Διακοπές!

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Ο Συνήγορος του Παιδιού για την Παιδική... Θλίψη της Αγίας Παρασκευής


Το "ρεπορτάζ" μας για την παιδική ...θλίψη της οδού Σικελιανού στον Παράδεισο Αγίας Παρασκευής, προκάλεσε το άμεσο ενδιαφέρον του Συνήγορου του Παιδιού, που μου έστειλε το ακόλουθο γράμμα πριν καν κλείσει 24ωρο, σε αντίθεση με το Δήμο Αγίας Παρασκευής που επιμένει να σιωπά, όπως είχε κάνει πριν από μήνες...
Είναι φυσικό, αφού στα 11 χρόνια που μένω στη γειτονιά αυτή δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε ένα τετραγωνικό ελεύθερου χώρου, ενώ αντίθετα, λόγω των έργων της Αττικής Οδού έχει χάσει μια παιδική χαρά χωρίς να πετύχει αντισταθμιστικά οφέλη...
Αλλά και ότι έχει δεν το συντηρεί... Η παιδική χαρά της γειτονιάς μου είναι μόνο ένα παράδειγμα. Αντίστοιχες εικόνες θα δείτε στις παιδικές χαρές της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης και Αγίας Τριάδος στο Κοντόπευκο, αλλά ακόμη και στην Κεντρική Πλατεία...

Αυτή είναι η επιστολή από την κυρία Ευανθία Παπανικολάου (από τον Συνήγορο του Παιδιού):

Αγαπητέ Κύριε Στοφόρε,

Ευχαριστούμε για την αποστολή του «ρεπορτάζ» σας για τις παιδικές χαρές της Αγίας Παρασκευής. Αν και γνωρίζετε καλά τον τρόπο που λειτουργεί ο Συνήγορος του Πολίτη και του Παιδιού, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αν θέλετε να διερευνήσουμε και εμείς τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα θέματα που μας αναφέρετε, χρειαζόμαστε μια ενυπόγραφη επιστολή σας με φαξ ή ταχυδρομείο. Επίσης πέστε μας αν θέλετε να χρησιμοποιήσουμε στην επικοινωνία μας προς τον Δήμο κάποιες από τις φωτογραφίες σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Γραμματεία Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού


Ακολουθώντας τις οδηγίες της κυρίας Παπανικολάου και αφού έδωσα την έγκριση μου για τη χρήση των φωτογραφιών, έστειλα με τη σειρά μου την ακόλουθη ενυπόγραφη επιστολή:

Προς τον Συνήγορο του Παιδιού

Υποτίθεται πως μένω σε ένα από τα «προνομιούχα» προάστια. Πολύ κοντά στο σπίτι μου υπάρχει μια παιδική χαρά που την επισκεπτόμαστε συχνά- πυκνά. Τα παιχνίδια ελάχιστα, η συντήρηση ανύπαρκτη. Ούτε νερό δεν μπορείς να πιεις. Ένα παιχνίδι είχε χαλάσει και ένα μεταλλικό ελατήριο εξείχε από το χώμα επί μήνες. Παρά τις ενοχλήσεις μας προς το Δήμο, δεν γινόταν τίποτε, μέχρι που αποφάσισα να δημοσιεύσω φωτογραφίες στο διαδίκτυο και να εμφανιστούν οι… δημοσιογράφοι! Τότε μέσα σε μια νύχτα το επικίνδυνο ελατήριο απομακρύνθηκε και ένα νέο παιχνίδι εμφανίστηκε…


Αποφάσισα να ξεκινήσω μια δημοσκόπηση στο blog μου (stoforos.blogspot.com- μπείτε κι εσείς να ψηφίσετε ή απλώς για να δείτε τα αποτελέσματα). Το ερώτημα ένα:
Είσαστε ικανοποιημένοι από την παιδική χαρά της γειτονιάς σας;
Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι «επιστημονικά» αλλά είναι… σαρωτικά:
Το 81% δηλώνει καθόλου και το 12% λίγο ικανοποιημένο. Μόλις το 4% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από τις παιδικές χαρές… (σημείωση τα αποτελέσματα αλλάζουν, ανάλογα με τις ψήφους- το ποσοστό απραμ ένει συντριπτικό)

Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε δηλώσεις του, με αφορμή τη δημοσίευση υπουργικής απόφασης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ανέφερε:
«…Μια από τις πρώτες διαπιστώσεις που κάναμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι παιδικές χαρές λειτουργούσαν, δυστυχώς, χωρίς επαρκείς προδιαγραφές ασφαλείας και χωρίς υποχρεωτικές διαδικασίες ελέγχου για την καταλληλότητά τους.
…θα ήθελα να επισημάνω και πάλι ότι, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο και, άρα, κανόνες λειτουργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Παιδικού Ατυχήματος, κατά τη διάρκεια ενός και μόνο έτους καταγράφηκαν 777 περιστατικά τραυματισμών παιδιών, ηλικίας έως και 14 ετών, κατά τη διάρκεια παιχνιδιού στις παιδικές χαρές της Αττικής. Σ’ αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι, λόγω των συχνών καταστροφών που γίνονται στις παιδικές χαρές, υπάρχει αυξημένη ανάγκη επισκευών και συντήρησης, ώστε να διατηρηθούν σε κατάσταση που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια.
Για ν’ αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση και να γίνουν οι παιδικές χαρές πραγματικά φιλικές για τα παιδιά μας, αλλά και να είναι ξέγνοιαστοι οι γονείς προχωρήσαμε στην έκδοση της υπ’ αριθμ. 28492/18.5.2009 (ΦΕΚ 931 Β΄) υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και των Κοινοτήτων, τα όργανα και τη διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου τους». Βασικοί άξονες των ρυθμίσεων αυτών είναι οι ακόλουθοι:
Προβλέπεται πότε ένας χώρος κρίνεται κατάλληλος, ώστε να δημιουργηθεί μια παιδική χαρά (π.χ. να μη γειτνιάζει με εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ή να μη βρίσκεται κοντά σε εστίες μολύνσεων κλπ.).
Ορίζεται πώς πρέπει να σχεδιάζεται μία παιδική χαρά, ακολουθώντας τις αρχές του αειφόρου σχεδιασμού (ηλιακά φωτιστικά, κάδοι ανακύκλωσης, ανακύκλωση του νερού για την άρδευση των φυτών κλπ.), καθώς επίσης και τι πρέπει να διαθέτει μία παιδική χαρά (π.χ. ζώνες πρασίνου, πόσιμο νερό, καθίσματα για συνοδούς κλπ.).
Τίθενται σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας για τον εξοπλισμό, τα όργανα και τις κατασκευές της παιδικής χαράς, τα οποία πιστοποιούνται από τον ΕΛΟΤ, μέσω διενέργειας τακτικών, ανά διετία, ελέγχων και έκδοσης αντίστοιχων πιστοποιητικών…
Πιστοποιείται η καταλληλότητα, με ειδικό σήμα. Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα παιδιά με αναπηρίες. Καθιερώνεται υποχρεωτικός ορισμός υπευθύνου από τη δημοτική αρχή για τη σωστή λειτουργία και συντήρηση της παιδικής χαράς.
Προβλέπεται λειτουργία τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών σε κάθε νομό, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας. Η Επιτροπή αυτή χορηγεί και ανανεώνει το πιστοποιητικό καταλληλότητας.
Όλες οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές υποχρεούνται να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες τις παιδικές χαρές που ήδη λειτουργούν ως τις 31.12.2012…»

Το πρόβλημα είναι τι γίνεται μέχρι τις 31/ 12/ 2012… Στη γειτονιά μου, στον Παράδεισο Αγίας Παρασκευής, ανάμεσα στις οδούς Σικελιανού και Δημοκρατίας, λειτουργεί παιδική χαρά, χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας:
- Η συντήρηση των παιχνιδιών είναι ανύπαρκτη
-Οι πίνακες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ακλείδωτοι και προσβάσιμοι από τα παιδιά
-Εδώ και μήνες υπάρχει διαρροή νερού χωρίς κανείς να την επιδιορθώνει, με αποτέλεσμα μεγάλη σπατάλη νερού
-Σπατάλη γίνεται και στο ηλεκτρικό ρεύμα καθώς κανείς δεν ελέγχει πότε ανάβουν οι λάμπες της παιδικής χαράς και του πάρκου
-Γυμνά καλώδια βρίσκονται μέσα στο νερό
-Το σιντριβάνι, με ανύπαρκτη συντήρηση είναι εστία μόλυνσης, ενώ χωρίς προστατευτικό κιγκλίδωμα είναι επιπλέον επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά

-Δεν υπάρχει χημική τουαλέτα με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ο γύρω χώρος για αυτό το σκοπό με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία των παιδιών
-Η φύλαξη είναι ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα συνεχείς βανδαλισμούς
-Δεν υπάρχει πόσιμο νερό
-Δεν υπάρχει καμία προστασία από τον ήλιο στην παιδική χαρά
-Η πρόσβαση σε δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας είναι ελεύθερη χωρίς κάγκελα ούτε στο πεζοδρόμιο, ούτε στο πάρκο.
-Η πόρτα που υποτίθεται ότι κλείνει την παιδική χαρά είναι χαλασμένη σχεδόν από τη μέρα που τοποθετήθηκε
-Η καθαριότητα είναι από ανύπαρκτη έως υποτυπώδης
-Σπασμένα μάρμαρα και παγκάκια, καρφιά που εξέχουν εδώ και χρόνια είναι εικόνες που αποδεικνύουν ότι δεν γίνεται κανένας έλεγχος
-Όλος ο σχεδιασμός του πάρκου και της παιδικής χαράς έχει γίνει με προχειρότητα και έχουν χρησιμοποιηθεί ακατάλληλα υλικά.
Μια απλή βόλτα αρκεί για να τα διαπιστώσει κανείς όλα αυτά κι όμως ούτε η παρούσα, ούτε η προηγούμενη δημοτική αρχή έχουν κάνει το παραμικρό.
Γι’ αυτό, ως πατέρας τριών παιδιών, προσφεύγω σε εσάς, με την ελπίδα ότι η δική σας παρέμβαση θα βοηθήσει ώστε να μη θρηνήσουμε κάποια στιγμή θύματα, εξαιτίας της ανεπάρκειας της Δημοτικής Αρχής στην άσκηση των καθηκόντων της.

Μετά τιμής,

Κώστας Στοφόρος - δημοσιογράφος

3 σχόλια:

korinoskilo είπε...

αντε μπας και κουνισει κανενας τον ποπο του απο τις καρεκλες


καλο βραδυ

kostasst είπε...

Μάλλον κάτι θα γίνει...
Καλημέρα

Katerina είπε...

Πραγματικά χαίρομαι για το παραπάνω άρθρο διότι πιστεύω πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η ανευθυνότητα εκ μέρους των κρατικών & δημοτικών φορέων, και επιτέλους να μας σεβαστούν!!! Έχω δύο παιδιά , 18 μηνών και τριών ετών και λυπάμαι που στην περιοχή όπου μένω (Σχολείου - Αγιά Παρασκευή), οι συνθήκες είναι ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΕΣ από την στιγμή που βγαίνεις από την πόρτα του σπιτιού σου.
Είναι ολόκληρη ταλαιπωρία μέχρι να φτάσεις σε οποιαδήποτε παιδική χαρά με ένα καρότσι και ένα παιδί. Και αυτό από είτε την έλλειψη πεζοδρομιών είτε από την κακή κατάστασή τους. Δεν υπάρχει ένα πάρκο, να χαρείς λίγο φύση, να παίξουν τα παιδάκια, να κάνεις μια βόλτα με το σκύλο σου.
Υπάρχει μια μεγάλη έκταση δίπλα από το σπίτι μου, καλά περιφραγμένη, η οποία ανήκει (που αλλού….) σε θρησκευτική οργάνωση, και χαζεύω κάθε φορά που περνάω από κει τα δέντρα, τα πουλιά ….. σου έρχεται να κάνεις μια τρύπα και να μπεις μέσα!! Δεν θα μπορούσε να ανοίξει αυτός ο μικρός παράδεισος τις πόρτες του και για τους «κοινούς θνητούς» της περιοχής και να μετατραπεί σε ένα πάρκο που το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη;;;;;
Να γίνει όπως το μεγάλο πάρκο του Παπάγου, που πραγματικά είναι ζηλευτό, γιατί τα έχει όλα (παιδική χαρά , τένις , στίβο, καφέ, θέατρο, βόλτα) και με τις καλύτερες προδιαγραφές. Ή κάτι πιο απλό εάν αυτό είναι άπιαστο όνειρο. Αλλά ΚΑΤΙ!
Πρέπει να φωνάξουμε και να διαμαρτυρηθούμε γιατί αν μη τι άλλο πληρώνουμε δημοτικούς φόρους και είμαστε μέλλος μια κοινωνίας για να λειτουργεί ΥΠΕΡ ΜΑΣ και όχι ΚΑΤΑ ΜΑΣ όπως τώρα. Δεν είναι μόνο να οφείλουμε εμείς αλλά μας οφείλουν και αυτοί.