Διακοπές!

Κυριακή, 26 Ιουλίου 2009

Ζήσε το μύθο σου στο Πόρτο Ράφτη

Panorama: The true (Greek) Experience

Σηκώθηκε ο άνεμος, φέρνοντας την αρμύρα της θάλασσας και μια "γεύση τρικυμίας στα χείλη". κάπως έτσι ήταν τα πρώτα λεπτά. Μετά άρχισαν να έρχονται σελοφάν, καλαμάκια πράσινα, κόκκινα, ροζ, πλαστικά μπουκάλια, σακκούλες, κυπελλάκια του φραπέ...
Τα παιδιά έπαιζαν ήσυχα με τα βότσαλα και τα αποτσίγαρα της της παραλίας.
Ελλάδα. Αττική. Πόρτο Ράφτη. Πανόραμα. 2009.
Η συντονισμένη αθλιότητα πολιτών, τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματιών παρουσιάζεται ανάγλυφα σε μια και μόνο παραλία.....
Μια παραλία γεμάτη αποτσίγαρα. Βλέπετε οι Νεοέλληνες θεωρούν την παραλία ένα μεγάλο τασάκι, όπου με απόλυτη φυσικότητα κάθε μέρα αφήνουν φεύγοντας χιλιάδες γόπες, αδιαφορώντας για όλα. Δίπλα στα ίδια τα παιδιά τους που παίζουν με την άμμο πετάνε ακόμη και αναμμένα τσιγάρα.
Ο Σύλλογος της περιοχής προσπάθησε να εξασφαλίσει μια έστω υποτυπώδη καθαριότητα και έβαλε μερικά κουβαδάκι όπου έγραψαν με μεγάλα γράμματα γόπες
Κανείς δεν πετάει εκεί τα αποτσίγαρα του! Αντιθέτως δείτε τι αφήνουν, καθώς βαριούνται να κάνουν ακόμη και λίγα βήματα για να πετάξουν τα σκουπίδια τους. (η φωτογραφία όπως και όλες οι υπόλοιπες τραβήχτηκε χθες το απόγευμα, Κυριακή 26 Ιουλίου 2009):


Δείτε τώρα τι μαζέψαμε γύρω από την ψάθα μας, για να μπορέσουν τα παιδιά να παίξουν με την άμμο:

Το παιδικό κουβαδάκι, αντί να χρησιμέψει για να φτιάξουμε κάστρα στην άμμο, χρησιμεύει ως συλλέκτης γοπών αθλίων συμπατριωτών μας (που δυστυχώς είναι η συντριπτική πλειονότητα, ότι κι αν λένε!)
Τώρα πάμε στο Δήμο και στους επιχειρηαμτίες. Δείτε τους τρεις υπερπλήρεις κάδους μπροστά στην ταβέρνα. Ύστερα πάο λίγο ο άνεμος τα πήρε και τα σήκωσε:


Ο επιχειρηματίας που έχει την ταβέρνα και το μπαρ και εκμεταλλεύεται ουσιαστικά την παραλία, πουλώντας καφέδες, αναψυκτικά, παγωτά, μπύρες, δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να μαζέψει τα σκουπίδια και να βάλει καινούργιες σακκούλες.
Ο Δήμος Μαρκόπουλου που διατηρεί πεντακάθαρη την πλαζ στο Αυλάκι (χρυσωρυχείο με πανάκριβο εισιτήριο) αδιαφορεί πλήρως για το γειτονικό Πανόραμα. Και η κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο τραγική αν ο Σύλλογος της περιοχής δεν πλήρωνε κάποιον άνθρωπο να μαζεύει τα σκουπίδια το βράδι
Δεν θα έπρεπε ο επιχειρηματίας που φέρεται με αυτό τον τρόπο να υποχρεώνεται να διατηρεί την παραλία καθαρή;
Όχι ότι αυτό αποσείει τις βασικές ευυθύνες που είναι των ίδιων των λουομένων. Για τους οποίους η λέξη ανακύκλωση είναι άγνωστη. Σημειώνω ότι σε ελάχιστη απόσταση βρίσκονται κάδοι ανακύκλωσης αλλά κανείς δεν βάζει τα απορρίματα του σε μια σακουλίτσα για αν τα ρίξει εκεί. Δείτε λίγο προσεκτικά το περιεχόμενο των κάδων της παραλίας. Σχεδόν το σύνολο των "σκουπιδιών" είναι ανακυκλώσιμα υλικά:

Να και η παραλία με τα αποτσίγαρα:


Δείτε μια ακόμη εικόνα και σκεφτείτε τις ευθύνες που έχει ο καθένας μας...


Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: