Διακοπές!

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Τα παιδιά της Σαλαμίνας συνεχίζουν το Πράσινο Παραμύθι

Εκεί στο Δημοτικό Σχολείο στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας, όπου βρέθηκα για αν μιλήσουμε για θέματα διατροφής μαζί με τη διατροφολόγο Μαριέττα Μιχαήλ, διάβασα στα παιδιά το Πράσινο Παραμύθι και τους ζήτησα να το συνεχίσουν, εξηγώντας τους πως θα έπρεπε με αυτά που θα έγραφαν να πείσουν τους συνομηλίκους τους, μέσα από το παραμύθι να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Δεν τους έδωσα άλλες οδηγίες. Τους μοιράσαμε χαρτιά και μολύβια και τους δώσαμε γύρω στα δέκα λεπτά. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου, όπως θα διαπιστώσετε, διαβάζοντας κι εσείς τις επόμενες μέρες τις ιστορίες των παιδιών από τη Σαλαμίνα!



Να λοιπόν πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί το Πράσινο Παραμύθι:

Ο Φάνης, αποφάσισε να βοηθήσει τη μαμά του να γράψει το Παραμύθι κι έτσι ζήτησε άπο την παρέα του στη Σαλαμίνα να του γράψουν μερικές ιδέες για τη συνέχεια του Παραμυθιού. Τα παιδιά του έστειλαν τις ιστορίες τους και ο Φάνης τις άφησε σε ένα ντοσιέ δίπλα στον υπολογιστή της μαμάς του. Να λοιπόν τι έγραψαν τα παιδιά:


"Ο Φρουτένιος και η Λαχανίτσα ήταν πολύ ερωτευμένοι. Όμως το μόνο εμπόδιο στην αγάπη τους ήταν ο Πάστας Σαντιγής που δεν ήθελε να ενωθούν ένα λαχανικό με ένα φρούτο. Κι αυτό γιατί τότε, τα λαχανικά και τα φρούτα θα ενώνονταν και θα νικούσαν τα γλυκά που τόσα χρόνια κυριαρχούσαν στα σπίτια των παιδιών. Βέβαια, θα μου πείτε τα λαχανικά και τα φρούτα δεν είχαν σχέση για χιλιάδες χρόνια. Τώρα όμως είχαν ένα λόγο για να συνυπάρξουν, την αγάπη μεταξύ δυο δικών τους.
Τα γλυκά άρχισαν να κάνουν επιδρομές στα ζαχαροπλαστεία και αν παραγεμίζονται με ζάχαρη. Έτσι θα κατακτούσαν περισσότερα σπίτια χάρη στα παιδιά που θα τα αγόραζαν. Ο Φρουτένιος και η Λαχανίτσα παντρεύτηκαν, τα λαχανικά και τα φρούτα ενώθηκαν και ο Φρουτένιος πήγε να βοηθήσει στο στρατό τους. Τα γλυκά αποφάσισαν να στήσουν ενέδρα στο Φρουτένιο, να τον απαγάγουν και αν ζητήσουν για λύτρα ζάχαρη για αν επιμηκύνουν την κυριαρχία τους στα σπίτια. Ο Φρουτένιος όμως το κατάλαβε και πρόσεχε πάρα πολύ. Οι νεράιδες Φρουτοσαλάτες θα βοηθούσαν τα λαχανικά και τα φρούτα εξαφανίζοντας τη ζάχαρη. Όλα πήγαν ρολόι και τα φρούτα μαζί με τα λαχανικά νίκησαν τα γλυκά για την ώρα.
Μια προδοσία όμως από μια νεράιδα άλλαξε τα πράγματα. Έδωσε όλη τη ζάχαρη που είχαν μαζέψει στα γλυκά και σύντομα όλα τα παιδιά στην πόλη είχαν πάνω από πέντε είδη γλυκών στο ντουλάπι τους. Από γλειφιτζουράκια μέχρι πάστες σοκολάτας. Τα φρούτα και τα λαχανικά ή αλλιώς τα υγιεινά τρόφιμα βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση…» Εκεί τέλειωσε και η μαμά τη διήγησή της.
(Βασίλης Τσάμης)



«Υπήρχαν δυο κόσμοι. Των Φρούτων και των Λαχανικών. Πάντα ήταν εχθροί. Κάτι σαν Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες. Όμως κάτι τους ένωνε αυτούς τους δύο κόσμους. Ο Φρουτένιος και η Λαχανίτσα. Βέβαια αυτό γινόταν κρυφά από όλους γιατί αν τους έπιαναν μαζί θα είχαν βρει μεγάλο μπελά. Δεν φτάνει που γίνεται μεγάλος πόλεμος, να είχαν κι αυτά.
Ο Φρουτένιος και η Λαχανίτσα συναντιόντουσαν κάθε βράδυ κρυφά από τους γονείς τους κοντά στον χυμοκαταρράκτη.
-Α, Φρουτένιε σ’ αγαπώ πολύ και δεν θέλω να μας χωρίσουν.
-Και εγώ. Μακάρι να σταματήσει ο πόλεμος.
Μετά έφυγαν και πήγαν στο σπίτι του ο καθένας. Αλλά δεν ήξεραν ότι ο κουτσομπόλης της περιοχής, ο Καραμελόνης τους άκουγε. Και έτρεξε γρήγορα να το πει!»
(Αγάθη Αγόρα)



«Ο Φρουτένιος και η Λαχανίτσα ερωτεύτηκαν, όμως ο Πάστας Σαντιγής (ο μπαμπάς του Φρουτένιου) και ο Γαριδάκιας (ο μπαμπάς της Λαχανίτσας) δεν ήθελαν αυτούς τους δυο για ζευγάρι. Το ζευγάρι, αφού το είχε μάθει, αποφάσισαν να το σκάσουν, όμως ο Πάστας Σαντιγής είχε δώσει εντολή σε κάποιους στρατιώτες να μη αφήσουν το Φρουτένιο να φύγει.
Όλα αυτά γινόντουσαν στη κουζίνα γιατί αυτή ήταν η πόλη όπου ζούσαν. Όταν ο Φρουτένιος προσπάθησε να το σκάσει, τα ποτήρια και τα πιάτα θέλησαν να τον βοηθήσουν και να εμποδίσουν τους στρατιώτες που τον κυνηγούσαν. Όλα τα φρούτα επίσης, άρχισαν να διαμαρτύρονται:
-Αφήστε τον να φύγει γιατί θα φωνάξουμε το Τηγάνι (το τηγάνι ήταν το πιο μεγάλο πλάσμα στην πόλη)
Οι στρατιώτες όμως –τα κρουασάν- ήταν πολλοί και δεν άφηναν το Φρουτένιο να φύγει, όσες κι αν ήταν οι επιθέσεις.
Τελικά όμως ο Φρουτένιος κατάφερε να φύγει, όμως στον Πάγκο (δηλαδή στο σπίτι της Λαχανίτσας) γινόταν το ίδιο. Όμως με τα πολλά και τα πολλά το ζευγάρι κατάφερε αν φύγει και πήγε στην ονειροχώρα των Φρούτων. Κάθε μέρα ερωτευόντουσαν και πιο πολύ. Το σπίτι τους ήταν παλάτι φτιαγμένο από φρούτα και λαχανικά και φυσικά όλοι οι φίλοι τους ήταν εκεί (τα ποτήρια, τα πιάτα, η κουζίνα κλπ). Τελικά στο τέλος μετά από λίγο καιρό βέβαια, όλοι τα βρήκαν και γίναν μια οικογένεια»
(Χριστίνα Πέτρου)


«Ο Φρουτένιος και η Λαχανίτσα ήταν δυο διαφορετικά πλάσματα. Αυτοί οι δυο αγαπιόντουσαν και ήθελαν αν παντρευτούν, όμως δεν τους άφηναν οι στρατιώτες του Φρουτόκοσμου και οι στρατιώτες του Λαχανόκοσμου. Και έτσι γινόταν συνέχεια πόλεμος. Ένας κακός μάγος ήθελε να τους χωρίσει επειδή τους μισούσε. Αυτοί οι δυο πάντα συναντιόντουσαν σε ένα μυστικό μέρος, βαθιά στο δάσος, εκεί πέρα που ζούσαν τα ξωτικά. Όμως μια μέρα που τους είδαν τα ξωτικά, το είπαν και στα δυο μέρη. ¨Όταν το έμαθαν έγινε πόλεμος. Στον πόλεμο αυτό κέρδισαν ο Φρουτένιος και η Λαχανίτσα. Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»
(Μαργαρίτα Καντένα)




...οι ιστορίες των παιδιών συνεχίζονται...

3 σχόλια:

Στεφανία Βελδεμίρη είπε...

είναι καταπληκτικές οι ιστορίες! όλες! θα απαντήσω ζωγραφιστά! :)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Πασχαλινές δέξου ευχές, απο τη καρδια βγαλμένες, ολες οι μέρες της ζωής σου να΄ναι αναστημένες!
ΚΑΛH ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

kostasst είπε...

Καλημέρα! Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και τις ευχές. Εύχομαι σε όλους να περάσετε όμορφα!