Διακοπές!

Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου 2010

Μη διαβάζετε Βήμα, Νέα, μη βλέπετε Mega, πείτε όχι σε όλα τα "προϊόντα"του Οργανισμού Λαμπράκη!

...Τι ήθελα να γυρίσω;

...και πέφτω πάνω στο κλείσιμο των "Ελληνικών Γραμμάτων". Ενός εξαιρετικού εκδοτικού οίκου, κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του πολιτισμού...
Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, πάτησε πόδι στον εκδοτικό οίκο το 2001, όταν απέκτησε το 51% του μετοχικού κεφαλαίου. Το 2007 εξαγόρασε το 100%.
Τα "Ελληνικά Γράμματα" ιδρύθηκαν το 1957 από το Δημήτρη Παπαχριστοφίλου. Τα ηνία της διοίκησης ανέλαβε στη συνέχεια ο γιος του, Παύλος.
Στη δεκαετία του 1990 τα "Ελληνικά Γράμματα" συγκαταλέγονταν ανάμεσα στους δέκα πιο παραγωγικούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους...

Καιρός η κοιμισμένη ελληνική κοινωνία να αντιδράσει δυναμικά. Δεν αγοράζουμε κανένα "προϊόν" του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, μέχρι να πάρει πίσω την απόφαση που όχι μόνο κλείνει έναν από τους σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους, αλλά πετάει στο δρόμο 100 εργαζόμενους...

Διαβάζω:
Ο ΔΟΛ ΠΕΤΑΕΙ 100 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
Έγινε και αυτό. Έκλεισαν τα Ελληνικά Γράμματα με αποτέλεσμα να μείνουν 100 άνθρωποι χωρίς δουλειά. Ο σύλλογος των βιβλιοϋπαλλήλων ήδη ξεκίνησε τις αντιδράσεις με μια πρώτη παρέμβαση χθες στην έκθεση βιβλίου. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων σε ότι αποφασίσουν. Ακολουθεί η ανακοίνωσή τους:

Η 3η του Σεπτέμβρη, «γιορτάστηκε» με τον καλύτερο τρόπο στο χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων γενικότερα. Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, που πάντα τιμούσε με τον καλύτερο τρόπο τη μέρα αυτή, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο ενός από τους ιστορικότερους και μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, τα «Ελληνικά Γράμματα».
Με το λουκέτο αυτό ακυρώνεται μια ιστορία 53 χρόνων στον εκδοτικό χώρο που πρόσφερε στον πολιτισμό φέρνοντας σε επαφή τους Έλληνες με πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ιδέες, και πετιούνται στο δρόμο 100 περίπου εργαζόμενοι δημιουργώντας παράλληλα τεράστια προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες των εκδόσεων: συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, τυπογράφους κ.λπ.
Με μια κυνική ανακοίνωση ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, που πάντα έχει ως προτεραιότητα τον…πολιτισμό και την…καλλιέργεια, ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως σε 10 μέρες (!) χάνουν τη δουλειά τους, εναρμονιζόμενος πλήρως με το πνεύμα του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Στην ανακοίνωση αυτή αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και οποιαδήποτε γραπτή δέσμευση για εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αντίστοιχες αντεργατικές μεθοδεύσεις σε όλο τον κλάδο του βιβλίου, και του πολιτισμού γενικότερα. Την ίδια στιγμή ο μεγαλομέτοχος κ. ΨΥΧΑΡΗΣ αγόρασε ποσοστό της τράπεζας FMPG. Τυχαίο, δε νομίζω…
Με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσής μας οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Γραμμάτων αρνούμαστε να συναινέσουμε στο κλείσιμο της εταιρείας και στην προοπτική της ανεργίας που μας οδηγεί ο ΔΟΛ.

Απαιτούμε:

Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας.
Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για τη μείωση των κερδών των μετόχων του ΔΟΛ και αρνούνται να πληρώσουν την κακοδιαχείριση ή τα λάθη προηγούμενων και τωρινών διοικήσεων.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Ή ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ MEGA CHANNEL ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ, ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ 100 ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.

Ζητάμε την αλληλεγγύη όλου του εργατικού κινήματος και των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Σωματείο Εργαζομένων στις Εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: