Διακοπές!

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Ο τραπεζίτης και η γαλοπούλα...


Ο πρόσφατος νόμος που χάρισε 28 δις στις τράπεζες, προβλέπει ότι οι αμοιβές των διοικητών όσων τραπεζών ενταχθούν στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτές του Διοικητή της Τραπεζας της Ελλάδος.
Ποιές είναι όμως αυτές οι αμοιβές; Όσο κι αν έψαξα δεν τις βρήκα! Προφανώς ο Κ.Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας, έχει τον τρόπο να κρατάει μυστικά τα ...προσωπικά του δεδομένα! Μια εκτίμηση που βρήκα τις ανεβάζει στα 400 χιλιάδες ευρώ (χωρίς τα μπόνους και τις παροχές)
Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν που βγάζει περισσότερα από 1000 ευρώ τη μέρα, λεει σε αυτούς που παίρνουν μηνιαίο μισθό κάτω από τις ημερήσιες αποδοχές του, ότι η αύξηση 6% που έχει προβλεφθεί είναι ...πολύ μεγάλη (πρόκειται για το αστρονομικό ποσό των 40 ευρώ -όσα βγάζει σε ένα δεκάλεπτο ο κύριος Διοικητής).
Ας διαβάσουμε τις γραμμές κάτω από τις δηλώσεις του όπως μεταφέρονται από το "Βήμα":

"...Συνταγή λιτότητας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, με άμεση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% ήδη από το 2009 και μηδενισμό του το 2012 προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλος στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2008-09. Ο κ. Προβόπουλος εκτιμά ότι η έξοδος από το τούνελ δεν θα είναι εύκολη ούτε σύντομη, γι΄ αυτό θεωρεί τη δημοσιονομική εξυγίανση ως τμήμα ενός ευρύτερου πολυετούς σχεδίου το οποίο εκτός από τη μείωση του ελλείμματος μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και της σπατάλης θα πρέπει να περιλαμβάνει την εφαρμογή πλέγματος μεταρρυθμίσεων με στόχο την απελευθέρωση των αγορών, την ενίσχυση του ανταγωνισμού κ.λπ...
... Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε και στις μισθολογικές αυξήσεις, αφήνοντας περιθώρια για ερμηνείες επαναδιαπραγμάτευσης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οπως είπε οι μισθολογικές αυξήσεις πρέπει να είναι συμβατές με τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας και υπενθύμισε ότι η τελευταία διετής σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 6% για το 2008 και 6% για το 2009, με προβλεπόμενο πληθωρισμό 1,8% φέτος..." (Το Βήμα)
Αντί απάντησης:
Bertolt Brecht, Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου (απόσπασμα)
"...Αυτοί που βρίσκονται ψηλά
Θεωρούνε ταπεινό
Να μιλάς για το φαΐ
Ο λόγος; Έχουνε κι όλας φάει

Οι ταπεινοί αφήνουνε τον κόσμο
Χωρίς να’χουνε δοκιμάσει κρέας της προκοπής

Πώς ν’αναρωτηθούν πού’θε έρχονται
Και πού πηγαίνουν
Είναι τα όμορφα δειλινά τόσο αποκαμωμένοι
Το βουνό και την πλατειά τη θάλασσα
Δεν τά’χουν ακόμα δει
Όταν σημαίνει η ώρα τους

Αν δεν νοιαστούν οι ταπεινοί
Γι’αυτό που είναι ταπεινό
Ποτέ δεν θα υψωθούν

Το ημερολόγιο
Δεν δείχνει ακόμα την ημέρα
Όλοι οι μήνες, όλες οι ημέρες
Είναι ανοιχτές
Κάποια απ’ αυτές θα σφραγιστεί
Μ’ έναν σταυρό

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί
Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές
Οι άνεργοι πεινούσαν
Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται

Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι
Κηρύχνουν τη λιτότητα
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα
Ζητάνε θυσίες
Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους
Για τις μεγάλες εποχές που θα’ρθουν
Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο
Λες πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό
Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού..."
......................................................

Να θυμίσουμε ότι όταν ήταν διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας, είχε γίνει...διάσημος όταν προσπάθησε να κόψει το επίδομα για τη γαλοπούλα που δινόταν μέχρι τότε στους υπαλλήλους!
Την ίδια στιγμή, λόγω -προφανώς- θρησκευτικής ευλάβειας, έκανε πολύ συμφέρουσες συναλλαγές με τη Μονή Βατοπεδίου (συμφέρουσες γαι τη μονή, αλλά όχι για την τράπεζα):
«Στα τέλη του 2005, όταν Πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας είχε διορισθεί ο κ. Προβόπουλος (που σήμερα ως επίσης διορισμένος από την Κυβέρνηση Διοικητής της Τραπέζας της Ελλάδας ευθύνεται για τις ύποπτες καθυστερήσεις και την αδικαιολόγητη ολιγωρία ελέγχου των τραπεζικών κινήσεων του σκανδάλου Βατοπεδίου), θυγατρική του Ομίλου της Εμπορικής που είχε συσταθεί για να αξιοποιήσει επενδυτικά ένα συγκεκριμένο ακίνητο στον Κολωνό, πούλησε το ακίνητο αυτό στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, η οποία το πλήρωσε με χρήματα της ίδιας της Εμπορικής Τράπεζας, βάσει ευνοϊκού δανείου που της χορήγησε η τελευταία, και τελικά το μεταπώλησε με κέρδος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ουσιαστικά, η Μονή Βατοπεδίου απέκτησε ακίνητο από την τότε κρατική Εμπορική Τράπεζα με λεφτά της ίδιας της Τράπεζας, με αποτέλεσμα η Εμπορική να πουλάει, η Εμπορική να πληρώνει (ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΧΑΡΙΖΕΙ) και το κέρδος να το εισπράττει η Μονή Βατοπεδίου». (από σχετική ερώτηση στη βουλή)

4 σχόλια:

Σταλαγματιά είπε...

Με εκνευρίζουν τόσο όλα αυτά, με αγανακτούν, με απογοητεύουν, με θλίβουν.
Πολλά μαζί

kostasst είπε...

Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας, σίγουροι για την αδράνεια των πολλών...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την Anastasia… Οργή … αίσχος … αγανάκτηση … σε βαθμό που θέλω να βάλω τις φωνές και να τα σπάσω όλα. Δεν το αντέχω… Δεν ξέρω τι με εξοργίζει ι πιο πολύ. Αυτά που λουζόμαστε .. ή η ανοχή των συνάνθρωπων που. Μάλλον το δεύτερο. Είναι για λύπη η κατάσταση. Δεν μπορεί κάτι που βρομάει να μη προκαλεί μεγάλη λαϊκή οργή και αντίδραση. Τι άλλο πρέπει να γίνει ;; Μάλλον πρέπει να πεινάσουμε και να τα χάσουμε όλα. Μόνο τότε θα αναγκαστούμε να κάνουμε κάτι. Να σε καλά φίλε μου … εκνευρίστηκα τόσο πολύ που μου πέρασε η νύστα. Καλό βράδυ.

kostasst είπε...

Να λοιπόν που ο Προβόπουλος επιτελεί και κοινωνικό έργο, βοηθώντας να ξενυστάξουμε! Που να δεις εγώ που τον είχα και καθηγητή στη Νομική...