Διακοπές!

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Στη Λάρισα και στον Τύρναβο


Μόλις γύρισα από ένα σύντομο ταξίδι στη Λάρισα και στον Τύρναβο, με γεμάτες μπαταρίες, χάρη σις συναντήσεις μου με εξαιρετικούς ανθρώπους. Όπως είχα ήδη γράψει ήμουν ομιλητής στην Ημερίδα "Γο-Νέα μέρα" που διοργάνωσe το Δίκτυο Κέντρων Ξένων Γλωσσών QLS σε συνεργασία με το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Κολίτσα.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Έφτασα μεσημεράκι στη Λάρισα και πήγα μια βόλτα στο κατπαληκτικό πάρκο της πόλης και στον Πηνειό. Είδα το αρχαίο θέατρο, είδα κόσμο να περπατάει και να χαίρεται την ανοιξιάτικη μέρα. Είδα και εκπαίδευση παιδιού -προετοιμασία για μάθημα ιππασίας με Θεσσαλικό άλογο...
 Πολλοί φυσικά ήταν στα καφέ και στα ουζερί της πόλης, αλλά ...αντιστάθηκα στον πειρασμό! Περπάτησα κανένα δίωρο και ετοιμάστηκα για την απογευματινή συνάντηση... Δείτε μερικές εικόνες από τη βόλτα:







Από τη Λάρισα στον Τύρναβο πήγαμε με το Νίκο Αναγνώστου εκπαιδευτικό και σύμβουλο της Express Publishing, που ήταν κι ένας από τους εισηγητές.
Πριν πάμε φρόντισε να με μυήσει στον καταπληκτικό ...Λαρισαίϊκο καφέ Mikel. Πραγματικά μοναδικός (και δεν κάνω διαφήμιση -έμαθα πως θα ανοίξει σύντομα και στην Ερμού, πάντως)



Φτάσαμε στον Τύρναβο κι εκεί γνώρισα την κυρία Αλεξάνδρα Κολίτσα, ιδιοκτήτρια των Φροντιστηρίων. Αν και αυτό δεν λέει τίποτα: Πρόκειται για μια δημιουργική και ανήσυχη γυναίκα που μου έδειξε -όπως η Χριστίνα Μαρκουλάκη στο Ηράκλειο- ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν λειτούργημα, φροντίζοντας όχι απλώς να μάθουν τα τυπικά μιας γλώσσας στους μαθητές τους, αλλά να τους εμπνεύσουν!
Πρωτοποριακές παιδαγωγικές ιδέες που υλοποιούνται, σύγχρονα μέσα και πολύ κέφι και φαντασία...

Η αίθουσα γεμάτη -συντριπτική η γυναικεία παρουσία, καθώς οι μπαμπάδε καθώς φαίνεται προτίμησαν τα ...τσίπουρα.





Η πρώτη εισηγήτρια η εκπαιδευτικός και ψυχολόγος Βικτωρία Πρεκατέ  μίλησε  για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στα παιδιά,δίνοντας έμφαση στο ενδιαφέρον για τον άλλο, στη σωστή ενημέρωση των παιδιών, στην αλληλεγύη: "Η ζωή αποκτά νόημα, όταν ο ένας ενδιαφέρεται για τον άλλο", τόνισε.
Είπε πολλά ακόμη μέσα από τη γνώση αλλά και την εμεπιρία της ως εκπαιδευτικός σε μια πολύ δύσκολη περιοχή: Το Πέραμα. Κρεμαστήκαμε στην κυριολεξία από τα χείλη της... Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υπογράφων και η Ημερίδα έκλεισε με την περιεκτική και εξαιρετικά χρήσιμη ομιλία του Ν. Αναγνώστου, που πραγματικά πολλοί γονείς θα έπρεπε να έχουν ακούσει, μήπως αλλάξουν νοοτροπία στα θέματα μελέτης και διαβάσματος των παιδιών...
Εντύπωση μου έκανε το υψηλότατο επίπεδο και το ενδιαφέρον που έδειξαν γονείς και εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν και συζήτησαν μαζί μας μέχρι αρκετά αργά...

Νύχτα πια με περίμενε η τελευταία -γαστριμαργική- έκπληξη. Σε ένα όμορφα ανακαινισμένο αρχοντικό του Τυρνάβου, λειτουργεί η ταβέρνα "Οδός ονείρων". Απίθανο φαγητό και το κρασί ...άπαιχτο. Ήπια βιολογικό καμπερνέ. Δε σας λέω περισσότερα .



Αλλά και η κουβέντα (το καλό κρασί και φαγητό ...εμπνέουν!) ξέφευγε από τυπικά και καθιερωμένα.
Σύντομα με βλέπω ξανά στον Τύρναβο!





Δεν υπάρχουν σχόλια: