάση (Σέρτη) και ... τελικός κυπέλλου. Η βραδιά έκλεισε με θρίλερ. Στο τέλος πανηγυρίσαμε! (ομολογώ) Ο Γιώργος από απέναντι κρέμασε και την ανάλογη σημαία... (Στη φωτογραφία το μαγαζί του Θανάση και η σημαία στο μαγαζί του Γιώργου)



Το άλλο πρωί ξύπνησα μέσα στην Άνοιξη. Τράβηξα λίγες φωτογραφίες, ρούφηξα τα μοναδικά αρώματα και έφυγα για Αθήνα...


ΥΓ Δεν ξέρω ποιούς να πρωτοευχαριστήσω γαι όλα αυτά: Ξεχωρίζω τον διευθυντή του 1ου Δημοτικού και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, τους φίλους από το Iteanet, τους Πολίτες της Φωκίδας, το Lamianews, το Kastellia.gr την εφημερίδα "Ώρα της Φωκίδας", το Δήμο και το Πνευματικό Κέντρο της Άμφισσας, τη βιβλιοθήκη της πόλης και τον κύριο Παλούκη, το Θανάση Σέρτη για όλη τη βοήθεια (ελπίζω να μην ξεχνάω κανέναν- ας με συγχωρήσουν!) Και όλους τους συγχωριανούς μου που με τίμησαν με την παρουσία τους...

4 σχόλια:

Σταλαγματιά είπε...

Πω πω πόσα χρόνια με γύρισες πίσω!
Έμενα στην Ιτέα το 1992 για εννέα μήνες, ένα σχολικό έτος δηλαδή.
Κοίτα πως έχει αλλάξει!
Από τότε δεν ξανά πήγα.
Η Άμφισσα δεν μπορώ να πω πως μου άρεσε αλλά η Ιτέα είναι υπέροχη καμία σχέση με την Άμφισσα.
Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου και η εκδρομή σου μπράβο.

Καλή επιτυχία στο βιβλίο εύχομαι!
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα Κώστα

kostasst είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα και από μένα. Η Ιτέα έχει αλλάξει, αλλά και η Άμφισσα έχει ομορφύνει. Χαίρομαι που σου θύμισα τα παλιά και ευχαριστώ για τις ευχές σου.

admin είπε...

Το ταξίδι σου στην Άμφισσα μας έκανε όλους να αγαπάμε περισσότερο τον τόπο μας.
Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες πλέον εκτός του να μαραζώνουμε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη.
Έχω την εντύπωση ότι θα συναντηθούμε σύντομα όλοι μαζί και αυτή την φορά θα είναι στην Ιτέα.
Καλή τύχη στο βιβλίο σου και τις προσπάθειές σου

kostasst είπε...

Ευχαριστώ πολύ για όλα και κυρίως για την καθημερινή ζωντανή επαφή με τον τόπο μας που προσφέρεις μέσα από τις σελίδες του blog σου. Εννοείται πως θα τα πούμε στην Ιτέα. Ας κάνουμε μια εκδήλωση πλαί στη θάλασσα!