Διακοπές!

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Mποϋκοτάζ στα προϊόντα της ΦΑΓΕ προτείνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή!


Το βρήκα στους "Πολίτες της Φωκίδας" και το αντιγράφω:

"...Το ΚΕ.Π.ΚΑ.- Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και η Ο.Ε.Κ.Ε. – Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών Ελλάδος, από την 11η Φεβρουαρίου 2009, κήρυξαν μποϋκοτάζ, σε όλα τα προϊόντα της εταιρίας ΦΑΓΕ, γιατί η εταιρία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, αρνήθηκε να αιτιολογήσει τις αυξήσεις, στις τιμές των προϊόντων της. Στο μποϋκοτάζ, μέχρι σήμερα, προσχώρησαν, ύστερα από κάλεσμα του ΚΕ.Π.ΚΑ. και της Ο.Ε.Κ.Ε., η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κιλκίς, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου.


Το μποϋκοτάζ, κατά της εταιρίας, θα συνεχιστεί, μέχρι η εταιρία, να κατεβάσει τις τιμές της. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έχει καταγράψει τις τιμές των προϊόντων της εταιρίας, στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξή τους και θα ενημερώνουμε τους καταναλωτές, για τη συνέχιση ή μη του μποϋκοτάζ.

Καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης να συνεχίσει και να εντείνει τους κοστολογικούς ελέγχους, δίνοντας στη δημοσιότητα, τα ονόματα των εταιριών, που δε σέβονται τον καταναλωτή.

Είναι η ώρα οι καταναλωτές να πάρουμε την κατάσταση, στα χέρια μας:
- Απαιτούμε διαφάνεια, στην κοστολόγηση.
- Απαιτούμε τιμές, που να ανταποκρίνονται, στο πραγματικό κόστος των προϊόντων.
- Απαιτούμε ένα καλύτερο, αύριο.

Καταναλωτές,
Συνεχίζουμε, δυναμικά, το μποϋκοτάζ, κατά της ΦΑΓΕ.
Αντιδρούμε, στις αυθαίρετες αυξήσεις της ΦΑΓΕ.
Όλοι μαζί μπορούμε!
Ας δώσουμε ένα μήνυμα, ένα μάθημα,
τόσο στη ΦΑΓΕ, όσο και σε όποια άλλη επιχείρηση

θεωρεί ότι η αγορά είναι κτήμα της και οι καταναλωτές πρόβατα, επί σφαγήν!
Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών:http://kepka.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1041&Itemid=1..."

Βεβαίως θα έπρεπε να δείξουν οι Ενώσεις Καταναλωτών την ίδια σθεναρή στάση απέναντι και σε άλλες εταιρίες γαλακτοκομικών προϊόντων που κερδοσκοπούν χρόνια τώρα ασύστολα, πουλώντας πανάκριβα το γάλα που είναι απαραίτητο για τα παιδιά μας.
Παράλληλα δίνουν ψίχουλα στους παραγωγούς.
Περιμένω...

5 σχόλια:

Σταλαγματιά είπε...

Συμφωνώ με αυτήν την μέθοδο διαμαρτυρίας και έχω κάνει πολλές φορές.
Δεν ξέρω όμως αν έχει κάποιο αποτέλεσμα και αν έχει όντως συμμετοχή.

Καλό μεσημέρι

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη αν φανώ απαισιόδοξος .. αλλά τα μποϊκοτάζ μιας εταιρίας … δεν θα φέρει ποτέ αποτέλεσμα στη χώρα μας. Τα προβλήματα δεν τα δημιουργούν κατά την άποψη μου οι βιομηχανίες. Τα προβλήματα τα δημιουργούν τα σούπερ μάρκετ και σε όλους τους άλλους κλάδους στην Ελλάδα μας .. οι μεσάζοντες. Αν δεις το παρατηρητήριο τιμών στο Zougla.gr θα διαπιστώσεις ότι τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε διαφορετικές τιμές όχι μόνο στις διαφορετικές αλυσίδες, αλλά και σε διάφορα καταστήματα της ίδιας αλυσίδας. Αυτό δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Δεν είναι έτσι βέβαια. Προκειμένου να μη μπορεί κάποια επιτροπή ανταγωνισμού να τους καταγγείλει, οι αλυσίδες έχουν συμφωνήσει ότι η μία αλυσίδα θα πουλάει το γάλα πιο ακριβό στο τάδε κατάστημα … ή άλλη τα απορρυπαντικά ..κλπ. Το κόλπο όμως είναι ότι έχουν συμφωνήσει ότι μέσος όρος των 50-100 πιο αναγκαίων προϊόντων να είναι ακριβώς το ίδιο σε όλες τις αλυσίδες … έτσι ώστε η αλλαγή αλυσίδας να μη φέρνει κανένα ιδιαίτερο όφελος στον καταναλωτή. Και έτσι η κάθε αλυσίδα κερδίζει το μερίδιο πωλήσεων της με κριτήριο τον αριθμό καταστημάτων, και την τοποθεσία τους .. και όχι τον ανταγωνισμό. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τους αναγκάσουμε να σπάσουνε τις συμφωνίες τους και να τους αναγκάσουμε να ανταγωνιστούν ο ένας των άλλων .. μειώνοντας αισθητά τις τιμές τους. Πρέπει να κάνουμε μποϊκοτάζ σε αλυσίδες. ΠΧ.. για δύο μήνες .. κανένας δεν θα ψωνίσει στον Βασιλόπουλο και τον Βερόπουλο αν δεν μειώσουν κατά 10% όλες τις τιμές τους. Θα αναγκαστούν να το κάνουν .. και οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν.
Πάντως χαίρομαι που το παλεύεις και μας ενημερώνεις … Και ‘γω δεν θα αγοράσω ΦΑΓΕ.. αν και όπως εξήγησα .. νομίζω ότι άλλα είναι τα προβλήματα.

kostasst είπε...

Anastasia έχεις δίκιο να είσαι επιφυλακτική... Ίσως όμως κάτι να καταφέρουμε στο τέλος.
Μεταλλαγμένε έχεις 100% δίκιο. Δυστυχώς δεν έχουμε σημαντικό κίνημα καταναλωτών κι έτσι πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες μένουν χωρίς αποτέλεσμα. Ίσως αυτό που μετράει διαδίδοντας το γεγονός είναι η αρνητική δημοσιότητα για τη ΦΑΓΕ...
Από εκεί και πέρα η μεγάλη συζήτηση που δεν γίνεται αφορά στην ποιότητα.
Ο πατέρας μου (κτηνίατρος και καθηγητής στη Γεωπονική) είχε σοβαρότατες αμφιβολίες ... Το πρώτο του εύλογο ερώτημα ήταν πως είναι δυνατόν να πωλούν όλες αυτές οι εταιρίες "Ελληνικό" γάλα, όταν οι ετήσιες πωλήσεις "Ελληνικού" γάλακτος περνούν κατά πολύ την ετήσια παραγωγή.
Κάποιος (ή όλοι μαζί) μας κοροϊδεύουν!
Προς το παρόν σου προτείνω το αυστριακό βιολογικό γάλα που πωλέιται φθηνότερα (!) από το ελληνικό συμβατικό!!!

korinoskilo είπε...

εγω δεν αγοραζω κανενα προιον της ΦΑΓΕ απο τοτε που εμαθα οτι ο καμμενος ειναι(ηταν) γαμπρος του κυριου φαγε .....βιτσιο θα μου πειτε .. αλλα καλυτερα τετοια βιτσια παρα αλλα. :Ρ

καλα τους κανουν
και θα επρεπε και για αλλες εταιριες να βγαζουν τετοιες ανακοινωσεις
τιμη γαλα στην γερμανια 0.68 και εγω 1.40
σαν δεν ντρεποντε!!!

την καλησπερα μου

Nikol Konstante είπε...

...xρόνια αναρωτιέμαι,
αγαπητέ Κώστα,
αν θα γυρίσουμε πάλι στο σημείο που το γιαούρτι, το τυρί και άλλα προϊόντα "θ'αναγκάζεται" το κάθε σπιτικό να τα φτιάχνει μόνο του..όπως κάποτε...