Διακοπές!

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς για τη Συνέλευση των Καστελλιωτών



 Χτες πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των κατοίκων των Καστελλίων ύστερα από πρόσκληση και ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου με θέμα τις νέες επιφανειακές εξορύξεις δίπλα στο χωριό που ζήτησε η εταιρεία S&B.
Η εταιρεία ξέχασε πολύ γρήγορα τα λόγια του Διευθυντή της Σανούδου το 2010 ότι η τότε ζητούμενη επιφανειακή εξόρυξη στο Λιδορίκι στην θέση Βλαχοθανάση 7 θα ήταν η τελευταία επιφανειακή και συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση πλέον να συμπεριφέρεται με πιο επιθετικό τρόπο απέναντι στην περιοχή και τα συμφέροντα των κατοίκων.
Ο λόγος είναι ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ έχει ανάψει το πράσινο φως για ...
ληστρικές επεμβάσεις στο περιβάλλον και μεγαλύτερη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας μιας και είναι αυτή που δίνει τις τελικές άδειες εξορύξεων μην λογαριάζοντας όπως φαίνεται και από τα γεγονότα της Χαλκιδικής την γνώμη των κατοίκων.
Το σκηνικό της συνέλευσης ήταν το γνωστό όπως και σε άλλες συνεδριάσεις τοπικών ή δημοτικών συμβουλίων. Η εταιρεία είχε επιστρατεύσει δεκάδες εργαζόμενους της από διάφορες περιοχές που εμφανίστηκαν στα Καστέλλια με αμάξια της S&B αλλά και ιδιωτικά, όλοι με τις στολές τους για να πιέσουν να δημιουργήσουν εχθρικό κλίμα σε όσους είναι ενάντια στις αιτήσεις της εταιρίας και να επιβάλουν στην συνεδρίαση της τοπικής κοινότητας τις αποφάσεις που είναι πιο συμφέρουσες οικονομικά στους ιδιοκτήτες της εταιρείας .
Φτάσαμε λοιπόν ξανά στην φεουδαρχία, όπου οι εργαζόμενοι έχουν μετατραπεί σε δουλοπάροικους και αποτελούν τον ιδιωτικό στρατό του φεουδάρχη. Οι εργαζόμενοι που σε λίγο θα εργάζονται χωρίς συλλογικές συμβάσεις καλούνται να πιέσουν τους συντοπίτες τους να δεχθούν την καταστροφή του τόπου τους για ένα μεροκάματο που θα αντικατασταθεί με το φτηνό ευκαιριακό μεροκάματο που έχει επιβάλει η τρικομματική μνημονική κυβέρνηση, αν και όταν πάψουν οι τοπικές αντιδράσεις και δεν χρειάζεται με κάποιο τρόπο η εταιρία να εξαγοράζει τους ντόπιους.
Οι κάτοικοι των Καστελλίων βλέποντας αυτήν την κατάσταση με τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους, της S&Β έκλεισαν την πόρτα και επέτρεψαν την είσοδο στον χώρο της συνεδρίασης μόνο στους κατοίκους του χωριού.
Τα πράγματα όμως δεν είχαν τελειώσει εκεί, ο Αντιδήμαρχος Μανανάς θέλοντας να καθυστερήσει ή και να αναβάλει τις αποφάσεις που δεν θα ήταν ευνοϊκές για την εταιρία, αντί για συνέλευση για το θέμα των μεταλλείων και της εξόρυξης  έβαλε ζήτημα να γίνει Καλλικρατική συνέλευση προτάσσοντας άλλα θέματα πρώτα, όπως ο νεροφόρος του χωριού κλπ. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων που απαίτησαν και επέβαλαν να συζητηθεί πρώτο θέμα αυτό που αφορά την εξόρυξη στην θέση ¨Αλεφάντω¨, πάνω από το χωριό, παρά τις αντιδράσεις λίγων εργαζομένων μέσα στην αίθουσα που γρήγορα απομονώθηκαν από την πλειοψηφία.
Ο Αντιδήμαρχος βλέποντας το κλίμα που υπήρχε μέσα στους κατοίκους που αντιδρούσαν στην εισβολή των εργαζομένων της εταιρείας, έβαλε ζήτημα να αποχωρήσουν όλοι  όσοι δεν ήταν από το χωρίο,(εκτός από τον ίδιο) ζήτησε να αποχωρήσουν ακόμα και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Δελφών Τάκης Μέγκος (Πολίτες στο Προσκήνιο) Γιώργος Ιωσηφίδης (Λαική Συσπείρωση) και ο Βουλευτής Κυριακάκης του ΣΥΡΙΖΑ που παρίστατο στην συνέλευση. Παρόντες ήταν επίσης ο Στέφανος Σταμμέλος από τους Οικολόγους Πράσινους Φθιώτιδας και αρκετά μέλη του Αυτοδιοικητικού κινήματος από Φωκίδα και Φθιώτιδα που πήγαν για συμπαράσταση  στους κατοίκους μιας και  είχαν ενημερωθεί  για την αντισυγκέντρωση της εταιρίας.
Οι εκπρόσωποι της Λαικής Συσπείρωσης , των Πολιτών στο Προσκήνιο και του Αυτοδιοικητικού κινήματος παρόλο που όπως δήλωσαν ήρθαν στην συνέλευση για να ενημερωθούν απευθείας για το θέμα και δεν συμφωνούν με την προσπάθεια εκδίωξής τους, αποχώρησαν από την αίθουσα για να συνεχιστεί η συνέλευση χωρίς να δημιουργούνται καθυστερήσεις έτσι ώστε να παρθεί απόφαση από πλευράς των κατοίκων.
Στην συνέχεια ο Αντιδήμαρχος κατέβηκε κάτω στο προαύλιο και έδιωξε τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους της εταιρείας  και η συνέλευση συνεχίστηκε κανονικά όπου πάρθηκε απόφαση από τους κατοίκους να γνωμοδοτήσουν αρνητικά στην νέα εξόρυξη.
Ο Αγώνας των κατοίκων δεν έχει τελειώσει με αυτήν την απόφαση, αλλά έχει δημιουργηθεί μια νέα βάση συναίνεσης στην τοπική κοινωνία που πλέον δημιουργεί ένα  διαφορετικό σκηνικό στην Φωκίδα.
Σε αυτές τις νέες απαιτήσεις πρέπει να ανταποκριθεί το Αυτοδιοικητικό Κίνημα που βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι σήμερα μετά τον θάνατο του Περιφερειακού του Σύμβουλου Κώστα Κουρκούτη.
Οι αντιστάσεις της κοινωνίας πρέπει να ενωθούν και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι.
Αποστόλης Τσιάμης Φωκίδα
 
 
Το ρεπορτάζ με βίντεο από τη Συνέλευση στο:  http://periferiastereas.blogspot.gr/2013/03/blog-post_297.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: