Διακοπές!

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

1 στους 10 σοβαρούς τραυματισμούς παιδιών συμβαίνουν στις παιδικές χαρές

Και ενώ μετά από δέκα χρόνια αδράνειας, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, έσπευσε όπως- όπως να βάλει καινούργια παιχνίδια σε δυο από τις παιδικές χαρές που αναφέραμε, η φιλοσοφία του επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει.
Οι παιδικές χαρές παραμένουν άθλιες και επικίνδυνες για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών.
Φυσικά ο Δήμος μας δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τις γραμμές που ακολουθούν...

Από το εξαιρετικό blog Yellow Shell:
http://yellowshell.blogspot.com/

"Μόλις πέντε δήμοι της Αττικής και δύο της υπόλοιπης χώρας έχουν ζητήσει να πραγματοποιηθούν έλεγχοι καταλληλότητας στις παιδικές τους χαρές από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης. Την ίδια στιγμή, το 10% των παιδιών ηλικίας 3 έως 12 ετών, που καταφθάνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, έχουν υποστεί τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στο περιβάλλον των παιδικών χαρών.
Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς το πόσο λίγο χρόνο περνούν τα παιδιά στις παιδικές χαρές σήμερα. Και στις μισές περιπτώσεις τα ατυχήματα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με τις κατάλληλες παρεμβάσεις από πλευράς σχεδιασμού και εξοπλισμού, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΠΑ).
Σε μελέτη για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπολογίσθηκε ότι 70.000 άτομα κάθε χρόνο διακομίζονται στα επείγοντα ιατρεία των νοσοκομείων εξαιτίας ατυχήματος με κούνια. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι επτά στους δέκα τραυματισμούς που συμβαίνουν στον χώρο της παιδικής χαράς οφείλεται σε πτώση. Ένα στα πέντε παιδιά μάλιστα, χρειάζονται να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο και τα τραύματα είναι συνήθως κατάγματα, διασείσεις και εξαρθρήματα.
Τα στοιχεία όμως του ΕΛΟΤ δείχνουν ότι πολύ λίγοι δήμοι απ’ όλη την Ελλάδα είναι αυτοί που έχουν μεριμνήσει να ενημερωθούν και να διαμορφώσουν τις παιδικές χαρές με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που έχουν τεθεί.
«Δεν είχαμε τις απαιτούμενες γνώσεις ως Τεχνική Υπηρεσία σχετικά με τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν οι παιδικές χαρές, γι αυτό ζητήσαμε από τον ΕΛΟΤ να επισκεφτεί τον δήμο μας και να κάνει τις πρέπουσες υποδείξεις» δηλώνει η κυρία Κωνσταντίνα Βελόνα, υπεύθυνη Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Ηλιούπολης.
Οι δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Κω, Νέας Μάκρης και Ασπροπύργου είναι αυτοί που ήδη έχουν αναπλάσει ή ξεκινήσει την αναδιαμόρφωση των παιδικών χαρών. «Αντικαταστήσαμε τα παλαιά παιχνίδια, περιφράξαμε τους χώρους παιχνιδιού με καλαίσθητα κιγκλιδώματα και κάναμε βελτιωτικές αλλαγές στο έδαφος μερικών, έτσι ώστε τα παιδιά να παίζουν με ασφάλεια» αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Νέας Μάκρης.
Τα όργανα αναρρίχησης, η τσουλήθρα και οι κούνιες φαίνεται να είναι τα πλέον υπεύθυνα όργανα πρόκλησης ατυχημάτων από πλευράς εξοπλισμού, λιγότερο δε η αμέλεια από μέρους των γονέων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΠΑ.
Πολύ συχνά παρατηρούνται φθορές στα όργανα κυρίως λόγω παλαιότητας, έλλειψης συντήρησης και φύλαξης. Οι σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Ένωση προδιαγραφές για τις παιδικές χαρές δεν πληρούνται ή ο χώρος όπου έχει εγκατασταθεί η παιδική χαρά δεν είναι κατάλληλος. Αν οι προδιαγραφές ασφαλείας τίθεντο σε εφαρμογή, θα αποτελούσαν μια σημαντική παράμετρο πρόληψης κατά των τραυματισμών..."

Από την Ελευθεροτυπία

Για κλάματα οι παιδικές χαρές

Των ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

«Τσουλήθρα» προς τη Βουλή αναμένεται να κάνει στις αρχές του νέου έτους η νομοθεσία για τις παιδικές χαρές. Εναρμονισμένη με τις διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τους 8.000 ελληνικούς δημόσιους παιδότοπους, που -χωρίς υπερβολή- λειτουργούν και κατασκευάζονται βάσει του νόμου του χάους.
Και πώς να μην είναι έτσι όταν η πολιτεία έχει βάλει στο ίδιο τσουβάλι τη διασκέδαση των μικρών παιδιών με την... ανάπαυση των νεκρών. Η λιγοστή χρηματοδότηση από τους δήμους γίνεται, βλέπετε, με τους ίδιους κωδικούς που αφορούν τους βοσκότοπους και τα νεκροταφεία!
* Οσο για τους ελέγχους από τον αρμόδιο ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης); Μόλις τέσσερις δήμοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που έκανε πριν από δύο χρόνια και αφορούσε την αναβάθμιση αυτού του τόσο ταλαιπωρημένου δημόσιου αγαθού.
Ανάμεσά τους ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος μετά τη διαδικασία αποφάσισε να βάλει λουκέτο στις μισές από τις 150 παιδικές χαρές που διαθέτει και να αναμορφώσει πλήρως τις υπόλοιπες (Εχουν, ήδη, γίνει έλεγχοι και εργασίες σε περίπου 60 απ' αυτές).
Επικίνδυνοι χώροι
Οι υπόλοιποι τρεις δήμοι (Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Βουλιαγμένης) μπορεί να μην προχώρησαν σε ριζικές μεταμορφώσεις, τουλάχιστον όμως ξήλωσαν τους πιο φθαρμένους εξοπλισμούς και προχώρησαν σε κάποιες ανακαινίσεις. Από κει και πέρα ξεκινάει ένα απερίγραπτο χάλι.
* Η Βιβέτα Βραχωρίτου από το Ελληνικό, μητέρα δύο αγοριών, αναγκάζεται να οδηγεί μισή ώρα για να πάει τα δύο αγοράκια της να παίξουν με ασφάλεια:
«Οι παιδικές χαρές της γειτονιάς μου είναι κακοσυντηρημένες, χωρίς περίφραξη και σε πολλά σημεία επικίνδυνες. Το βλέμμα μου πρέπει να είναι διαρκώς καρφωμένο πάνω στα πιτσιρίκια. Γι' αυτό και αν υπάρχει χρόνος, πάμε σε κάποιους χώρους που ξέρω στην Βουλιαγμένη».
* Την ελπίδα ότι σύντομα η κατάσταση αυτή θα βελτιωθεί και οι δήμοι θα καταλάβουν «τι πρέπει να κάνουν» εκφράζει ο Ν. Σκορδαράς, υπεύθυνος του εργαστηρίου παιχνιδιών/παιδοτόπων του οργανισμού. Την βασίζει στο γεγονός ότι η νέα νομοθεσία «περιλαμβάνει πρόβλεψη για μηδενικό χρόνο προσαρμογής των παλαιών παιδότοπων στις σύγχρονες προδιαγραφές».
Ποιες είναι αυτές; Ειδικά σχεδιασμένοι εξοπλισμοί. Ελεγχος των υλικών, ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και η ασφάλεια των παιδιών. Ελαστικές επιφάνειες πτώσης από φυσικό ή συνθετικό υλικό. Στρογγυλεμένες γωνίες και απαγόρευση χρήσης αμιάντου και τοξικών χρωμάτων. Περίφραξη και φύλαξη των χώρων. Εύκολη πρόσβαση παιδιών σε πρώτες βοήθειες. Συνεχής συντήρηση των μηχανημάτων. Και το πιο βασικό, χρήματα...
Το κόστος της χαράς
* Το ποσό που απαιτείται για την κατασκευή μιας παιδικής χαράς κινείται γύρω στις 100.000 ευρώ. Επίσης, σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ανέρχεται το κόστος αμοιβής τού κατασκευαστή.
Σύμφωνα με τον Ν. Σκορδαρά, οι περίπου 50 κατασκευαστές που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα «διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και έχουν πλήρως προσαρμοστεί στις νέες προδιαγραφές». Αρα είναι οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη για το χάλι που παρατηρήσαμε κατά την διάρκεια του επιτόπιου ρεπορτάζ.
* Η Νάνσυ Πολυζώη, μητέρα δύο παιδιών προσχολικής ηλικίας, επισκέπτεται συχνά τις παιδικές χαρές της Πεντέλης:
«Πριν από μέρες και λόγω εκλογών τα περισσότερα σπασμένα καθίσματα αντικαταστάθηκαν. Φυσικά, σε λίγους μήνες θα έχουν επανέλθει στην παλιά κακή κατάσταση».
* Σε άβατο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα έχουν εξελιχθεί οι παιδικές χαρές.
Η Ευαγγελία Κοντογεωργάκη, κάτοικος Αγ. Αναργύρων που εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, εξηγεί το γιατί: «Επειδή δεν έχουν περίφραξη στους παιδότοπους και για να μην φεύγουν τα παιδιά στους γύρω πολυσύχναστους δρόμους έχουν τοποθετήσει στις εισόδους μεγάλα σιδερένια εμπόδια σε σχήμα Π! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι παντελώς απροσπέλαστες σε παιδιά με κινητικά προβλήματα».
* Κι όμως, η εικόνα θα μπορούσε να ήταν κάπως καλύτερη. Ο Γ. Παπαδόπουλος, καθηγητής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζει ότι «υπάρχουν διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι δήμοι και να αλλάξουν σαφώς προς το καλύτερο την εικόνα των παιδότοπων που διαθέτουν. Κυριαρχεί, όμως, μια τάση απαξίωσης των δημόσιων αγαθών όχι μόνο από τους δήμους αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες».
* Σε πολλές γειτονιές οι βανδαλισμοί των παιχνιδιών από μεγάλα παιδιά και εφήβους είναι καθημερινό φαινόμενο: «Είναι άλλοι οι οποίοι πάνε τα σκυλιά τους βόλτα μες τις παιδικές χαρές και τις γεμίζουν ακαθαρσίες», λέει η Κατερίνα Μαρινάκη, μητέρα ενός πεντάχρονου αγοριού.
Η νεοελληνική αφασία σε όλο της το μεγαλείο... ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 17/09/2006

2 σχόλια:

Κλεοπάτρα και Μινγκ είπε...

Να καταγγείλω σχετικά με την επικινδυνότητα των παιδικών χαρών ότι τουλάχιστον πριν ένα μήνα η παιδική χαρά του Jumbo στην Βάρης-Κορωπίου ήταν τραγική. Παιδάκι οκτώ περίπου χρρονών έπεσε με το κεφάλι από ύψος δυόμισι μέτρων από το σκισμένο δίχτυ κάποιας κατασκευής. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σηκώθηκε παραζαλισμένο και έτρεξε στους γονείς του βγαίνοντας από τρύπα αθέατη από εμάς τους λοιπούς και ανυποψίαστους γονείς, η οποία οδηγούσε άμεσα σε παράδρομο της λεωφόρου με συχνή κυκλοφορία!

kostasst είπε...

Αν το καταγγείλετε και στα ΜΜΕ είναι σίγουρο πως δεν θα δημοσιευτεί τίποτα! Βλέπετε οι διαφημίσεις του εν λόγω καταστήματος εξασφαλίζουν έναν πακτωλό χρημάτων. Αλήθεια: Όλα τα παιχνίδια που πωλούνται είναι ασφαλή;