Διακοπές!

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ανοικτή επιστολή προς τους γονείς

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Ανοικτή επιστολή προς τους γονείς

Όταν… η χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας μειώνεται κάθε χρόνο και περισσότερο (μόλις το 2,1% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2013 και με συνολική μείωση 66% από το 2009). 
Όταν… οι γραφειοκρατικές διαδικασίες απόδοσης των λιγοστών χρη¬μάτων στα σχολεία μπορεί να απαιτήσουν και 3 μήνες.
Όταν… οι διαδικασίες για τις αναγκαίες επισκευές των σχολείων μπορεί να απαιτήσουν μήνες έως και χρόνια.
Και εάν… οι καθ’ ύλην αρμόδιοι -δηλαδή οι διευθυντές των σχολείων- δεν ζητάνε, όπως υποχρεούνται, πιεστικά από τον Δήμο, αυτά που ο κάθε Δήμος είναι νομικά υπόχρεος να προσφέρει στα σχολεία έγκαιρα.
Τότε… βρίσκεται η εύκολη λύση.
Και η εύκολη λύση είναι να απευθύ¬νονται οι διευθυντές των σχολείων στους Συλλόγους Γονέων ή και απευθείας στους γονείς ζητώντας τους την οικονομική στήριξη του σχολείου.
Τότε… οι Σύλλογοι Γονέων και οι γονείς αισθάνονται συναισθηματικά υποχρεωμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να «στηρίξουν το σχολείο των παιδιών τους», είτε γιατί έχουν πεισθεί ότι πράγματι βοηθάνε το σχολείο είτε γιατί δεν γνωρίζουν ποιος, πότε και πώς είναι υποχρεωμένος (μέσα από τα χρήματα που εισπράττονται ως φορολογία από τους γονείς) να καλύπτει αυτές τις ανάγκες είτε τέλος γιατί έτσι νομίζουν ότι εξασφαλίζουν το καλύτερο για τα παιδιά τους.

Όμως… οι εύκολες λύσεις δεν είναι πάντα και οι σωστές.

Η πρόσκαιρη λύση που τώρα ακόμη μπορεί να έχει μηδαμινό ίσως κόστος για τον γονέα ή που μπορεί να γίνεται σε «εθελοντική» βάση, ανοίγει δρόμους με δυσβάσταχτες για τους γονείς συνέπειες στο άμεσο μέλλον.
Γιατί αν η κατάσταση αυτή, της υποχρηματοδότησης, συνεχιστεί και ακόμη περισσότερο αν χειροτερέψει, πολύ σύντομα θα μας ζητηθούν υπο¬χρεωτικά κάποια χρήματα για τη λειτουργία ή για τις επισκευές του σχολείου… πολύ σύντομα θα μας ζητηθούν χρήματα για την κάλυψη της πρόσληψης ή της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών… και πολύ σύντομα θα απαιτηθεί να καταβάλλουμε συγκεκριμένο ποσό για την εγγραφή του παιδιού μας στο συγκεκριμένα «καλό» σχολείο, αλλιώς θα πρέπει να το γράψουμε στο άλλο, στο φθηνότερο αλλά «λιγότερο καλό».
Τότε θα είναι αργά για να κάνουμε πίσω… το παιχνίδι θα έχει χαθεί… το δημόσιο-δωρεάν σχολείο θα είναι παρελθόν και η ενιαία παιδεία για όλα τα παιδιά με ισοτιμία θα διδάσκεται στο μάθημα της ιστορίας.
Τότε θα έχει έρθει η ώρα που θα χρεώνονται τα παιδιά μας με φοιτη¬τικά δάνεια προκειμένου να μορφωθούν.
 Τότε θα έχει έρθει η ώρα που δικαίωμα στην μόρφωση θα έχουν μόνο τα παιδιά που οι γονείς τους θα μπορούν να πληρώνουν.
Τώρα είναι η ώρα να πούμε το ΟΧΙ σε αυτό που βλέπουμε να έρχεται. Ένα όχι που πρέπει να το πούμε εμείς οι γονείς μαζί με τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είναι ή θα γίνουν και γονείς.

Αναλαμβάνοντας το βάρος της ευθύνης για το τώρα και το μέλλον όχι μόνο των παιδιών μας αλλά και της δημόσιας, δωρεάν και ενιαίας εκπαίδευσης.

Αγία Παρασκευή 25/03/2013

Το Διοικητικό Συμβούλιο

www.enosigoneonagiasparaskevis.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: