Διακοπές!

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Συγκλονιστικό "Κύμα"


Οι γερμανικές εκπλήξεις συνεχίζονται... Μια ακόμη εκπληκτική ταινία που με καθήλωσε, κρατώντας τα νεύρα μου τεντωμένα από το πρώτο πλάνο, μέχρι τους τίτλους τέλους.
Το πείραμα που εφαρμόζει ένας αντισυμβατικός καθηγητής στο μάθημα πολιτικής αγωγής με θέμα την απολυταρχία, οδηγεί στη δημιουργία μιας συμπαγούς ομάδας με φασιστικά χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ο καθηγητής σιγά- σιγά μπάινει μέσα σε ένα ρόλο μικρού "Φίρερ", ενώ οι μαθητές αποκτούν έμβλημα, στολή, χαιρετισμό και αρχίζουν να πιστεύουν πως είναι ταγμένοι σε έναν ανώτερο σκοπό... Η ομάδα παίρνει το όνομα "Το Κύμα".
Οι ελάχιστοι που αντιδρούν, πετάγονται έξω από την ομάδα, εξοβελίζονται.
Καθώς η ταινία προχωρά η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο ζοφερή και απειλητική. Μια μαθήτρια, η Κάρο, αποφασίζει να αντιδράσει.
Στη στολή -λευκό πουκάμισο, τζιν παντελόνι αυτή απαντά φορώντας ένα κατακόκκνο μπλουζάκι.
Την αρνούνται όλοι: ο σύντροφός της, η καλύτερη φίλη της, η θεατρική της ομάδα... Η ίδια, έχοντας συνειδητοποιήσει το ρόλο που παίζει πια το "Κύμα" και θεωρώντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις προσπαθεί να συνετίσει τον καθηγητή της. Αυτός συνεπαρμένος από τη νέα κατάσταση, την αποδιώχνει.
Με μια ακόμη συμμαθήτρια κυκλοφορούν μια προκύρηξη: "Σταματήστε το "Κύμα"!"
Όμως φαίενται πως πια η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Το ξύπνημα του καθηγητή θα είναι οδυνηρό και η προσπάθεια να σταματήσει αυτό που ο ίδιος ξεκίνησε μοιάζει καταδικασμένη.
Το τέλος θα είναι συγκλονιστικό...

Κινηματογραφικό έργο εξαιρετικό σε κάθε λεπτομέρεια, με εκπληκτικές ερμηνείες ακόμη και στους πιο μικρούς ρόλους, με χαρακτήρες δυνατούς και αντιφατικούς και με ένα -τελικά προοδευτικό μήνυμα- σε δύσκολους καιρούς.
Όταν υπάρξει αντίσταση στην ομοιομορφία και στο φασισμό, ακόμη κι όταν ο εχθρός μοιάζει ανίκητος, μπορέι να σταματήσεις ακόμη κι ένα κύμα...
Ωστόσο η ταινία δεν κρύβει την παγματικότητα: Κάτω από τη δημοκρατική επιφάνεια της Ευρώπης ελλοχεύει το φίδι του φασισμού. Ένα μικρό τίποτα αρκεί για να σπάσει το κέλυφος του αβγού και να δείξει το απεχθές του πρόσωπο, ακόμη και με προοδευτικό προσωπείο, ακόμη και με ρητορείες υπέρ του λαού.



Το Κύμα
Σκηνοθεσία: Denis Gansel
Σενάριο: Denis Gansel, Todd Strasser, Peter Thorwarth
Παίζουν: Jurgen Vogel, Frederick Lau, Max Riemelt, Jennifer Ulrich, Christiane Paul, Cristina do Rego, Jacob Matschentz, Elyas M' Barek, Maximillian Vollmer, Maximillian Mauf

Δεν υπάρχουν σχόλια: