Διακοπές!

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

Τίτλοι τέλους για τον Ελεύθερο Τύπο;


Με έκπληξη σήμερα ενημερωθήκαμε για το κλείσιμο του "Ελεύθερου Τύπου" και του City. Μια εφημερίδα και ένας ραδιοφωνικός σταθμός που υπηρετούν με σοβαρότητα την ενημέρωση. Με πολλούς εκλεκτούς συναδέλφους που εργάζονται εκεί και τιμούν το επάγγελμά μας.
Η σκέψη μου είναι μαζί τους...
Το ζήτημα είναι ότι όλοι εμείς επιτρέψαμε να συμβούν όλα αυτά που οδηγούν τις σοβαρές εφημερίδες στο κλείσιμο:
Με την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία υπέρογκου αριθμού σελίδων και χιλιάδων δώρων που ευτελίζουν τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση
Με την απουσία μαζικής αντίδρασης σε όσα συμβαίνουν
Με τα δεκάδες λαθρόβια και ζημιογόνα έντυπα που περιέργως εξακολουθούν να κυκλοφορούν, με άγνωστους πόρους
Με τα πηγμένα στη διαφήμιση free press
Με την ανοχή και τη συνδρομή μας στην παραγωγή των σκουπιδιών της τηλεόρασης
Με όσους για να εξυπηρετούν τα μικροσυμφέροντά τους, έχουν εμποδίσει τη δημιουργία ενός ισχυρού συνδικάτου τύπου.

Με την ανοχή μας στα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα που δημιουργούν μονοπωλιακές καταστάσεις στο χώρο του τύπου
Με την ανοχή μας σε κίτρινες φυλλάδες που εθίζουν το κοινό στην αθλιότητα

Μήπως ήρθε η ώρα οι δημοσιογράφοι να βγάλουν τη δική τους εφημερίδα;

Ακολουθεί η Ανακοίνωση, όπως τη διαβάσαμε σήμερα:
*«ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.»*
*«ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ **CITY** Α.Ε.»*
22 Ιουνίου 2009

*ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ*

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009, οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της ανωνύμου εταιρίας με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.» που εκδίδει τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» και της εταιρίας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε.». Οι Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν ομόφωνα τη λύση και θέση σε εκκαθάριση των εν λόγω εταιριών.
Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν οριστικά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η συνέχιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων οδήγησε στην απόφαση αυτή.
Όταν πριν από τρία χρόνια αναλήφθηκε η ευθύνη του «Ελεύθερου Τύπου» στόχος δεν ήταν μόνο η διάσωση ενός ιστορικού τίτλου. Στόχος ήταν και η συμβολή στην αναζήτηση μιας νέου τύπου και ταυτόχρονα ευρύτερης δημόσιας συζήτησης και μάλιστα σε μια φάση αλλαγών και μετάβασης που χαρακτηρίζει την εποχή μας.
Στο συνολικό εγχείρημα του «Ελεύθερου Τύπου» επενδύθηκαν μεγάλοι οικονομικοί πόροι. Κυρίως όμως και πρώτιστα κινητοποιήθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι, τόσο στην εφημερίδα, όσο και στο ραδιοφωνικό σταθμό.
Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.
Το μοντέλο ενημέρωσης που κυριάρχησε στον τόπο μας, η συνεχιζόμενη συσσώρευση ζημιών σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές του κλάδου, μαζί με την πεποίθηση ότι ένα Μέσο Ενημέρωσης δεν νοείται να λειτουργεί με μεγάλες ζημίες και αυτό να συνεχίζεται επί μακρόν, χωρίς να οδηγεί σε παρανοήσεις, συνετέλεσαν στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των παραπάνω αποφάσεων.
Οι εταιρίες θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων και όλων των συνεργατών τους.
Σε όλους εκείνους που προσπάθησαν τα χρόνια αυτά, ανήκει ένα μεγάλο «ευχαριστώ»..."

ΥΓ. Να σημειώσω ότι χάρις στην ευαισθησία δημοσιογράφου του "Ε.Τ." είχε αποσυρθεί το ελατήριο από την παιδική χαρά που ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: