Διακοπές!

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Την άμεση ανάκληση/απόσυρση από την ελληνική αγορά επτά προϊόντων λόγω ανίχνευσης κρέατος αλόγου απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ): Κατιιιίνα...αλογάκι!

 Στη φωτογραφία: Ένα ...κοπάδι αλόγων αλά Ελληνικά!!!


Αντιγράφω το πολύ ενδιαφέρον κέιμενο του Κώστα Ευθυμίου από τη Στάση στο Χαλάνδρι

"Από τους μέχρι τώρα δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΦΕΤ σε σχέση με την παρουσία κρέατος αλόγου σε διάφορα σκευάσματα κρέατος, για το 38% των δειγμάτων σε σύνολο 208, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι αναλύσεις, ενώ από όσα έχουν ήδη αναλυθεί,  έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία DNA αλόγου σε ένα ποσοστό 19,4 %. Παρά το ότι οι έλεγχοι αποδεικνύουν ότι αυτό δεν αποτελεί πλέον ένα μεμονωμένο φαινόμενο (κρέας αλόγου ανιχνεύτηκε σε δείγματα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ηράκλειο Κρήτης και τη Θήβα) η σιωπή που έχει επιβληθεί τόσο από τα διάφορα ΜΜΕ όσο και από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες είναι εντυπωσιακή.
Ο ΕΦΕΤ μάλιστα, δηλώνει ευθαρσώς από το σαϊτ του, ότι η κατανάλωση αλογίσιου κρέατος «σε προϊόντα και παρασκευάσματα κρέατος τα οποία δεν επισημαίνονται ως τέτοια, αποτελεί δόλια πρακτική στην εμπορία τροφίμων και δεν σχετίζεται με την ασφάλεια των προϊόντων» !!!! . Μπορεί βέβαια αυτό κατά κάποιον τρόπο να είναι σωστό (όσον αφορά το κρέας) αλλά κανείς δεν μπαίνει στο κόπο να μας ενημερώσει εάν για όλες αυτές τις ποσότητες υπάρχουν συνοδευτικά έγγραφα με τους κατάλληλους υγειονομικούς ελέγχους, εάν ο ΕΦΕΤ γνωρίζει που έχουν σφαγεί, εάν είναι εισαγόμενο κρέας ή όχι, και τόσα άλλα. Επίσης, γίνεται λόγος για τον έλεγχο καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων ενώ ουσιαστικά οι έλεγχοι περιορίζονται μόνο στη φαινυλοβουταζόνη και αυτό μόνο όταν ανιχνεύεται κρέας αλόγου και όχι σε όλα τα προς κατανάλωση ζώα.
Ούτως ή άλλως βέβαια, η αναφορά σε DNA αλόγου δίνει την εικόνα στον ανυποψίαστο καταναλωτή ότι πρόκειται για ίχνη κρέατος ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Μετά την ανίχνευση του DNA  γίνονται και ποσοτικοί έλεγχοι με άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για παράδειγμα σε αλλαντικά της εταιρείας ΠΑΣΣΙΑΣ (το καλύτερο για εσάς όπως αναφέρει το μήνυμα της εταιρείας) βρέθηκε κρέας αλόγου σε ποσοστό άνω του 50%!!!
Έτσι ανακαλούνται μεν οι συγκεκριμένες ποσότητες αλλά δεν μαθαίνουμε τίποτα για τις κυρώσεις που πρόκειται να επιβληθούν (εάν επιβληθούν) στην εν λόγω εταιρεία, η οποία μάλιστα διαφημίζεται στο πανελλήνιο και με τηλεοπτικά σποτ.
Το ίδιο κραυγαλέα είναι και η περίπτωση της εταιρείας Χούτος catering. Αν και βρέθηκαν μπιφτέκια, κεμπάπ και σουτζουκάκια, με ποσοστό κρέατος αλόγου άνω του 60% το θέμα πέρασε στα «ψιλά». Όμως στο σαϊτ της εταιρείας Χούτος διαβάζουμε ότι αυτή προμηθεύει: τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης (για τις φοιτητικές λέσχες), τα μουσικά σχολεία Θεσσαλονίκης, Βόλου, Κομοτηνής, Λάρισας, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και  Πυλαίας, Νοσοκομειακά Ιδρύματα (Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Νοσοκομείο Κατερίνης, Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης), την Πυροσβεστική Ακαδημία, τη Λέσχη Αξιωματικών και άλλα. Πόσο –και κυρίως τι ποιότητας- άλογο κατανάλωσαν όλοι αυτοί οι πελάτες της εν λόγω εταιρείας μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Όπως και τις κυρώσεις που θα επιβληθούν (εάν επιβληθούν) και σε αυτή την εταιρεία.
Δυστυχώς, για άλλη μία φορά αποκαλύπτεται η πλήρης ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών στη χώρα μας αλλά και η απουσία ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που ουσιαστικά θα δρα αποτρεπτικά και όχι κατασταλτικά και μάλιστα κατόπιν εορτής. Αλλά είπαμε. Πάνω από όλα τα κέρδη.
Υγ: Από ότι φαίνεται, τεστ  για DNA σκύλου, γάτας και άλλων ζώων δεν έχουν γίνει ακόμα."



Την άμεση ανάκληση/απόσυρση από την ελληνική αγορά επτά προϊόντων λόγω ανίχνευσης κρέατος αλόγου απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα προϊόντα:

- «Σαλάμι μπύρας τεμάχια βάρους 450γρ.» με εμπορική ονομασία «ΠΑΣΣΙΑΣ», αριθμό παρτίδας 75556 111124 και ημερομηνία λήξης 10/04/2013.
- «Αλλαντικό σκορδάτο βραστό τεμάχια βάρους 330 γρμ.» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ», αριθμό παρτίδας 75832 και ημερομηνία λήξης 26/05/2013.
- «Σαλάμι αέρος τεμάχια βάρους 0,496kg» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ» με αριθμό παρτίδας 76039 και ημερομηνία λήξης 20/05/2013 που παράγονται από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» (Π. Αθηναγόρα 7, Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης).
- «Λουκάνικα τ. Φραγκφούρτης σε συσκευασία βάρους 300 γρμ.» με εμπορική ονομασία «Mr. Grand», αριθμό παρτίδας 75846 και ημερομηνία λήξης 30/03/2013.
- «Παριζάκι Γίγας Κλασικό τεμάχια βάρους 600 γρμ.» με εμπορική επωνυμία «Mr. Grand», αριθμό παρτίδας 76114 και ημερομηνία λήξης 18/06/2013 που παρασκευάζονται για λογαριασμό του Ομίλου «Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ A.E.» (14ο χλμ Θεσσαλονίκης – Βασιλικών) από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» (Π. Αθηναγόρα 7, Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης).
- «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2kg» με αριθμό παρτίδας 06021339, ημερομηνία παραγωγής 06/02/2013 και ημερομηνία λήξης 06/02/2014 που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.» (14ο χλμ. Θεσσαλονίκης– Μηχανιώνας, Περιφερειακός Αεροδρομίου, Θέρμη).
- «ΚΕΜΠΑΠ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ Χ/ΚΑΛ ΚΤΨ σε συσκευασία βάρους 815γρ.», με αριθμό παρτίδας L:310, ημερομηνία συσκευασίας 13-02-2013 και ημερομηνία λήξης 20-07-2013 που παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «KRIVEK Α.Ε.» (Χερσόνησος Ηρακλείου Κρήτης) και δειγματίστηκε από την Υπεραγορά Τροφίμων «ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.» (Ισαύρων & Σοφοκλή Βενιζέλου, Ηράκλειο Κρήτης).
- «Λουκάνικο Πέταλο» με την εμπορική επωνυμία «Ozyorem Kayseri sucuk 455 gr», με κωδικό παραγωγής L-12345 και ημερομηνία λήξης 10-4-2013 το οποίο παράγεται από την ολλανδική επιχείρηση «NL 687 EG» για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας «DEMKA GmbH» και δειγματίστηκε από το κατάστημα «ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ» (Αρσάκειο Σάπες, Ροδόπη).
- «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΑΛΑΜΙ» με την εμπορική επωνυμία «LeFruMarin- Salam Rustic», σε συσκευασία των 1800 gr και ημερομηνία λήξης 02-03-2013 που παράγεται από τη ρουμανική εταιρεία «LeFruMarine S.R.L.» και δειγματίστηκε από το Mini Market στην οδό Σμύρνης 17, Θήβα Βοιωτίας.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι που αφορούν και στη διερεύνηση της προέλευσης της χρησιμοποιούμενης πρώτης ύλης. Για τις συγκεκριμένες παρτίδες θα ληφθούν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία μέτρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: