Μετά από όσα είπαμε για τη μαστίχα, ήρθε ο καιρός να τη γευθούμε. Έτσι σας παρουσιάζω μερικές συνταγές που ανακάλυψα στο διαδίκτυο....
Όμως ήδη από την αρχή του αφιερώματος στη Χίο σας είχα πει ότι όλα οφείλονται σε συμπτώσεις. Έτσι λοιπόν, σήμερα, καθώς ετοιμαζόμουν να δημοσιεύσω τις συνταγές από τη Χίο, μου ήρθε από ένα φίλο με e-mail μια φορολογική συνταγή από τη Χίο, που μάλλον θα ακολουθήσουν οι κυβερνώντες από φθινόπωρο, καθώς δεν έχει μείνει και τίποτε άλλο να φορολογηθεί...
Ας αρχίσουμε από τα φαγητά και θα κλείσουμε με την ...εφορία!
Οι 3 φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα www.masticulture.com
ΣΥΝΤΑΓΕΣ με μαστίχα
Μους τυριού με άρωμα μαστίχας Χίου με βασιλικό και γλυκιά ντομάτα
Από τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκη Μηταρέα
Υλικά(8 μερίδες)
100 γρ. φέτα μέτρια προς μαλακιά
100 ml ( 1/2 φλιτζ.) στραγγιστό γιαούρτι
150 γρ. ανθότυρο, φρέσκια μυζήθρα ή οποιοδήποτε άλλο μαλακό, ήπιο πρόβειο τυρί, όπως ρικότα
50 γρ. ξινομυζήθρα ή οποιοδήποτε άλλο οξύ, ξινό ελαφρύ τυρί (όπως το σεβρ)
1/2 κ.γ. αλεσμένη μαστίχα Χίου
4 κ.σ. έτοιμο γλυκό του κουταλιού ντομάτα ή μαρμελάδα ντομάτας ή κονφί ντομάτας
Για το έλαιο βασιλικού:
1/2 φλιτζ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
60 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
*Τρίβουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με το γιαούρτι, το ανθότυρο, τη μυζήθρα και τη μαστίχα Χίου. Ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψει. Βάζουμε σε οκτώ τσέρκια 8-9 εκ., τα καλύπτουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 με 4 ώρες για να πήξουν.
*Ζεματίζουμε τα φύλλα του βασιλικού για δέκα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, τα απομακρύνουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε ελαφρά. Τα χτυπάμε με το ελαιόλαδο.Περνάμε το μίγμα μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι.
*Βγάζουμε τα μους τυριών από τα τσέρκια ή τα σερβίρουμε κατευθείαν με αυτά, γαρνίροντάς τα με μισή κουταλιά γλυκό του κουταλιού ντομάτας και περιχύνοντας με λίγο έλαιο βασιλικού.
Κεφτεδάκια μεθυσμένα
(από την ιστοσελίδα του Chios Shop /ΦΩΚΙΩΝΟΣ 4 & ΓΟΥΝΑΡΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ)
Υλικά
5 φέτες ψωμί ή 3 μαύρα παξιμάδια
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 αυγά
1 ντομάτα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
αλάτι, πιπέρι
μισό ποτηράκι ούζο - μαστίχα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά με το ψωμί ή τα παξιμάδια βρεγμένα και καλά στυμμένα, τα 2 αυγά, ανάλογο αλατοπίπερο, τη ντομάτα, το ξύδι και τα ζυμώνουμε να αφρατέψουν.
Στη συνέχεια τα πλάθουμε σε μικρά πιτάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Όταν ετοιμαστούν, τα βάζουμε σε πιατέλα, ρίχνουμε από πάνω τους το ούζο - μαστίχα και στη συνέχεια τα ανάβουμε και τα σερβίρουμε φλαμπέ.
Κρέμα καραμελέ με μαστίχα Χίου
(από την ιστοσελίδα www.mariacooking.com)
Υλικά
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
9 αυγά
300γρ. ζάχαρη
15 γρ. μαστίχα
Για την καραμέλα:
250γρ. ζάχαρη
50γρ. γλυκόζη
100γρ. νερό
Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υλικά για την καραμέλα, και αφού ανακατέψουμε συνεχόμενα για λίγη ώρα, αφήνουμε λιγάκι να ζεσταθούν μέχρι να πετύχουμε τη γνωστή σκουρόχρωμη καραμέλα ζαχαροπλαστικής. Τότε, αρχίζουμε να την χύνουμε σε μικρές ποσότητες μέσα σε μεταλλικά φορμάκια που έχουμε ετοιμάσει για το γλύκισμά μας.
Αφήνουμε τα φορμάκια στην άκρη και αρχίζουμε να φτιάξουμε την κρέμα μας ως εξής:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε ένα- ένα τα υλικά (το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη και τη μαστίχα) και τα ανακατεύουμε με τη βοήθεια του μίξερ σε μεσαία ταχύτητα.
Μόλις το μείγμα γίνει ομοιογενές τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί, ανακατεύοντας συνέχεια.
Όταν είναι αρκετά ζεστό και παχύρρευστο το μείγμα, το αδειάζουμε διαδοχικά στα φορμάκια με την καραμέλα και κατόπιν τα τοποθετούμε στο φούρνο για να ψηθούν στους 220 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.
Πριν το σερβίρισμα, βάζουμε τα φορμάκια στο ψυγείο για δύο περίπου ώρες, έτσι ώστε να ξεκολλάνε ακόμη πιο εύκολα (σε χλιαρό μπεν μαρί).
Και η Χιώτικη φορολογική συνταγή από το LamiaNews
"... Απορούμε πως αυτοί οι "νοσηροί εγκέφαλοι" των καρεκλοκένταυρων του υπουργείου οικονομικών, που όλοι τη μέρα σκέφτονται πως θα βάλουν νέους φόρους και πως θα μας τα πάρουν, δεν σκέφτηκαν να επαναφέρουν ή να να εντάξουν έναν φόρο που υπήρχε στη νήσο Χίο κατά τον 16ο αιώνα και που εφαρμόστηκε από την οθωμανική αρχή της περιοχής και οι ντόπιοι τον ονόμαζαν "αργομουνιάτικο"...
Δεν ψάχνουμε για λέξεις που λείπουν από το λεξικό του Μπαμπινιώτη! Απλώς πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πτυχή της νεοελληνικής Ιστορίας.
Κατά το 16ο αι., στην προνομιούχο νήσο Χίο, η οθωμανική αρχή δεν άφηνε ευκαιρία που θα μπορούσε να αποφέρει φόρους.
Γιατί, λοιπόν, να εξαιρεθούν οι χήρες; Όσες είχαν χάσει τον άντρα τους νέες, αν στη συνέχεια δεν παντρεύονταν για να κάνουν παιδιά – αν δεν μετείχαν δηλαδή στην τεκνοποιία της κοινότητας – τιμωρούνταν με την υποχρεωτική καταβολή ειδικού φόρου για την αποχή που ονομαζόταν από τους ντόπιους «αργομουνιάτικο».
Και χρήματα στο ταμείο και λύση του δημογραφικού προβλήματος, κύριε Παπαθανασίου. Μήπως πρέπει να πάρετε δραστικά μέτρα που μέχρι τώρα κανείς δεν το σκέφτηκε;
(το κείμενο αυτό, κυκλοφορεί στο ιnternet, είναι αγνώστου πατρός και μητρός και δεν γνωρίζουμε αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ψάξαμε όμως και βρήκαμε διάφορες αναφορές για το θέμα με πιο αξιόπιστη αυτή εδώ. Θεωρούμε όμως ότι έστω και γι' αστείο -αν είναι- άξιζε αναφοράς)..."
2 σχόλια:
με τσακισες!!!
ειδικα με την κρεμ καραμελε!!!!!!!
...Στο είχα υποσχεθεί!
Δημοσίευση σχολίου