Διακοπές!

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Δυο εκατομμύρια ευρώ για σταφίδες με φυτοφάρμακο στα σχολεία!


Η υπουργός Παιδείας βρήκε τη λύση για τα προβλήματα που θα προκύψουν την επόμενη χρονιά στα σχολεία. Όπως δείχνουν σχετικές έρευνες οι εγγραφές μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία αναμένεται -λόγω κρίσης- να μειωθούν κατά 25%. Παράλληλα θα έχουμε δεκάδες συγχωνεύσεις σχολείων... Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών θα είναι μειωμένες... Τα κονδύλια που δίνονται για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων θα περικοπούν αγρίως...
Μόνη λύση λοιπόν η εξόντωση των μαθητών! Τους ταΐζεις με φυτοφάρμακα και... ξεμπερδεύεις!

Δεν ξέρω αν και τα δικά σας παιδιά ήρθαν με ένα χαρτόκουτο στο σπίτι, όπως τα δικά μου την προηγούμενη εβδομάδα. Μέσα υπήρχαν μήλα, αγγούρια και σταφίδες. Όπως έγραφε στο κουτί, στόχος ήταν να προωθηθεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στους μαθητές.

Καθώς τα θέματα της διατροφής με απασχολούν έντονα τα τελευταία χρόνια αρχικά χάρηκα. "Να μια -έστω και ανοργάνωτη- πρωτοβουλία στη σωστή κατεύθυνση σκέφτηκα"... Βεβαίως απόρησα που όλο αυτό έγινε χωρίς να προηγηθεί καμία απολύτως ενημέρωση των παιδιών. Τόσοι άνθρωποι , όπως π.χ. τα μέλη του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών (ΙΔΜΕ)προσφέρονται αφιλοκερδώς για να ενημερώσουν γονείς και παιδιά. Γιατί κανείς δεν ζήτησε τη συμβολή τους;

Οι ενστάσεις μου ωστόσο χάθηκαν όταν είδα τα μικρά να τρώνε με απόλαυση τα μήλα και να τσακώνονται για τις σταφίδες!

Την άλλη μέρα όμως ένα δημοσίευμα της Καθημερινής όχι μόνο με προσγείωσε, αλλά και με εξόργισε ως γονιό. Η Άννα Διαμαντοπούλου και το επιτελείο της, έκαναν ακόμη μια φορά το θαύμα τους:

Διαβάζω:
Σταφίδες με φυτοφάρμακο στα σχολεία
Η «Κ» πραγματοποίησε δειγματοληψία στα φρούτα και λαχανικά που μοιράζονται στους μαθητές του δημοτικού
Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Υπολείμματα απαγορευμένου φυτοφαρμάκου εντοπίστηκαν σε αποξηραμένη σταφίδα που μοιράστηκε στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που χρηματοδοτείται με 2.221.083 ευρώ (τα μισά κονδύλια προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό) για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων από μαθητές.

Αν και οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν δεν είναι άμεσα τοξικές για τους μικρούς μαθητές, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται όσον αφορά τους ελέγχους που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και την προέλευση του προϊόντος.

Πώς βρέθηκε μη εγκεκριμένο φυτοφάρμακο στις σταφίδες; Εγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι; Και αν ναι, γιατί το προϊόν διανεμήθηκε στα σχολεία; Πώς πιστοποιείται ότι οι σταφίδες είναι Προϊόν Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, όπως επιβάλλεται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εξέδωσε το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Και γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά διανεμήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του σχολικού έτους χωρίς καμία προετοιμασία ώστε να διασφαλίζεται η αποδοτικότητα του προγράμματος;

.... Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τα μολυσμένα λαχανικά από ισπανικά κτήματα, το οποίο έχει αναστατώσει την Ε. Ε., αναλάβαμε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουμε δειγματοληψίες στα φρούτα και λαχανικά που αυτές τις ημέρες μοιράζονται στα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία.

Στους εργαστηριακούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν (τα αποτελέσματα, καθώς και τα στοιχεία του εργαστηρίου όπου στάλθηκαν τα δείγματα, βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου) ανιχνεύθηκε η τοξική ουσία Pirimiphos methyl που χρησιμοποιείται για τον «καθαρισμό» των αποθηκών όπου φυλάσσονται σιτηρά. Ωστόσο, το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε χώρους όπου αποθηκεύεται σταφίδα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες τοξικολογικές δοκιμές για την επίδραση που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία –και δη σε μικρούς μαθητές– η χρήση του.



Οπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση (αριθμός 13637, ημερομηνία δημοσίευσης 27 Ιανουαρίου 2011) που αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2010-2011 προβλέπεται δαπάνη ύψους 2.221.083 ευρώ, εκ των οποίων, 1.118.122 ευρώ θα βαρύνουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο 1.099.960 ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Οπως επίσης επισημαίνεται στο άρθρο 5 της ίδιας απόφασης, τα προϊόντα που θα διατεθούν πρέπει να είναι Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, σύμφωνα με το πρότυπο agro 2.
.... Στα πακέτα που διανέμονται στα σχολεία οι σταφίδες είναι συσκευασμένες σε πλαστικό διαφανές σακουλάκι, χωρίς πάνω στη συσκευασία να αναφέρεται η ημερομηνία παραγωγής, χωρίς να υπάρχει lot number ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα ιχνηλασιμότητας που θα δείξει ακριβώς την προέλευση του προϊόντος, αλλά και το «μονοπάτι» που ακολούθησε έως ότου φτάσει στις σχολικές αίθουσες.

Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, από πού έγινε η προμήθεια του προϊόντος. Επίσης, πουθενά δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για Προϊόν Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, όπως καθορίζεται στην υπουργική απόφαση.
Γίνεται φανερό ότι το όλο εγχείρημα είχε στόχο την απορρόφηση κονδυλίων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, χωρίς ωστόσο να τηρηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Aντί μαθήματος, ένα κουτί μήλα
Η «προώθηση της υγιεινής διατροφής» από πρόγραμμα που θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των μικρών μαθητών (αξίζει να σημειωθεί ότι κατέχουμε τα σκήπτρα στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση) κατέληξε στο μοίρασμα μήλων που έχουν συλλεγεί τον Νοέμβριο και από τότε φυλάσσονται σε ψυγεία, πορτοκαλιών και αγγουριών στο τέλος Μαΐου, δέκα ημέρες πριν κλείσουν τα σχολεία.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά μια μητέρα, «γιατί μας μοιράζουν φρούτα; Παρά την οικονομική κρίση, μπορούμε ακόμα να αγοράσουμε τρία μήλα και μόνοι μας».
Η πρώτη απόφαση για την υλοποίηση του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, στο πλαίσιο εφαρμογής σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος, δημοσιεύθηκε στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως στις 27 Ιανουαρίου 2011. Ομως χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες και τουλάχιστον ακόμη 4 εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις (αναφερόμαστε σε όσες έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία...
Η καθυστέρηση αυτή ακυρώνει στην πράξη την ουσιαστική αξία του προγράμματος. Κανονικά το «μοίρασμα» των φρούτων έπρεπε να γίνει στο πλαίσιο κάποιου ειδικού μαθήματος, έτσι ώστε οι μικροί μαθητές να δουν τη διαδικασία ως παιχνίδι και να διδαχθούν από αυτή. Ομως οι αργοί ρυθμοί της δημόσιας διοίκησης οδήγησαν στο να μοιραστούν τα κουτιά ελάχιστες μόνο ημέρες πριν λήξει η σχολική χρονιά, προκειμένου μαζί με την ευκαιρία για προώθηση της υγιεινής διατροφής να μη χαθεί και η χρηματοδότηση..."

-Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιοί καρπώθηκαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ή μήπως είναι απόρηττο;
-Θα ζητηθεί επιστροφή των χρημάτων αφού το προίόν δεν τηρούσε τις προδιαγραφές;
-Θα ζητήσει κανείς συγγνώμη από τους γονείς και τα παιδιά;


Από εκεί και πέρα, χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια, δηλώνω πως είμαι πρόθυμος να πάω όπου ζητηθεί να μιλήσω σε παιδιά και γονείς, για τη σημασία της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
Άλλωστε και με το βιβλίο μου 20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ, σε αυτό κυρίως στοχεύω...


ΥΓ Να προσθέσω πως χρειάστηκε να συμβάλλουν δυο υπουργεία γι αυτή την επιτυχία. Το άλλο είναι το Αγροτικής (υπ) Ανάπτυξης και Τροφίμων (εννοεί τρόφιμους και όχι τρόφιμα!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: