Διακοπές!

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

22 στρέμματα στους Δελφούς προς 9000 ευρώ: Πληροφορίαι Δήμος Δελφών

Δύσκολες ώρες περνά ο Δήμαρχος Δελφών Νικόλαος Φουσέκης. Μαζί με το ψήφισμα -καταπέλτη από τη Συνέλευση των κατοίκων των Καστελλίων εναντίον της δράσης της αγαπημένης του S & B, του ήρθε και ο ΣΔΟΕ. Δύσκολοι καιροί για δημάρχους...
(Το ρεπορτάζ είναι από την Ελευθεροτυπία του Σαββάτου 9 Μαρτίου 2013)

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ «ΥΠΟΠΤΕΣ» ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΓΕΡΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

Απόβαση του ΣΔΟΕ στους Δελφούς

Τρεις, νυν και πρώην, δημάρχους του νομού Φωκίδας έχει βάλει στο στόχαστρό του για αθέμιτο πλουτισμό το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας ύστερα από επείγουσα εισαγγελική παραγγελία που έλαβε από τα κεντρικά της υπηρεσίας στην Αθήνα.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε μια αμφισβητούμενη ξενοδοχειακή επένδυση που έγινε στην περιοχή Αλαφόκαστρο και η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρου από το Μαντείο των Δελφών. Η υπόθεση μετρά σε βάθος χρόνων, καθώς τα τελευταία 5 χρόνια είχαν έρθει στο φως οι πρώτες καταγγελίες από τον αντιπρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας αλλά και συλλόγους της περιοχής για επιχείρηση άλωσης του δελφικού τοπίου με την τσιμεντοποίηση οικοπέδων. Μάλιστα είχε καταγγελθεί ότι επρόκειτο για καταπατημένες δασικές εκτάσεις, γεγονός όμως που αμφισβήτησε με γνωμοδότησή του το δασαρχείο Αμφισσας.

Χαμηλό τίμημα
Κρίσιμο στοιχείο της έρευνας από το ΣΔΟΕ αποτελεί η πώληση στην τεχνική εταιρεία «Δάβαρη ΕΠΕ» από τον πρώην δήμαρχο Δελφών, Παναγιώτη Καλτσή, μιας έκτασης 22 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται εντός της δεύτερης ζώνης του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. Η έκταση αυτή περιήλθε στον Παναγιώτη Καλτσή εν μέρει από τον πατέρα του και εν μέρει από άτυπη χρησικτησία. Ακολούθως, η έκταση αυτή μεταβιβάστηκε με γονική παροχή στην κόρη του, η οποία εντός δύο μηνών την πούλησε στην παραπάνω τεχνική εταιρεία. Το δηλωθέν τίμημα, σύμφωνα με το συμβόλαιο, ήταν 9.000 ευρώ, με αντικειμενική αξία 0,5 ευρώ/τ.μ.
Η πώληση αυτή έχει μπει στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, καθώς κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλή όσον αφορά το πραγματικό τίμημα. Τις συμβολαιογραφικές πράξεις είχε συντάξει ο πρώην δήμαρχος Ιτέας, Αριστείδης Παπαλάιος, ενώ το τοπογραφικό διάγραμμα ο πρώην νομάρχης Φωκίδας και νυν δήμαρχος Δελφών, πολιτικός μηχανικός το επάγγελμα, Νικόλαος Φουσέκης. Η υπόθεση θα έμοιαζε ως μη ιδιαίτερη πέραν του συντεχνιακού της χαρακτήρα (τρεις, νυν και πρώην, δήμαρχοι συμπράττουν στην πώληση μιας έκτασης 22 στρεμμάτων) εάν δεν επρόκειτο για μια αμφισβητούμενη διαδικασία πώλησης όσον αφορά το τίμημά της, καθώς πρόκειται για έκταση που «εφάπτεται» με το Μαντείο των Δελφών. Και, το κυριότερο, πωλήθηκε σε τεχνική εταιρεία με σκοπό την ανέγερση οικοδομικού-ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε αρχαιολογικό προστατευόμενο χώρο (εντός του δεύτερου αρχαιολογικού χώρου Δελφών). Μάλιστα, επί εποχής Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού, με έκθεσή της η Διεύθυνση Τοπογραφήσεων, Φωτομετρίας και Κτηματολογίου έκρινε παράνομη κάθε περίπτωση οικοδόμησης για τη συγκεκριμένη έκταση, ενώ παράλληλα χαρακτήριζε ανακριβές το τοπογραφικό διάγραμμα που συνέταξε και υπέγραψε ο νυν δήμαρχος Δελφών.

Ο ΕΟΤ
Η ανατροπή στην όλη υπόθεση έγινε όμως από πλευράς ΕΟΤ, καθώς ο οργανισμός γνωμοδότησε ότι η συγκεκριμένη τουριστική επένδυση θα πρέπει να υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Παρ' όλα αυτά και έπειτα από αυτοψία, η Πολεοδομία προχώρησε σε ανάκληση της οικοδομικής άδειας αλλά όχι, παρά τη ρητή εντολή του υπουργείου Πολιτισμού, στην επιβολή πρωτοκόλλου αυθαιρέτου, με την επιβολή ανάλογων προστίμων. Η υπόθεση πήρε και το δρόμο της Δικαιοσύνης μετά τις καταγγελίες του πρώην αντιπροέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας, Στυλιανού Σχοινά. Ακολούθησε, ύστερα από μηνύσεις και διώξεις, δικαστική διελκυστίνδα χρόνων. Η υπόθεση εκκρεμεί σήμερα στο Συμβούλιο Εφετών Λαμίας, το οποίο αναμένεται να παραπέμψει με βούλευμα ή όχι στο ακροατήριο τους βασικούς κατηγορουμένους για απάτη, το νυν δήμαρχο Δελφών, Νικόλαο Φουσέκη, τον πρώην δήμαρχο, Παναγιώτη Καλτσή, και άλλους τρεις κατηγορουμένους. Το κατηγορητήριο στην περίπτωση αυτή αφορά την έκδοση οικοδομικής άδειας και ανέγερσης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος εντός του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. Για το ιδιοκτησιακό και δασικό καθεστώς της επίμαχης έκτασης των 22 στρεμμάτων, ο πρώην δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Καλτσής, και άλλοι 27 κατηγορούμενοι απηλλάγησαν από το Εφετείο Λαμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: