Διακοπές!

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Μην κουρεύεις το αυγό!



Το ξέρω ότι μετά τις εκλογές σας έχει πιάσει μια έντονη τάση να εκτοξεύσετε αυγά προς κάθε κατεύθυνση. Θα σας παρακαλούσα να μην το κάνετε. Το αυγό όπως θα δείτε είναι μια πολύτιμη τροφή που δεν αξίζει να την ξοδεύουμε για να εκδηλώσουμε τη διαμαρτυρία μας...

Αυγό: Μια πολύτιμη τροφή
Με τη συνεργασία των:
Βίκυ Σμυρλή, συγγραφέας και food stylist
Ασημένια Κούσουλα , Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (www.kousouladiet.gr)

Ετοιμάζοντας μια παρουσίαση για τους τρόπους που οι γονείς μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά στις εξετάσεις –πόσες χιλιάδες οικογένειες δεν βρίσκονται αυτή την εποχή στον «πυρετό των εξετάσεων»;- έπεσα πάνω στο …αυγό!
Καθηγητές της παιδιατρικής και της προληπτικής ιατρικής, διατροφολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες για την επιτυχία στο σχολείο, συνιστούν αυγό:

-Τα αυγά είναι πολύτιμη τροφή για τους δοκιμαζόμενους μαθητές. Συνιστάται να τρώνε 4 αυγά την εβδομάδα, επειδή έχουν ουσίες που βοηθούν την εγκεφαλική λειτουργία

-Το αυγό είναι καλή πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος βελτιώνει την πνευματική απόδοση και προλαμβάνει τα μαθησιακά προβλήματα στα παιδιά. Σε κατάσταση έλλειψης σιδήρου παρουσιάζεται μειωμένη αντίληψη και ικανότητα μάθησης.

- Το αυγό είναι καλή πηγή λεκιθίνης. Η λεκιθίνη, βοηθά στις πνευματικές λειτουργίες.

-Τροφές πλούσιες σε χολίνη, όπως το αυγό ενδυναμώνουν τη μνήμη και ενισχύουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη αυτού του θρεπτικού συστατικού εμφανίζουν ασθενή μνήμη.

-Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως είναι το αυγό, χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια και να τον κρατούν σε εγρήγορση.

Αξίζει όμως να δούμε τα ζήτημα αναλυτικά, αν και νομίζω πως με αυτά που μόλις παρέθεσα, έχετε ήδη πεισθεί! Όσο για τα παιδιά που αρνούνται να φάνε αυγό, οι συνταγές που παρουσιάζουμε, πιστεύω ότι θα σας βοηθήσουν.

Από ποια ηλικία πρέπει να το τρώνε τα παιδιά και πώς πρέπει να εντάσσεται στη διατροφή τους;

Στο 2ο εξάμηνο της ζωής του παιδιού ξεκινάει η σταδιακή ένταξη των στερεών τροφών στο διαιτολόγιό του. Η προσθήκη στερεών τροφών στην ηλικία αυτή είναι δυνατή γιατί έχει ωριμάσει το πεπτικό σύστημα και έτσι ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει τις τροφές αυτές. Παράλληλα έχει ωριμάσει και το νευρικό σύστημα ώστε να μπορεί το βρέφος να μασάει και να καταπίνει τροφές που δεν είναι υγρές. Κάθε νέο τρόφιμο πρέπει να εισάγεται σταδιακά στη διατροφή του παιδιού και πάντα σε μικρές ποσότητες. Ο κρόκος του αυγού πρέπει να δίνεται μετά τους 8 μήνες. Το ασπράδι του αυγού, πρέπει να δίνεται μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής.
Στην αρχή δίνουμε στο παιδί ελάχιστο κρόκο και αυξάνουμε σταδιακά την ποσότητα για τον κίνδυνο τυχόν αλλεργικών αντιδράσεων. Το ίδιο πρέπει να γίνει αργότερα και με το ασπράδι.

(Photo: Douglas Baldwin)

Η σημασία του αυγού στη διατροφή των παιδιών:

Το αβγό είναι η πιο ολοκληρωμένη τροφή που μας χαρίζει η φύση, με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι από τα πλέον αγαπητά τρόφιμα στις δίαιτες, επειδή, ενώ έχει λίγες θερμίδες (70-80), προκαλεί αίσθημα κορεσμού.
Το ασπράδι περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (και τα 9) που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, κάτι που το καθιστά πολύ σημαντικό τρόφιμο για την παιδική διατροφή καθώς οι πρωτεΐνες στην παιδική ηλικία είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη μυϊκού ιστού, τη δημιουργία νέων κυττάρων (και την ανάπλαση των κατεστραμμένων) αλλά και την παραγωγή πολυτίμων ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως είναι τα ένζυμα, οι ορμόνες και τα αντισώματα . Ένα αυγό παρέχει περίπου 6 γρ πρωτεΐνης άριστης ποιότητας.

Τα αυγά αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή σιδήρου καθώς κάθε κρόκος αυγού περιέχει 1,2 mg σιδήρου. Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυαστεί με ταυτόχρονη πρόσληψη βιταμίνης C. Για το λόγο αυτό καλό είναι μετά από κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο να δίνετε στο παιδί και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή ένα φρούτο ή λαχανικό για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου.

Ένα αυγό περιέχει μόλις 5 γραμμάρια λίπους (όσο έχει μια μπουκιά κόκκινου κρέατος) και βέβαια αυτό εμπεριέχεται στον κρόκο του αυγού. Η περιεκτικότητα σε λίπος είναι πολύ κοντά στις οδηγίες της μεσογειακής διατροφής για το περιεχόμενο της διατροφής σε λίπη δηλαδή το 1/3 των λιπαρών είναι κορεσμένα, το 1/3 μονοακόρεστα και το υπόλοιπο 1/3 πολυακόρεστα λίπη.

Πόσα αυγά πρέπει να τρώνε την εβδομάδα;
Οι συνήθεις συστάσεις των παιδιάτρων είναι 1 αυγό κάθε 2 με 3 ημέρες (δηλαδή 2-3 αυγά την εβδομάδα), όμως οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν 1 αυγό την ημέρα. Προσοχή πρέπει να δοθεί στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά διότι πιθανότατα η καθημερινή κατανάλωση αυγού να επηρεάσει το λιπιδαιμικό τους προφίλ ανεβάζοντας την τιμή της χοληστερόλης στο αίμα.

...Τη συνέχεια μπορείτε να τη διαβάσετε στο περιοδικό "Παιδί & Νέοι Γονείς" Ιουνίου (τεύχος 116)

Γευστικές προτάσεις

Η Βίκυ Σμυρλή, έχει ήδη βοηθήσει γενιές φοιτητών με το γνωστό best seller «Φοιτητής και στην Κουζίνα», έχει βραβευτεί για τον «Ταξιδιώτη στην Κουζίνα» και τώρα μας μαθαίνει τρόπους να απολαμβάνουμε τα αυγά. Μερικές από τις ιδέες της, μπορούν να σας φανούν πολύ χρήσιμες:

Αυγά φυλακισμένα

Υλικά (4 άτομα)

4 μεγάλες πατάτες
4 αυγά
2 κουτ. σούπας βούτυρο
Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
1.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο
2. Πλένετε καλά τις πατάτες με τη φλούδα τους. Τις τρυπάτε κατά διαστήματα με ένα πιρούνι και τις ψήνετε στο φούρνο για περίπου 50', ή μέχρι να μαλακώσουν
3.Τις βγάζετε από το φούρνο και αφαιρείτε μια οριζόντια φέτα στο πάνω μέρος. Αφαιρείτε λίγο από το εσωτερικό της πατάτας σο κέντρο, ρίχνετε από μισή κουταλιά βούτυρο, λίγο αλάτι, πιπέρι και σπάτε μέσα σε κάθε πατάτα από ένα αυγό.
4. Βάζετε πάλι τις πατάτες στο φούρνο και τις ψήνετε για λίγο ακόμη μέχρι να ήξουν τα αυγά


Αυγά μπουλέρια (συνταγή από την Κίμωλο)

Υλικά (4 άτομα)
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
500 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 3-4 εκατ.
2 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
5-6 τομάτες αποφλοιωμένες, κομμένες σε φέτες
4 αυγά
Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
1.Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τις πατάτες
2. Ρίχνετε την τομάτα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ο αλατοπίπερο και βράζετε το φαγητό μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα
3. Χαμηλώνετε τη φωτιά όταν το φαγητό πιει το νερό του
4. Ανοίγετε με ένα κουτάλι χώρο ανάμεσα στις πατάτες και ρίχνετε ένα- ένα τα αυγά, με προσοχή να μη σπάσουν οι κρόκοι
5.Σκπάζετε το τηγάνι και αφήνετε τα αυγά να ψηθούν για 5-6 λεπτά περίπου.
6. Σερβίρετε τα μπουλέρια με σπάτουλα και φροντίζετε κάθε πιάτο να έχει ένα αυγό στη μέση και γύρω- γύρω πατάτες και κρεμμύδια

Κι άλλες συνταγές μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο της Βίκυς Σμυρλή
Το αυγό που πάει παντού Συνταγές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο

Σύντομη περιγραφή
Το αυγό δεν λείπει από κανένα σπίτι. Δεν είναι μόνο η εύκολη λύση στο μαγείρεμα, "έκανα δύο αυγά μάτια...", αλλά και το φαγητό της παρέας, "μια ομελέτα κάνω και σας περιμένω". Το αυγό έχει το χάρισμα να μεταμφιέζεται και να τρυπώνει παντού! Στις σούπες, στα σουφλέ, στις πίτες, στην κρέμα καραμελέ! Στολίζει τα τσουρέκια και τις κουλούρες μας και είναι ο "επίσημος καλεσμένος" στο τραπέζι της Λαμπρής. Βραστό, μελάτο, ομελέτα, μέσα σε φαγητά ή γλυκά, το αυγό είναι πανταχού παρόν στη ζωή μας! Τρεις άνθρωποι με διαφορετικά αντικείμενα εργασίας ένωσαν την αγάπη τους για το αυγό και δημιούργησαν το βιβλίο αυτό. Η αφορμή δόθηκε στην εκπομπή της Μαίρης Παναγάκου, "Γεύσεις Παράδοσης", που ήταν αφιερωμένη στο αυγό, με καλεσμένους τη Βίκυ Σμυρλή και το Γιάννη Βλαχάκη και όπου γνωρίστηκαν. Το αποτέλεσμα της γνωριμίας αυτής είναι το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας! Η Βίκυ Σμυρλή διάλεξε και ετοίμασε από την ελληνική και διεθνή κουζίνα 84 αλμυρές και γλυκές συνταγές όπου το αυγό πρωταγωνιστεί ορατό αλλά και αόρατο. Ο Ανδρέας Σμαραγδής, με τη μαγεία του φωτογραφικού του φακού, τις αιχμαλώτισε και τις αποτύπωσε ιδανικά πάνω στο χαρτί. Και ο Γιάννης Βλαχάκης κατέθεσε την επιστημονική γνώση και την πείρα που απέκτησε στο τιμόνι της επιτυχημένης οικογενειακής του εταιρίας. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου θα διαβάσετε την ιστορία του αυγού, θα μάθετε τα μυστικά του αλλά και την τόσο σημαντική για την υγεία διατροφική του αξία όπως αυτή ανακοινώνεται μέσα από τις πιο πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις. Ξεφυλλίστε το κι αφήστε το να σας "ταξιδέψει" στον κόσμο του αυγού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: